zindelijkheidstraining app
Mama zijn

De pot op met Eefje | Zindelijkheidstraining via een app

Denk je dat je kind er aan toe is om te gaan starten met zindelijkheidstraining? Zie je bijvoorbeeld aan zijn houding of gezichtsuitdrukking dat hij iets aan het produceren is? Of is de luier steeds langer droog? Dan kan het zijn dat je kind klaar is om zindelijk te worden. Maar hoe pak je zindelijkheidstraining aan? Je leest het in dit artikel.

Wij hebben vanaf dat Eefje twee jaar oud is het potje geïntroduceerd. Ze was hier altijd erg nieuwsgierig naar en ging er af en toe ook op zitten. Maar we deden er nog niet ‘echt’ iets mee. Tot ik in contact kwam met Elianne, van De Pot Op. De Pot Op is een app die ouders helpt om kinderen zindelijk te laten worden.

Je peuter zindelijk maken

Gemiddeld zijn kinderen nu zindelijk als ze rond de drie jaar oud zijn. Ter vergelijking, in de jaren ’40 waren kinderen rond de één jaar al zindelijk. En hoe eerder je kindje zindelijk is, hoe meer vervuilende luiers (en gedoe) je kunt besparen. Ik mocht van Elianne gratis de Premium versie van de zindelijkheidstraining app De pot op testen en vertel je in deze blog alles over hoe het zindelijk worden bij Eefje verliep.

Zindelijk worden peuter
Zindelijk worden peuter

In vijf stappen zindelijk

Waar ik zelf erg tegenaan liep tijdens mijn zoektocht naar informatie over zindelijk worden, was dat ik zo onwijs veel op het internet kon vinden dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen. Gewoon doen, zou je zeggen. Ja, maar ik ben iemand die graag goed voorbereid is en weet wat haar te wachten staat. De Pot Op app begeleid je hier heel fijn in doordat er gebruik wordt gemaakt van vijf stappen.

 1. Zelftest doen om te checken of jij en je kind er aan toe zijn om te gaan starten met zindelijkheidstraining.
 2. Informatie lezen om zo goed te kunnen starten.
 3. Voorbereidingen doen, haal een potje in huis, schaf matrasbeschermers aan en licht de mensen in voor wie het handig is te weten.
 4. Plan de datum in dat je gaat beginnen met de zindelijkheidstraining. Doe dit het liefste niet vlak voor een grote reis of verhuizing.
 5. Beginnen!

In de video hieronder vertel ik meer over de app en laat ik je de verschillende stappen zien. En vind je dit soort video’s nou leuk, abonneer je dan op mijn YouTube kanaal!

Zindelijkheidstraining door middel van een app

Het fijne van De Pot Op app is dat je goed begeleid wordt bij iedere stap. Je krijgt veel (maar niet te veel) informatie en je kunt ervaringen uitwisselen met andere ouders. Daarnaast kun je ook een logboekje bijhouden van gelukjes en ongelukjes en of je kind gedronken heeft. Dit is handig, want zo kun je zien of er een bepaalde structuur in zit.

Ik heb zelf ter voorbereiding een aantal handige dingen in huis gehaald:

 • Laarsjes voor de opvang (zo loopt de plas in de laarsjes en niet over de hele vloer)
 • Een tas om de natte kleding in te doen als je onderweg bent
 • Kleine cadeautjes als je kind daar vatbaar voor is

Mijn peuter is zindelijk!

Ik ben op de camping op een woensdag gestart met zindelijkheidstraining met de De pot op app. En op de derde dag had Eefje door dat ze een plas op het potje moest doen en niet in haar onderbroek. Eigenlijk is het vanaf die derde dag super gegaan. Op zaterdag hadden we een verjaardag van neefje Mick, en ik had eigenlijk niet verwacht dat het goed zou gaan. Voor het ritje in de auto had ik haar even een luier omgedaan. En tijdens het feestje gaf ze meerdere malen aan dat ze naar de wc moest. En je raadt het al, bij thuiskomst op de camping was haar luier droog! Wat onwijs goed zeg.

Enige dagen daarna durfde ik het ook aan om haar zonder luier in de auto te zetten. Wel zorgde ik ervoor dat er een matras beschermer in haar zitje lag, zodat als er een ongelukje gebeurt niet direct de hele stoel vies is. Inmiddels is Eefje nu twee weken zindelijk. En wat scheelt het met de afval zeg, maar ook hoef ik niet de hele tijd naar boven om haar een schone luier aan te doen (ik had alleen boven een verschoonplek).

De dag voor we gingen starten met zindelijkheidstraining app De pot op

5 tips om te starten met zindelijkheidstraining

1. Ga vooral niet starten met zindelijkheidstraining voor je peuter als er een moeilijke periode aankomt. Gaan jullie bijvoorbeeld verhuizen, komt er een nieuw gezinslid bij of is er iets anders aan de hand? Wacht dan vooral even tot het weer wat rustiger is.

2. Het is handig om in de zomer te starten met zindelijk worden, je kindje kan dan lekker in de onderbroek buiten rondlopen. Scheelt jou vele opruim- en schoonmaakwerk :).

3. Ga het liefste in één keer over op onderbroekjes. Zo weet je kind ook waar hij aan toe is.

4. Houd er rekening mee dat de eerste dagen ook voor jullie als ouders intensief zijn. Je bent continue aan het kijken of je signalen ziet en dat kost veel energie.

5. Download De pot op app, zo heb je een fijne ondersteuning bij het zindelijk worden van je peuter.

Wat ik van De pot op app vind

zindelijkheidstraining app
De app De pot op laat je zien hoeveel luiers je al bespaard hebt

Wat ik zelf heel fijn vind aan De pot op is dat je een logboek kunt bijhouden. Zo weet je precies wanneer je kindje voor het laatst een gelukje of ongelukje heeft gehad. Het enige dat ik wel mis is het aangeven of het om een plasje of poep gaat. Voorderest ben ik fan van de app! Het is erg duidelijk, overzichtelijk en het contact met anderen is erg fijn.

Ben je benieuwd geworden naar De Pot Op? Je vindt ze op Instagram. Met de gratis versie kun je o.a. testen of jij en je kindje er klaar voor zijn om zindelijk te worden. De Premium versie geeft je 3 maanden toegang tot de hele gids en alle informatie in de app.

Liefs,
Nienke

DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

4 Comments

 1. Wat handig dat er een app is voor zindelijkheidstraining. Alleen al vanwege het handige logboek. Je hebt je goed voorbereid als ik het zo lees.

  1. Ja precies, erg fijn om alles bij te kunnen houden 🙂

 2. […] Wil je de blog die ik schreef over de zindelijkheidstraining graag lezen? Je vindt hem hier! […]

 3. […] ik een ideale oplossing voor ouders met kinderen die naar de wc gaan! Want hoe vaak ik wel niet een billendoekje heb moeten gebruiken voor de billen van Eefje, en die vervolgens niet door de wc kan spoelen, want […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *