positief ouderschap
Mama zijn

Persoonlijke veranderingen als je moeder bent

Als je zwanger bent en later als je kindje is geboren verandert er nogal wat in je leven. Niet alleen ben je nu moeder of vader, vriendschappen veranderen, je levensstijl wordt anders, je moet je eigen rol weer opnieuw bepalen, want naast vader of moeder ben je ook partner van, vriend of vriendin van, dochter of zoon, collega, en als klap op de vuurpijl ben je ook nog gewoon jezelf. Hoe ga je al die rollen behappen en is er dan nog ruimte voor positieve veranderingen en groei?

Tijdens de zwangerschap van Eefje vloog ik er eigenlijk doorheen. Ik voelde mij stukken beter dan voor ik zwanger was. Eigenlijk had ik dat totaal niet verwacht, want ik was bekend met depressie, en dacht juist dat het door alle hormonen verslechteren zou. Toen Eefje eenmaal geboren was denderde ik wel even van de roze wolk af, maar gelukkig was dat niet van lange duur. Dat kwam mede doordat ik ineens mede verantwoordelijk was voor een klein inieminiemensje, en ik een goed vangnet om mij heen had. Benieuwd naar hoe de geboorte van Eefje verliep? Je leest het in mijn bevallingsverhaal.

-Tekst gaat verder onder de afbeelding-

Onderzoek naar welbevinden en persoonlijke groei

De Open Universiteit is nu een onderzoek gestart om te kijken naar welke factoren een rol spelen bij je welbevinden en persoonlijke groei als je voor het eerst ouder bent van een klein mensje. Hoe word jij als nieuwe moeder of vader ondersteunt waardoor je een positieve beleving krijgt? Wat draagt bij aan jouw positieve psychische gezondheid? Dit thema sluit natuurlijk mooi aan bij de onderwerpen van mijn blog, dus ik kreeg de uitnodiging van de Open Universiteit om over het onderzoek te delen en zo mensen uit te nodigen om mee te doen aan het onderzoek.

Het mooie aan dit onderzoek is dat het niet alleen om de moeder gaat, het gaat ook om de partners. En het feit dat het om de positieve kant gaat is ook mooi. Er is al veel bekend over wat er kan bijdragen aan een negatieve ervaring na de geboorte van je kindje. Maar hoe kan een positieve ervaring tot stand komen? Dit gaan ze bij de O.U. onderzoeken om zo interventies te kunnen ontwikkelen.

Meedoen aan het onderzoek?

Lijkt het jou wel wat om hier aan mee te doen? Dan kun je je aanmelden voor het onderzoek. Het onderzoek bestaat uit vier online vragenlijsten die ieder ongeveer een half uur in beslag nemen en meedoen aan het onderzoek is vrijwillig. Je kunt het op ieder moment stopzetten. Via deze link lees je meer over het onderzoek. De vragenlijsten krijg je op de volgende meetmomenten:

 • Begin tweede trimester (12-20 weken zwangerschap)
 • Derde trimester (28-36 weken zwangerschap)
 • Na de geboorte (kindje is 6-12 weken oud)
 • Na de geboorte (kindje is 6-8 maanden oud)

-Tekst gaat verder onder de afbeelding-

positief ouderschap
Foto door Dmitriy Ganin

Je kunt je aanmelden voor het onderzoek als je 18 jaar of ouder bent, zwanger bent of als je partner zwanger is van het eerste kind, jij of je partner net is bevallen van het eerste kind, je in Nederland of België woont en je voldoende Nederlands kunt.

Heb je alle vakjes kunnen aanvinken? Dan kun je meedoen. Aanmelden kan via deze link of via de QR code in de afbeelding hierboven.

Nu kan ik zelf niet meedoen met het onderzoek aangezien Eefje in januari alweer drie wordt, maar jij misschien wel! Je zet je dan in voor een mooi onderzoek. Doe je mee?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

6 Comments

 1. Gera says:

  Goed dat hier onderzoek naar gedaan wordt!

 2. Ik kan helaas ook niet meedoen, maar ik herken wel wat je schrijft dat veel dingen veranderen als je moeder wordt. Nou heb ik mijn zoon helaas niet gedragen en was ik alleen “vanaf de zijlijn” betrokken, maar ook dan verandert er heel veel in de aanloop naar de geboorte van het kindje. Ik hoop dat er veel vrouwen zijn die wel mee kunnen en willen doen aan het onderzoek.

 3. Angie says:

  Mooi dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Je leven verandert echt enorm zodra je ouder wordt en voor de een is die overgang veel makkelijker dan voor een ander. Ik vond het zelf enorm heftig om moeder te worden, met name het eerste jaar. Het is tegelijk het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt en ook één van de pittigste, meest intense dingen die ik heb meegemaakt.

  1. Je omschrijft het heel mooi, ondanks dat het heel heftig is, is het ook heel intens en prachtig!

 4. Linda schrijft ' t op says:

  Wat een mooie actie voor moeders welke depressief zijn, meer bekendheid over dit onderwerp is belangrijk.

 5. Wat mooi dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Hoor om me heen zoveel verschillende (minder) rooskleurige verhalen over het jonge moederschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *