Overstappen op wasbare luiers
Mama zijn

Overstappen op wasbare luiers

Wasbare luiers, je hebt het hier vast al vaker voorbij zien komen. Maar omdat ik nog steeds vaak vragen krijg over hoe zo’n wasbare luier werkt, wat je er voor nodig hebt en of je kind dan nog wel kan bewegen schrijf ik er gewoon nóg een blog over. Want, hoe meer informatie, hoe beter, toch? Zo kan jij straks makkelijk overstappen op wasbare luiers.

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Maar eerst, waarom zou je over willen stappen op wasbare luiers? Tuurlijk, ze zien er leuk uit, maar er zijn nog veel meer redenen om de overstap van wegwerp naar wasbaar te maken. Kijk maar eens naar de volgende punten:

  • Het scheelt enorm veel afval, en dan bedoel ik echt enorm veel. Want je hebt zo een luieremmer per week vol, tel maar eens op. Dat zijn vier vuilniszakken aan afval per maand!
  • En de kosten, je bent, afhankelijk wanneer je er mee start natuurlijk, veel goedkoper uit met wasbaar dan met wegwerp.
  • In wegwerp luiers zitten chemische stoffen die kunnen zorgen voor irritatie aan de billen. En dat heb je met wasbaar niet.
  • Daarnaast heb je met wasbare luiers ook nog eens veel minder kans op spuitluiers doordat de elastieken rand goed aansluit. En wasbare luiers stinken veel minder dan wegwerp.
  • Over het algemeen zijn kinderen die wasbare luiers dragen eerder zindelijk dan kinderen die wegwerp luiers dragen.
  • En het laatste voordeel in de categorie kostenbesparing: je kunt de luiers zelfs bij je tweede of derde kindje nog gebruiken!

Volgens mij prima redenen om te denken aan overstappen op wasbare luiers.

Overstappen op wasbare luiers
Een gedeelte van mijn wasbare luier stash

Overstappen op wasbare luiers, wat heb je nodig?

En als je hebt besloten over te stappen op wasbare luiers, waar begin je dan? Ik kan mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want er zijn nog al wat verschillende systemen, en hoeveel luiers heb je eigenlijk nodig? En welke accessoires zijn er allemaal?

Allereerst heb je natuurlijk de wasbare luiers zelf nodig. Nu zijn er best wat verschillende soorten luiers, en omdat ik daar al eens eerder een blog over schreef ga ik dat hier niet opnieuw doen. Dus wil je alle ins en outs over de verschillende systemen weten, klik dan even op deze link.

Wasbare luiers proefpakket

Weet je na al deze informatie nog niet zo goed wat je wilt? En wil je graag eerst verschillende luiers systemen uitproberen? Dan kan een probeerpakket wasbare luiers de uitkomst bieden. Hier zitten verschillende systemen in zodat jij op je gemak kunt uitproberen wat voor jou werkt en wat juist niet.

Maar, met alleen een set wasbare luiers ben je er nog niet. Het is handig om een luieremmer met wasnet, een waszak voor onderweg en inlegvellen te hebben. En als je helemaal de smaak van wasbare luiers te pakken hebt kun je zelfs nog wasbare billendoekjes kopen!

Wasbare luiers
Links voor de wasbare nachtluiers (roze met zwarte stippen)

Wasbare luiers wassen

Voor je je nieuwe wasbare luiers in gebruik neemt is het verstandig ze eerst 2 tot 3 keer te wassen zodat ze het vocht goed opnemen. Daarna is het een kwestie van inlegvellen met poep weggooien en de rest in de luieremmer deponeren. Zodra je emmer vol is pak je het wasnet en gooi je hem zo, hoppa, in de wasmachine. Je raakt de vieze poepluiers dus niet aan met je handen.

Hoe vaak je per week moet wassen ligt er aan of je fulltime of parttime wasbaar luiert. Ik zelf doe het parttime en dan is het de ene keer vaker dan de andere keer. Maar over het algemeen is het elke twee dagen een wasje draaien. Als je ze vervolgens ophangt om te drogen zijn ze binnen 1 a 2 dagen ook weer droog. Nachtluiers zijn dikker, en doen er dus ook wat langer over om te drogen.

Wasbare zwemluiers of overstappen op wasbare luiers?

Ben je nog niet helemaal overtuigd, en wil je eerst iets simpelers proberen? Dan zijn wasbare zwemluiers misschien wel iets voor jou! Deze zijn er ook in allerlei leuke kleurtjes en opdrukken en je hebt niet te maken met inlegvellen e.d. Ze zijn niet anders dan wegwerp zwemluiers, alleen gooi je ze niet weg, je gebruikt ze gewoon weer opnieuw!

Wil je graag eerst nog meer informatie of graag ervaringen van andere ouders opdoen? Dan kun je eens kijken in de Facebookgroep Wasbare luiers waar je ook al je vragen kunt stellen. Of misschien ken je zelf wel ouders die wasbare luiers gebruiken. Je kunt ook een consult aanvragen waarin je informatie krijgt over de verschillende systemen en hoe het werkt.

Wasbare zwemluiers
Wasbare zwemluiers (gestreept en walvissen)

Heb jij al eens wasbare luiers gebruikt?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

3 Comments

  1. Hier al lang geen luiers meer maar als er ooit kleinkinderen komen ; hear hear. Nog een voordeel, leuk om te geven en ze zijn vaak doorverkoop baar of 2e hands te koop. Nog meer besparing voor de portemonnee en omgeving.

    1. Jaaa, ook hele goede inderdaad! Wat onwijs leuk dat je dit bij de (eventuele) kleinkinderen zou willen doen 🙂

  2. […] Lees ook: De leukste kinderkleding voor meidenLees ook: Hoe stap je over op wasbare luiers? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *