IKEA meubels hack
Lifestyle

Meubels opknappen & IKEA hacks

Als je gaat verhuizen denk je waarschijnlijk ook aan het kopen van nieuwe meubels. In de meeste gevallen kost dat veel geld. Wat je ook kunt doen is meubels opknappen in plaats van vervangen! Een stuk leuker voor je portemonnee en ook nog eens lekker duurzaam. In dit artikel deel ik 3 IKEA hacks om kindermeubels te gaan opknappen en hoe ik zelf mijn buikkastje zou aanpakken.

Ik vind het zelf altijd leuk om in de kringloop winkel rond te neuzen. Vaak vind je daar mooie meubels voor een klein prijsje. Soms moet er dan nog wel een nieuwe plank of nieuwe grepen op komen, maar meestal is alleen een laagje verf al voldoende.

Zo heb ik al eens voor €8 een mooie kast met glazen deuren gekocht. Daar mistten de planken en achterwand in, die heb ik samen met mijn vader weer opgeknapt. En een buikkastje die tot op heden nog in de grondverf staat, maar waarvan de lades niet meer open kunnen omdat ik iets te enthousiast ben geweest met de eerdergenoemde grondverf.

IKEA meubels hack
Foto door Tatiana Syrikova

Upcycle je oude meubels met IKEA hacks

Ook heb ik samen met mijn vader een mand voor Lola, mijn hond, gemaakt. Ik zag een prachtige mand staan bij een dierenwinkel, maar daar kostte hij €130. Vond ik een beetje duur. Dus toen ik hem aan mijn vader liet zien en het idee opperde om dit samen te gaan maken was het binnen no time klaar! En toen voor maar €45. Een stukje leuker voor de portemonnee!

Deurknop Amber – zwart

Ik kreeg van deurgrepenwinkel.nl 6 gave deurgrepen, die ik wil gaan gebruiken voor het buikkastje. Omdat dat kastje zulke mooie rondingen heeft vond ik het tof om er juist wat stoere deurknoppen op te zetten. De zwarte hexagon Amber deurknoppen zullen er prachtig bij staan! En dat is upcycling. Zo geef je je oude meubel een nieuw leven.

Wat ik zelf ook erg tof vind aan deurgrepenwinkel.nl is dat ze de producten versturen in brievenbusdozen of pakketten van karton. Het opvulmateriaal is gemaakt van biologisch materiaal. Wel zo leuk, dat kun je dus gewoon wegsmelten met wat water of opnieuw gebruiken.

Kindermeubels opknappen | IKEA hacks

Typ op Pinterest IKEA hacks in en je komt in een wereld van DIY projecten terecht! Hieronder zie je mijn top 3 IKEA hacks voor de kinderkamer.

1. LACK tafel

Ik denk dat bijna iedereen wel een LACK tafeltje in huis heeft. Pimp het tafeltje met stickers. Wat dacht je van een stoere autobaan, of een ganzenbordspel? Lijm er een lego plaat op en hang er laatjes onder om de Lego in op te bergen. Ook leuk is om het tafeltje te beschilderen met krijtverf en er een knop aan te hangen met een zakje krijtjes.

2. KALLAX kast

Deze kast heeft geloof ik ook bij iedere voor het eerst op zich zelf wonende student in huis gestaan. Ik heb hem in ieder geval nog steeds. Hij is niet de mooiste meer, maar wie weet krijgt hij in ons nieuwe huis ook een mooi plekje. Maak er een winkeltje van door er een luifel boven te maken, leg er kussens op en maak zo een heerlijk leeshoekje of creëer een heus poppenhuis van!

3. ALEX ladekast

Met deze ladekast kun je een echt bureautje maken voor je kind. Zet twee van deze ladekasten neer en maak er een blad op. Geef het een mooie kleur, of geef iedere lade een andere kleur, et voilà! Een heus bureau!

In 5 stappen je meubel opknappen

Maar stel nou dat je je meubels wilt schilderen in een andere kleur. Wat moet je dan doen? Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende ruimte hebt. Zet het meubel op een groot stuk papier of zeil.

Stap 1 Kaal maken

 • Zorg er eerst voor dat alle grepen, sloten en ijzeren plaatjes van het meubel verwijderd zijn.
 • Haal de lades uit de kast.
 • Breng dan met een kwast afbijt middel aan en laat het even inwerken.
 • Zodra het is ingewerkt kun je de oude lak van het meubel halen met een krabber.
 • Lak die blijft zitten kun je er met een schuurmachine vanaf halen. Ga hierbij wel altijd mee met de nerf van het hout.

Stap 2 Schoonmaken

 • Als alle lak van het meubel is verwijderd kun je beginnen met het schoonmaken.
 • Stof het eerst af met een stoffer.
 • Daarna gebruik je ammoniak om het meubel te ontvetten.

Stap 3 Grondverf aanbrengen en opnieuw schuren

 • Grondverf breng je aan als je met lak bezig gaat.
 • Breng de grondverf met een viltroller of kwast aan en laat het minimaal 24 uur drogen.

Stap 4 Lakken, schuren, lakken

 • En dan begint het leukste gedeelte! Vanaf nu zie je hoe je langzaam naar het eindresultaat schildert.
 • Schuur het meubel licht op met een fijn schuurpapier, met waterproof schuurpapier krijg je het mooiste resultaat.
 • Maak het vervolgens stofvrij, met St. Marc bijvoorbeeld.
 • Nu ga je lakken. Doe dit met een kwast en gebruik voor grote oppervlakken een rollertje. In de meeste gevallen heb je minimaal twee lagen nodig voor een mooi resultaat.
 • Na de eerste laag laat je de verf minimaal 24 uur drogen.
 • Schuur het meubel dan weer licht op en breng de volgende laag aan.
 • De binnenkant van de lades of vakken kun je een andere kleur schilderen als je dat tof vindt.

Stap 5 Grepen, sloten en plaatjes aanbrengen

 • En als laatst monteer je de mooie (nieuwe) grepen, sloten en plaatjes weer op het meubel.
 • Even afstylen en je hebt een tof nieuw meubel staan!

Mijn buikkastje en het LACK tafeltje voor Eefje zullen nog even moeten wachten voor ik ze kan opknappen. Ik wil eerst weten op welke plek ze komen te staan voor ik er mee aan de slag ga. Maar ik zal jullie binnenkort het eindresultaat showen! Ga jij binnenkort ook verhuizen? Bekijk dan even mijn verhuizen checklist!

Zou jij de zwarte hexagon Amber knoppen ook op een buikkastje zetten?

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen voor een samenwerking. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

3 Comments

 1. Wat een leuke tips om Ikea meubels op te knappen. IK gebruik de Kallax voor mijn lp’s en tassen

 2. Wij hebben met diverse MALM kasten voor onze oudste jongens bedden met opbergruimte gemaakt. Knutselen met IKEA meubels is zó leuk om te doen. Dit zijn ook weer leuke tips. Volgens mij staat er nog een LACK tafeltje in een vergeten hoekje. Van het weekend maar eens op zoek 😁

 3. […] Meubels opknappen & IKEA hacks […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *