Mama zijn

Duurzaam leven met een baby

In de vorige blog had ik het over de uitzetlijst voor mama’s. En je hebt vast wel gezien dat daar een aantal duurzame en milieuvriendelijke dingen tussen staan. Wij proberen zo duurzaam mogelijk te leven. Nu dacht ik, hoe tof is het dan om een blog te wijden aan hoe wij onze baby-uitzet bij elkaar hebben gesprokkeld? En welke duurzame alternatieven hebben wij gebruikt?

Wat is duurzaam leven?

Duurzaam leven betekent dat je naast minder vooral veel bewuster consumeert. Zo kun je vaak prima toe met minder of milieuvriendelijk materiaal. Wees je bewust van wat de productie van artikelen voor gevolgen heeft voor het milieu maar ook wat er mee gebeurt als je het verbruikt. Een mooi voorbeeld vind ik de wasbare luiers. Zodra je wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers gaat gebruiken produceer je een heleboel minder afval. Je bespaart al snel 22 kilo afval per maand (als je fulltime wasbaar luiert), en het is vriendelijker voor de huid van je baby.

Eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. Zodra jij je ervan bewust bent of begint te worden van wat je gebruikt en hoe dat invloed heeft op het milieu ben je al hartstikke goed bezig met duurzaam leven.

Duurzaam leven
Foto door Suzy Hazelwood op Pexels.com

De baby-uitzet

Waar je overal als je zwanger bent lijsten van baby-uitzet voorbij ziet komen met een mega waslijst aan producten voor baby’s waar je u tegen zegt en die ook nog eens een flinke investering vragen, kun je het ook anders doen.

Moet je wel het geluk hebben dat je, zoals wij, familie hebt die net uit de luiers zijn. Van familie konden we het ledikant, de commode, het traphekje en de box overnemen. Dat zijn al aardig grote bedragen van de waslijst die je kunt doorstrepen. Ook is het een idee om, als je geen familie of vrienden hebt die spullen over hebben, langs de kringloop te gaan of te reageren op weggeefhoeken op Facebook. Daar hebben ze ook vaak boxen of ledikanten.

Niet meer aanschaffen!

Ik ben er ook achter gekomen dat er op elke lijst verzorgingsproducten als shampoo, wasgel en babyolie staan. Vrienden en familie geven je vaak ook dit soort producten. Dus voor een eventueel volgend kindje zou ik dit niet meer aanschaffen. Ik heb nu namelijk een voorraad waar je U tegen zegt. Beetje jammer dat dat nu staat te verstoffen!
TIP: Geef van te voren aan je vrienden of familie aan wat/welk merk je het liefste hebt 🙂

Sowieso hebben we voor Eefje bijna geen nieuw spul gekocht. Het enige dat wel echt nieuw is zijn de ladekast, wandelwagen en het autostoeltje. Dat is iets dat ik je ook op het hart wil drukken om wel nieuw te kopen, of in ieder geval van iemand over te nemen die je goed kent. Je weet als je een tweedehands autostoeltje koopt namelijk niet wat er mee gebeurd is. En je wilt er toch niet aan denken dat als je een ongeluk met de auto krijgt blijkt dat het autostoeltje helemaal niet oké was!

Duurzaam leven kinderwagen
Foto door Micael Widell op Pexels.com

De kringloopwinkel

Rick en ik kunnen samen uren lang struinen bij de kringloop, heerlijk vinden we dat. Als we iets nieuws nodig hebben bepalen we altijd eerst of het ook tweedehands kan. Toen we ons huis kochten hebben we veel tweede hands meubels aangeschaft. De enige nieuwe meubels zijn de bank, een luie stoel, het bed, een kledingkast en de tv.

Als we al nieuw speelgoed kopen zorgen we ervoor dat dat duurzaam speelgoed is. Soms ook tweedehands speelgoed. En speelgoed waar mijn man vroeger nog mee heeft gespeelt! Ik ben zelf niet echt een fan van plastic speelgoed, dat zal ze dan ook niet heel vaak krijgen. Zo ook de spenen. Wij gebruikten voor Eefje de Bibs spenen.

Lees ook: “Vegan en zwanger waar moet je op letten?”

Ik koop ook heus wel eens iets nieuws

Ook heeft Eefje bijna geen nieuwe kleding. Ik heb drie dozen vol met tweedehands kleertjes gekregen. En natuurlijk koop ik heus wel eens iets nieuws, want dat is toch ook gewoon leuk? Maar over het algemeen loopt ze in kleertjes die aan een tweede leven zijn begonnen.

In het begin van dit artikel had ik het al even over wasbare luiers. Sinds kort gebruik ik ook wasbare billendoekjes. Maar heb je geen groot budget en wil je niet direct €500 of meer uitgeven voor een compleet pakket? Doe dan net als ik eerst een dag of een paar dagen in de week wasbaar (parttime), en haal bijvoorbeeld elke maand een nieuwe set wasbare luiers. Op die manier is het goed te doen en ben je toch lekker bezig voor het milieu! En je kunt zo ook heel goed kijken wat jij een fijn systeem vindt.

Ben je meer van de wegwerpluiers maar wil je wel een verantwoorde keuze maken? Lees van vooral even deze blog van Cheryl over de duurzame luiers van Lillydoo.

Duurzaam leven wasbare luiers
Wasbare luiers van Eefje

Ik vind zelf een voorgevormde luier met overbroekje het prettigste werken, hierbij blijft Eefje zelfs als ze slaapt droog! En dat terwijl ze een buikslaper is. Dat kunnen sommige wegwerpluiers nog niet eens aan.

Wat doe jij om duurzaam te leven?

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

9 Comments

  1. […] ook: Duurzaam leven met een babyLees ook: De Dreumes tag – Alles over […]

  2. […] ook: Duurzaam leven met een babyLees ook: Uitzetlijst voor de nieuwe […]

  3. […] graag mee in mijn reis naar een zero waste badkamer! Hoe de reis begon lees je in mijn blog over duurzaam leven met een baby. Want dat een baby behoorlijk veel afval met zich mee brengt is me ondertussen ook wel duidelijk […]

  4. […] Lees ook: Alles over de conceptie cupLees ook: Duurzaam leven met een baby […]

  5. […] Lees ook: De beste wegwerpluiers getestLees ook: Duurzaam leven met een baby […]

  6. […] je dat ik fan ben van wasbare luiers. Ik schreef er al een aantal artikelen over. Want hoe leef je duurzaam met een baby? En hoe werken die wasbare luiers dan eigenlijk? Ik kan je in ieder geval vertellen dat […]

  7. […] veel, zo heeft Eefje meestal jasjes van de Zeeman, maar heeft ze ook een pakje van iELM. Ze draagt tweedehandskleding, maar ook nieuw. Het is een beetje een mengelmoesje, maar ze heeft wel altijd leuke kleding […]

  8. […] Lees ook: Slapeloze nachten met een babyLees ook: Duurzaam leven met een baby. […]

  9. […] grote voordeel van wasparfum is dat het een stuk duurzamer en beter voor het milieu én voor de textiel is. De wasparfums van Zèvy bestaan uit echte parfum […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *