wasbare luiers
Mama zijn

Wasbare luiers & eerder zindelijk?

Ik heb het al vaker gehad over wasbare luiers. Maar ik krijg ook wel eens vragen hierover. Want is het niet hartstikke vies? En het is toch heel veel werk? En dan al die was! Om die vragen en meer te beantwoorden dacht ik, ik schrijf er een artikel over. Dus bij deze! Een blogartikel over het hoe en wat van wasbare luiers.

Wanneer gebruik je wasbare luiers?

Wasbare luiers kun je gebruiken vanaf dat je baby is geboren tot je kindje toe is aan zindelijkheidstraining (ik vind training zo’n naar woord, oefenen dan?). De meeste luiers kun je verstellen met drukknoopjes of klittenband zodat ze altijd de goede pasvorm hebben. Zodra je samen met je kindje bezig gaat met zindelijk worden stap je over op oefenbroekjes.

Afbeelding van Pamela Kiefer via Pixabay

Welke soorten wasbare luiers zijn er?

Tweedelig systeem

Ik gebruik zelf een tweedelig systeem. Een voorgevormde luier en daaroverheen een overbroekje. Hier leg ik dan nog een inlegger en een inlegvel in. Die inlegger zorgt voor extra absorptie en het inlegvel zorg er voor dat je de poep niet in de voorgevormde luier krijgt.

Pocketluiers

Ik heb ook pocketluiers geprobeerd, maar die blijven minder lang droog dan de tweedelige luiers. Een pocketluier is een luier waar je de inleggers via een opening in doet. Hier heb je dus wel een aardig pakketje inleggers bij nodig als je een flinke plasserd in huis hebt. Voordeel is wel dat ze snel drogen na het wassen. Mijn pocketluiers hebben geen dubbele lekgootjes, waardoor er snel kans is op doorlekken. Dit heb ik met de overbroekjes niet, die hebben allemaal een dubbel lekgootje.

All-in-one luiers

Deze luiers lijken nog het meest op de wegwerp luiers. Het is één geheel. De inleggers zijn al ingenaaid in het waterdichte broekje. Je hoeft dus alleen nog maar een inlegvel toe te voegen. Ideaal voor de oppasoma’s en opa’s of de opvang.

All-in-two luiers

Bij een all-in-two luier heb je een waterdicht overbroekje waar je de inlegger in legt of in klikt. Het voordeel van dit systeem is dat het snel droogt.

Wasbare nachtluiers

Voor in de nacht heb je luiers nodig die flink wat kunnen absorberen. Je kindje heeft hem immers langer om dan overdag. Ze zijn dan ook wat groter en wat dikker dan de wasbare luiers voor overdag. Houd wel rekening met een veel langere droogtijd door de dikte. Een nachtluier is vooral handig bij kinderen die ‘s nachts flink kunnen plassen. Bij een net geboren kindje heb je deze nog niet nodig, die verschoon je regelmatig in de nacht. Maar als je kindje gaat doorslapen of je verschoont hem niet meer in de nacht is het handig om nachtluiers aan te schaffen.

Inleggers en inlegvellen; wat is het verschil?

Ik kan me voorstellen dat je denkt, maar wat is nu een inlegger en wat is een inlegvel? Is het niet gewoon hetzelfde? Het antwoord is: nee. Het is niet hetzelfde.

Wat is een inlegvel?

Een inlegvel absorbeert niet en leg je in de luier bovenop. Hij ligt dus tussen de luier en de billen van je baby. Een inlegvel zorgt ervoor dat de poep niet in de luier komt te zitten. Dit is vooral handig als je baby vaste voeding krijgt. Als je baby alleen melk krijgt is de poep vaak nog te dun om op te vangen. Dan heb je dus nog geen inlegvellen nodig.

Wat is een inlegger?

Een inlegger of booster gebruik je voor extra absorptie. Er zijn onwijs veel verschillende soorten inleggers en ik zal een klein overzichtje maken. Ik kan je aanraden om vooral lekker uit te proberen wat werkt voor jou en je kindje.

  • Microvezel inleggers worden bij veel pocketluiers meegeleverd. Deze inleggers absorberen snel maar niet veel. Een microvezel inlegger kun je daarom het beste in combinatie met een andere inlegger gebruiken.
  • Katoenen inleggers absorberen snel en kunnen ook redelijk wat vasthouden.
  • Bamboe inleggers absorberen erg goed maar niet snel. Deze kun je dan ook het beste gebruiken in combinatie met andere inleggers. Bamboe inleggers hebben een antibacteriële eigenschap en daardoor voorkom je geurtjes.
wasbare luiers pocket luier en tweedelig

Hoe was je de wasbare luiers?

Nu denk je misschien, oh al die stapels was! Ik zal je vertellen hoe ik dat doe. Ik bewaar de gebruikte luiers maximaal 3 dagen in een wasnet in de luieremmer. Wasbare luiers wassen doe je liever niet als ze langer zijn bewaard. Doe je dit wel heb je kans dat het muf wordt en niet meer fris uit de was komt. Vervolgens doe ik het wasnet met daarin de luiers, inleggers en overbroekjes in de wasmachine en spoel ze voor zodat de urine er uit is. Dan stop ik er handdoeken, hydrofielen en aankleedkussenhoezen bij en draai een programma op 60°.

Zodra de wasmachine klaar is hang ik alles op aan het droogrek. De voorgevormde luiers hang ik over twee draadjes, zo worden de elastieken niet te veel belast. Het kan wel even duren voor ze droog zijn, maar mijn droogrek staan onder het open raam op de badkamer en met een dag heb ik ze meestal wel droog. En als het lekker weer is hang ik ze natuurlijk buiten op!

Zijn kinderen eerder zindelijk?

De meeste kinderen zijn met gebruik van wegwerp luiers zindelijk tussen de 3 en 4 jaar. Met gebruik van wasbare luiers kunnen kinderen één tot anderhalf jaar eerder zindelijk zijn. Dit komt omdat je kind de natte luier voelt en zich hierdoor sneller bewust is van dat hij plast. Als je een wegwerpluier gebruikt is dit natte gevoel er niet, of juist veel later waardoor je kind zich dus ook minder snel bewust is van dat hij een plas doet.

Dit zijn trouwens wel gemiddelden he, het kan maar zo zijn dat jouw kind met gebruik van wegwerp wel met 2,5 jaar zindelijk is, of met gebruik van wasbaar met 4 pas zindelijk is. Geen kind is hetzelfde.

Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?

Dat ligt er helemaal aan of je direct vanaf de geboorte wasbare luiers wilt gebruiken, of je parttime wilt luieren, en wanneer je ermee wilt beginnen. Op sommige baby uitzetlijsten zie je al een wasbare luiers pakket staan (hoera!). Maar voor het gemak heb ik ook een overzichtje voor je gemaakt zodat je kunt vergelijken.

Full-time wasbare luiers

Als je full-time wasbaar wilt luieren en je wast elke 3 dagen heb je 24 wasbare luiers nodig. Je gebruikt ongeveer 6 wasbare luiers per dag, en op dag 4 heb je nog 6 luiers om te gebruiken terwijl je andere luiers hangen te drogen. Mocht je om de dag willen wassen heb je voldoende aan 18 wasbare luiers.

Part-time wasbaar luieren

Als je part-time wasbaar luiert heb je minder luiers nodig. Stel dat je wel elke 3 dagen wilt wassen maar alleen overdag wasbare luiers gebruikt heb je voldoende aan 20 luiers. Maar dan moet je natuurlijk niet, zoals ik, zwichten bij elk leuke printje.. Want er zijn zo veel onwijs toffe, mooie, stoere printjes te vinden!

Greenbutt.nl heeft een handige shoppinglist voor wasbare luiers gemaakt. Check de link zeker even om te weten wat je per luier systeem nodig hebt.

wasbare luier tweedelig

En dan heb ik het nog niet eens gehad over romperverlengers, hoe je een wasbare luier verschoont, hoe je de vlekken eruit krijgt of wasbare billendoekjes. Ik kan dus nog véél meer vertellen over alles rondom wasbare luiers, maar dan wordt het wel een errug lang artikel. Mocht je nog meer willen weten, laat het me vooral weten, wie weet schrijf ik een deel 2.

Wat vind jij van wasbare luiers? Zou je ze gebruiken of juist niet? En wat houdt je dan tegen?

Lees ook: De beste wegwerpluiers getest
Lees ook: Duurzaam leven met een baby

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

14 Comments

  1. Ik heb wasbare luiers gebruikt voor mijn twee oudste kinderen. Ik had zelfs van die lappen die ik dan eerst vouwde. Ze zijn er totaal niet sneller zindelijk van geworden helaas… Bij de 3 kinderen daarna stapte ik daarom over naar de luiers van de Aldi.

    1. Ah, ja het zijn ook gemiddelden haha. Ik ben benieuwd wanneer Eefje er klaar voor is, aangezien wij part time luieren. We gaan het zien!

  2. Handig overzicht zo! Ik zit niet in de kleine kids, maar zou zeker voor wasbare luiers kiezen, omdat het veel duurzamer is. Leuk om te lezen dat veel kinderen eerder zindelijk worden met deze luiers.

  3. Wij hebben deze niet gebruikt en ik hoop ook geen luiers voor mijn eigen kinderen meer nodig te gaan hebben. Wellicht als we ooit kleinkinderen gaan krijgen maar voorlopig nog niet hoop ik.

  4. Interessant om te lezen. Ik vroeg me altijd al af hoe het zit met wasbare luiers

  5. […] het vorige deel over de wasbare luiers heb je al kunnen lezen over de verschillende systemen, de verschillen tussen […]

  6. […] ook: Alle ins en outs over wasbare luiersLees ook: De beste wegwerpluier […]

  7. […] in de luiers en een vrouw die menstrueren hebben nou eenmaal veel afval. Nu gebruik ik bij Eefje wasbare luiers, dus die berg afval is al een stuk minder. Maar voor mijzelf kan dat nog zeker een stuk kleiner. Ik […]

  8. […] Lees ook: De leukste kerstversieringen om met je kinderen te makenLees ook: Wasbare luiers en eerder zindelijk? […]

  9. […] ideeën. Je kunt er een knuffeltje in doen, kleding, een sieraad, een pak Pampers (of een setje wasbare luiers). Of een tof baby album! Ook […]

  10. […] schreef er al een aantal artikelen over. Want hoe leef je duurzaam met een baby? En hoe werken die wasbare luiers dan eigenlijk? Ik kan je in ieder geval vertellen dat het niet zo vies is als dat je denkt. De […]

  11. […] Allereerst heb je natuurlijk de wasbare luiers zelf nodig. Nu zijn er best wat verschillende soorten luiers, en omdat ik daar al eens eerder een blog over schreef ga ik dat hier niet opnieuw doen. Dus wil je alle ins en outs over de verschillende systemen weten, klik dan even op deze link. […]

  12. […] in het begin al even, met een beetje geluk is Eefje rond de zomervakantie zindelijk. En tijdens het zindelijk worden is het niet heel verkeerd om een voorraad ondergoed in de kast te hebben liggen. Er zullen […]

  13. […] En wat scheelt het met de afval zeg, maar ook hoef ik niet de hele tijd naar boven om haar een schone luier aan te doen (ik had alleen boven een […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *