Persoonlijk

Zwanger en een depressie

Er is al veel bekend over postnatale depressies. Maar wat als je, net als ik, een ‘gewone’ dysthyme depressie hebt en graag zwanger wilt raken? Ik kon daar vrij weinig informatie over vinden. En dus ben ik deze blog begonnen, en deel ik hoe het is om moeder te zijn terwijl je psychische problemen hebt. Waar loop ik tegen aan? En wat zijn juist dingen die mij helpen? Want als ik behoefte aan ervaringen van anderen heb, zullen er vast meer zijn!


Voordat ik begon met mijn blog heb ik een vraag uitgezet op Instagram. Zou er wel genoeg interesse zijn voor een blog met als onderwerp moederschap en mentale gezondheid? Ergens wist ik dit natuurlijk al wel. Maar het was wel erg fijn om te weten dat het merendeel (89%) positief was! Ook kreeg ik al een paar onderwerpen aangedragen waar mensen nieuwsgierig naar waren.

Twijfel over depressie en zwanger worden

Eén van die onderwerpen was hoe ik om ben gegaan met mijn twijfels rondom de depressie en graag moeder willen worden. Wat heeft mij de doorslag gegeven om er toch voor te gaan?

Ik heb heel lang getwijfeld of ik wel aan kinderen zou moeten beginnen. Ten eerste al omdat psychische klachten in mijn familie vrij veel voorkomen. Ik vroeg mij vaak af of ik wel een goede moeder zou kunnen zijn als ik soms niet eens goed voor mijzelf kan zorgen. En wat nou als ons kindje één of meerdere van mijn stoornissen overneemt?

Mijn depressie is erfelijk

Wat gaf mij dan toch de doorslag om er ondanks deze twijfels toch voor te gaan? Doordat de psychische klachten vrij veel voorkomen in mijn familie heb ik altijd goed met mijn tante kunnen praten. Zij heeft vroeger nooit de juiste hulp kunnen krijgen. Hierdoor zit ze nog steeds niet goed in haar vel en het leven soms echt even niet ziet zitten. Ze voelde zich ook niet stevig genoeg in haar schoenen staan om aan haar kinderwens toe te geven. Gelukkig heeft ze een onwijs lieve man die haar steun en toeverlaat is, ook tijdens die donkere dagen.

Mijn zwangere buik, zwanger en depressie
Mijn zwangere buik

Door die gesprekken met mijn tante kwam ik er achter dat ik wél altijd goede hulp heb mogen krijgen. Al vanaf mijn dertiende zelfs. Dit heeft gemaakt dat ik ondertussen onwijs goede handvatten heb om met mijn ‘wolkjes’ om te kunnen gaan. Hierdoor kan ik goed aanvoelen wanneer er weer een donkere wolk op komst is. Meestal begint dit met het niet op woorden kunnen komen en even letterlijk stilvallen (ik noem dit meestal een brainfreeze). Dat maakt dat ik weet dat ik even een stap terug moet doen en een aantal acties moet ondernemen. Welke dit zijn lees je in deze blog!

Daarbij heb ik een hele fijne achterban, familie en vrienden op wie ik kan steunen als dat nodig is. Die er voor mij zijn als ik even een klaaguurtje heb of voor momenten waarbij ik buikpijn van het lachen heb. Ik kan bij hen terecht als ik merk dat het even niet zo goed gaat. Mijn moeder helpt mij bijvoorbeeld best eens in het huishouden, dat overzie ik soms echt even niet. Chaos in mijn hoofd is chaos in huis.

Meer hierover lees je in de volgende blog!

Bewaar voor later:

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

8 Comments

  1. […] ik eenmaal Toos Twijfelloos was zijn Rick en ik ons gaan oriënteren op hoe en wat er allemaal bij een zwangerschap komt […]

  2. […] de vorige blog heb ik al een heel begin gemaakt aan hoe ik de twijfels rondom het ouderschap te boven ben […]

  3. Ik kan mezelf hier heel goed in vinden, kan ik wel een goede moeder zijn, heb ik het geduld wel, is het fair om ze op zo’n wereld te zetten etc etc.

  4. […] die boven Enschede vloog (corona-babyboom here we come!). Dat zette mij aan het denken over de zwangerschap en geboorte van Eefje. Want er zijn best wat dingen die ik heb gemist toen we volop in de […]

  5. ‘Chaos in mijn hoofd is chaos in mijn huis’, dat ken ik zeker 🙂 Goed dat je zo goed ondersteund wordt. Bij mij is het mijn man die de chaos dan voor mij opruimt 😘 Heel herkenbaar ❤️

  6. […] word zelf altijd erg vrolijk van mooie naamborden. Toen ik zwanger was van Eefje vond ik het ook altijd leuk om via die naamborden inspiratie op te doen voor mooie […]

  7. […] de zwangerschap van Eefje vloog ik er eigenlijk doorheen. Ik voelde mij stukken beter dan voor ik zwanger was. […]

  8. […] ervoor dat als je een kinderwens hebt je weet hoe je dit gaat doen als de kleine er eenmaal is en je huisdier (en dan bedoel ik met […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *