tandenpoetsen bij je baby
Mama zijn

Maak van het tandenpoetsen een feestje voor kinderen

Weet jij nog het moment waarop jouw kindje voor het eerst een tandje kreeg? Dat was een hele mijlpaal natuurlijk. Het was bovendien het moment waarop je begon met een gezonde mondverzorging voor je kindje. Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer plezier je zoon of dochter er later van heeft.

Wanneer komen de eerste tanden bij een baby door?

De meeste baby’s krijgen tussen de 4 en de 7 maanden hun allereerste tandje. Dat gaat vaak gepaard met onrustige nachten, veel poepluiers, slechter drinken, veel kwijlen, koorts, hangerig zijn en de behoefte hebben om overal op te bijten. De ene baby heeft meer last van doorkomende tandjes dan de andere.

Zodra je een wit puntje in het gebit van je baby ziet, zal hij of zij weer even minder last van zijn of haar gebit hebben… totdat het volgende tandje eraan komt. Het doorkomen van tanden en kiezen gaat door totdat je kindje ongeveer 3 jaar is. Dan is het hele melkgebit compleet.

-Tekst gaat verder na de foto-

tandenpoetsen bij je baby
foto door MART PRODUCTIO

Hoe poets je bij een baby de tanden?

Als je de tandjes van je baby gaat poetsen, is het het allerbelangrijkste dat je baby en jij ontspannen zijn. Kies daarom een houding die jullie allebei prettig vinden, zodat je op een rustige manier aan het tandenpoetsen kunt beginnen. Let hierbij op dat je goed in de mond van je baby kan kijken om overal goed te kunnen poetsen.

 • Poets zachtjes het gebit van je baby met een babytandenborstel en wat kindertandpasta.
 • Zorg dat je een vaste volgorde aanhoudt, zodat je overal in het gebit bent geweest. Volg hierbij de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Begin bijvoorbeeld eerst met de bovenkaak en doe daarna de onderkaak.
 • Vergeet niet om de rand van het tandvlees mee te poetsen, ook op de plekken waar de tandjes nog niet zijn doorgebroken.
 • Laat je kindje na afloop “zelf even poetsen”. Op die manier raakt hij of zij vertrouwd met het tandenpoetsen, waar je op latere leeftijd alleen maar profijt van zal hebben.

Tot welke leeftijd moet je napoetsen?

Wanneer je kindje de leeftijd heeft bereikt dat hij of zij zelf een tandenborstel kan vasthouden, kun je hem of haar zelf leren poetsen. Gemiddeld genomen is dit vanaf de 3 jaar. Leer hem of haar een vaste volgorde bij het poetsen, waarbij je ook de 3B’s volgt. Zo zorg je ervoor dat je zoon of dochter altijd overal in het gebit is geweest. Kinderen tot 10 jaar hebben nog niet de juiste motoriek ontwikkeld om hun gebit zelf helemaal goed schoon te maken.

Daarom is het verstandig om minimaal één keer per dag de tanden, kiezen en tandvlees na te poetsen totdat je kind 10 jaar is. Kies hiervoor een rustig moment, bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan, zodat je hier goed de tijd voor kunt nemen en je kind zich niet opgejaagd voelt.

-Tekst gaat verder na de foto-

Tandenpoetsen baby
foto door MART PRODUCTIO

Hoe zorg je ervoor dat je kind tandenpoetsen leuk vindt?

Niet ieder kind zal staan te springen van vreugde als het tijd is om te gaan tandenpoetsen. Toch is het erg belangrijk dat er twee keer per dag minimaal twee minuten wordt gepoetst. Zo zorg je namelijk voor een gezond en sterk gebit en voorkom je dat je last krijgt van gebitsproblemen, zoals gaatjes en bloedend tandvlees. Naast het tandenpoetsen is het ook erg belangrijk om twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts.

Je kunt een aantal dingen doen om van het tandenpoetsen een leuke activiteit te maken. Als je bijvoorbeeld samen met je kind gaat poetsen, maak je er een soort wij-momentje van en dan vliegen die twee minuten zo voorbij. Ook kun je een speciaal tandenpoetsliedje opzetten. Deze liedjes duren minimaal twee minuten, zodat je meteen de poetstijd te pakken hebt.

Onder andere Juf Roos, Jokie en Jet en De Minidisco hebben leuke poetsliedjes. Zoek ze maar eens op YouTube of Spotify op en maak er een gezellige activiteit van. Wie weet kijkt je kind voortaan wel uit naar het tandenpoetsmoment.

Plaats je bestelling bij Kiesrijk.nl

Kiesrijk.nl is een webshop in mondverzorgingsproducten en heeft een rijk assortiment aan baby- en
kinderproducten. Kies de juiste producten voor jouw kind(eren) en kijk meteen even rond voor jezelf.
De webshop bevat namelijk nog veel meer producten, zoals Tepe ragers, Vitis tandpasta, Bluem
mondwater, Interprox ragers en GUM tandenborstels. Vanaf 35 euro betaal je geen verzendkosten
en bestellingen die op werkdagen voor 16:00 uur zijn geplaatst, worden dezelfde dag nog verzonden.

Lees ook: Slapeloze nachten met een baby
Lees ook: Duurzaam leven met een baby.

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Dit betreft een ingestuurd artikel.
Uitgelichte foto door MART PRODUCTION

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

7 Comments

 1. Claire says:

  Die foto’s! Zo zoet! Mijn dochtertje had met 2 maanden haar eerste tandje en toen ze 1 jaar was haar hele melkgebit. Mijn zoon is nu 6 maandjes en heeft nog geen tandjes. Zo grappig om het verschil te zien.

  1. Oh, wat vroeg met twee maanden! Eefje had met 8 maanden haar eerste tandje. Toen ben ik ook gestopt met borstvoeding geven want, AUW!

 2. Linda schrijft 't op says:

  Tandenpoetsen is zeer belangrijk vooral voor de kleintjes, op speelse wijze de kinderen met de tandenborstel kennis laten maken werkte thuis goed.

 3. Wat een handige tips zijn dit. Ik weet zeker dat veel ouders hier wat aan hebben

 4. Frederique says:

  Goede tips. Het is wel belangrijk, dit is echt een geval van jong geleerd, oud gedaan!

 5. Ik deed dit vroeger ik altijd met een liedje waardoor mijn zoon het leuk vond. Nu niet meer. Nu poetst hij zelf en poets ik na.

 6. Goed om weer even te lezen. Vooral de binnenkant wordt nogal eens vergeten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *