Mama zijn

Mijn ervaring met de koperspiraal, geen psychische klachten meer

In mei 2020 heb ik de Ballerine koperspiraal laten zetten. Ik was best nerveus aangezien ik de keer daarvoor geen fijne ervaring heb gehad met het laten zetten van de T-safe koperspiraal. Die heb ik toen laten zetten omdat ik met een koperspiraal geen psychische klachten meer zou krijgen. De Ballerine zou een stuk flexibeler zijn waardoor het laten zetten ook minder pijnlijk zou moeten zijn. Maar, door alle negatieve berichten die in 2021 boven water kwamen heb ik toch besloten om hem te laten verwijderen. In dit artikel lees je mijn ervaring met allebei de koperspiraal.

Dit artikel is in januari 2022 geüpdatet.

Mijn eerste ervaring met het laten zetten van de T-safe koperspiraal was erg pijnlijk. De arts pakt met een tangetje je baarmoedermond vast en meet de lengte van je baarmoeder. Normaal gesproken kan ik pijn best goed hebben, maar toen dus echt niet. Ik ging bijna van mijn stokje. Direct na het laten zetten kreeg ik al een flauwe pijn in mijn liezen.

Toen ik terugliep naar de auto lukte dat bijna niet, ik liep krom van de pijn. Eenmaal thuis heb ik toch de huisarts maar gebeld hierover, want de pijn was bijna ondraaglijk. Zij gaf aan dat ze niet wist hoe dit kwam, omdat ze dit niet eerder had gehoord. Ik moest maar ibuprofen slikken en rustig aan doen.

De volgende menstruaties waren hel. Ik had elke keer ontzettend veel pijn in mijn buik en mijn liezen en verloor erg veel bloed. Het was heel heftig. Na een jaar heb ik dan ook besloten hem er uit te laten halen. Dan maar aan de rubbertjes. De wens om voor een kleine te gaan begon toen ook al wat door te schemeren bij Rick en mij.

psychische klachten koperspiraal
Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels

Lees hier hoe mijn zwangerschap verliep

Psychische klachten verminderen met een koperspiraal

Op hormonen reageer ik niet zo best. Ik had al last van stemmingswisselingen en de pil en prikpil versterkten dit alleen maar. De week voor ik ongesteld moest worden begon het altijd al, en dit duurde tot ongeveer een week na de menstruatie. Dus al met al 1 weekje ‘normaal’. Je kunt wel stellen dat ik niet bepaald het zonnetje in huis was.

Ik zou dus graag anticonceptie willen zonder hormonen, een koperspiraal. Met een koperspiraal zou ik geen psychische klachten moeten krijgen. Tijdens de telefonische afspraak hierover bij de verloskundigenpraktijk gaven ze mij aan dat ze sinds een jaar een nieuwe koperspiraal zetten. De Ballerine. Deze is een stuk flexibeler én ze hebben daar tot nu toe geen negatieve ervaringen over gehoord. Klinkt goed, toch? Dat dacht ik ook. De eerste afspraak werd helaas uitgesteld i.v.m. Corona. Maar op 4 mei was het dan zover, de Ballerine werd geplaatst.

De plaatsing van de koperspiraal

Omdat ik door mijn vorige ervaring met het laten zetten van de koperspiraal al behoorlijk gespannen was heb ik ‘s ochtends een uur van te voren twee paracetamol genomen. Bij de verloskundige praktijk hielp de verloskundige die ook bij de bevalling was. Leuk, want zo kon ze gelijk het kraambezoek boek invullen.

Eerst kreeg ik wat uitleg over de Ballerine, en wat er anders aan is in vergelijking met de T-safe. Ik heb ook even gevoeld aan beide en jeetje, wat is de Ballerine een stuk beweeglijker! Ik kan mij zo goed voorstellen dat je die dus een stuk minder voelt, en daardoor minder pijn hebt. Mijn vorige ervaring heb ik ook nog even besproken, vooral dat ik zo’n pijn in mijn liezen heb gehad en dat ik bang was daar ook dit keer last van te krijgen. De verloskundige gaf aan dat dat waarschijnlijk kwam doordat een vleugeltje van de T-safe ergens tegenaan kwam waardoor die pijn gaf.

Geen pijn

Tijdens het zetten van de Ballerine vertelde ze elke keer wat ze ging doen en hebben we even fijn gekletst over Eefje, en hoe het met haar gaat. Ook over de kinderopvang en het werk. Het vasthouden van de baarmoedermond was niet te voelen, ik moest even kuchen en voelde een klein prikje, maar het was lang niet zo pijnlijk als de vorige keer. De eendenbek daarentegen was wel erg pijnlijk. Ze heeft nog wat metingen gedaan en gevoeld hoe de baarmoeder erbij lag maar alles was prima gelukkig.

Na het plaatsen heb ik gelukkig nagenoeg geen pijn gehad. Het scheelt ook dat ik al een keer bevallen ben, waardoor alles wat soepeler is. Hoe de komende menstruaties gaan zijn is natuurlijk nog even afwachten, maar voor nu bevalt de Ballerine mij prima!

psychische klachten koperspiraal
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Horrorscenario’s van de Ballerine koperspiraal

En toen kwamen de berichten over de Ballerine koperspiraal. Het spiraaltje kwijt zijn, de spiraal die wordt afgestoten of toch zwanger raken. Allemaal horrorscenario’s die je liever niet wilt. Je neemt natuurlijk niet voor niets een koperspiraal!

Ik merkte dat ik na die berichtgevingen wel wat onzeker werd. Ik heb daarom ook contact opgenomen met mijn verloskundige. Zij gaf aan dat ze op de praktijk nog geen dames met dit soort klachten had gehad, maar dat ze uit voorzorg de Ballerine niet meer zetten.

Toch last van psychische klachten door de koperspiraal

Uiteindelijk besloot ik om hem dan ook maar gewoon te houden tot het moment dat we opnieuw zwanger willen proberen te raken. Maar naarmate de tijd verstreek raakte ik bij elke komende menstruatie onzekerder. Ik heb hierdoor zelfs 2x een zwangerschapstest gedaan omdat ik 1 of 2 dagen overtijd was. Deze waren beiden negatief maar het zette mij wel aan het denken. Ook omdat ik zo langzaamaan wel last begon te krijgen van psychische klachten, misschien niet direct door de koperspiraal, maar wel mede door. Ik voelde mij zo onzeker dat ik besloot om hem toch te laten verwijderen.

En dat gaf mij erg veel rust. Het verwijderen stelde ook dit keer niets voor. Wat mij wel is opgevallen is dat ik sinds de spiraal eruit is minder heftig ongesteld ben. Was ik voorheen 6-7 dagen zwaar ongesteld (elke twee uur de menstruatie cup moeten verversen), kon ik nu met gemak een hele dag met de cup, en duurde het maximaal 5 dagen.

zwangerschapstest psychische klachten koperspiraal
Foto door RODNAE Productions via Pexels

Ben je trouwens benieuwd naar duurzame alternatieven voor maandverband of tampons? Ik schreef een artikel over menstruatieondergoed. Misschien is het wel wat voor jou!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met de Ballerine koperspiraal, of misschien heb je wel ervaring met een andere soort anticonceptie, en heb je veel last gehad van psychische klachten? Laat hieronder jouw reactie achter, zo kunnen we ervaringen uitdelen en andere dames helpen in hun keuze.

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

26 Comments

 1. Ik had de Mirena spiraal. Werd daar niet vrolijk van. Onregelmatig ongesteld, soms zelfs 2x in de maand. Ben blij dat hij eruit is en ik begin er nooit meer aan. Ik hou het wel bij condooms.

  1. Dat was bij mij ook de reden dat ik geen hormoonspiraal wou. Tot nu toe nog geen last gehad van de Ballerine 🙂 Hopelijk blijft het zo. Ach, en condooms gebruiken is ook niet het vervelendste.

 2. Ben op zoek naar een ander anticonceptie middel dus deze blog is voor mij n schot in de roos.

  1. Ik hoop dat je er wat aan hebt 😊

 3. Amy says:

  Wat goed dat je hierover schrijft, andere die dit ook overwegen kunnen veel hebben aan ervaringen van vrouwen die hun zijn voorgegaan.

  1. Dankje! Al help ik maar 1 vrouw 😉

 4. Caroline says:

  Het lijkt me doodeng. Ik heb het niet zo op voorwerpen in een menselijk lichaam. Ik hoor er zowel positieve als negatieve reacties over.

  1. Dat vond ik eerst ook erg eng, maar voor mij was dit de beste optie, en gelukkig geen last van 🙂

 5. Wat interessant om je verhaal te lezen! Ik heb van mijn eerste pil onwijze migraine gehad. Tot misselijkheid en geen licht kunnen verdragen aan toe! Nu gelukkig een andere en gaat top! Vrouw zijn is niet altijd een feestje 🙂

  1. Haha, nee inderdaad! Fijn dat het nu goed gaat 🙂

 6. Laure says:

  Lijkt me eng, ik denk dat ik niet zou durven…

 7. Wat een interessant artikel om te lezen. Ik heb zelf eigenlijk helemaal geen ervaring met een spiraal en wist er dus niet zoveel over.

  1. Dankje! Hopelijk weet je er nu wat meer over 🙂

 8. Ik heb de Mirena
  Ben er erg tevreden over. Al 3x vervangen. Plaatsen is gevoelig. Maar na de periode niet meer ongesteld.

  1. Wat fijn dat je er tevreden over bent!

 9. Jouvence says:

  Een spiraaltje lijkt me persoonlijk helemaal niet fijn. Zelf gebruik ik al heel wat jaren de prikpil en dat bevalt me ontzettend goed. Ook nooit meer ongesteld geweest tussendoor.

 10. Ik heb me er weleens in verdiept, maar toch zie ik er tegen op om daadwerkelijk een spiraal te plaatsen.

 11. Heb geen ervaring met spiraaltjes heb jaren lang de pil geslikt en nu druk met de overgang

 12. Wat goed dat je hierover verteld. Vooral je eigen ervaring. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om een spiraaltje te laten zetten. Fijn dat het na de tweede keer een stuk fijner verliep.

 13. Caroline says:

  Hier heb ik geen ervaring mee. En gelukkig ga ik nu over naar een andere levensfase en hoef ik me daar ook niet meer druk om te maken, hi hi.

 14. Claire says:

  Wat een goed artikel! Ik ben op dit moment in verwachting van ons 2de kindje maar wel alvast aan het kijken naar hormoonvrije anticonceptie die je veilig kunt gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. De verloskundige adviseerde een koper spiraaltje. Maar als ik dit zo lees, vindt ik het toch een beetje eng.

  1. Snap ik! Maar onthoud ook dat het natuurlijk per persoon verschillend is. Volgens mij bestaat er ook een soort staafje wat je in je arm draagt, of een nuvaring. Misschien is dat wat voor jou?

 15. Ik heb 2 keer een koperspiraal gehad. Het laten plaatsen was gewoonweg verschrikkelijk.
  Dit omdat ik met littekenweefsel zat op mijn baarmoederhals. En littekenweefsel rekt niet.
  Dus echt helse pijn. Gelukkig ben ik er nu allemaal vanaf. Half jaar geleden werd mijn baarmoeder weggehaald.

 16. […] ik het artikel over mijn ervaring met de koperspiraal had bijgewerkt en mij flink had ingelezen in alle verschillende soorten anticonceptie kwam ik het […]

 17. Net als een normaal spiraaltje wordt een koperspiraaltje in de baarmoeder geplaatst. Het is omwikkeld met een koperdraadje. Dit koperdraadje zorgt ervoor dat het baarmoedervlies niet goed ontwikkeld wordt. Hierdoor kunnen eitjes zich niet nestelen. Koper is ook behulpzaam om bevruchte eitjes te vernietigen. Waardoor een koperspiraaltje één van de veiligste voorbehoedsmiddelen is.

 18. Luisa says:

  Ik ga het spiraaltje laat uithalen. Geen goede ervaring.Na een maand nog steeds pijn en blood:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *