Mama zijn

Mijn ervaring met de koperspiraal

Vorige week maandag heb ik een koperspiraal laten zetten. Ik was best nerveus aangezien ik de vorige keer, een paar jaar geleden, geen fijne ervaring heb gehad. De koperspiraal die ik toen had was de T-safe. Deze heb ik bij de huisarts laten zetten. Ditmaal is het een andere koperspiraal, namelijk de Ballerine. Een stuk flexibeler waardoor het ook minder pijnlijk zou moeten zijn.

“Direct na het zetten kreeg ik al pijn in mijn liezen.”

De vorige keer was het laten zetten al pijnlijk, ze pakken met een tangetje je baarmoedermond vast en meten de lengte van de baarmoeder. Normaal gesproken kan ik pijn best goed hebben, maar toen dus echt niet. Ik ging bijna van mijn stokje. Direct na het laten zetten kreeg ik al een flauwe pijn in mijn liezen. Toen ik terugliep naar de auto lukte dat bijna niet van de pijn. Eenmaal thuis de huisarts toch nog maar eens gebeld hierover, want het was bijna ondraaglijk. Zij gaf aan dat ze het niet wist, omdat ze dit niet eerder had gehoord. Ik moest maar ibuprofen slikken en rustig aan doen.

De volgende menstruaties waren hel. Elke keer onwijs veel pijn en zo veel bloed. Het was heel heftig. Na een jaar heb ik dan ook besloten hem er uit te laten halen. Dan maar aan de rubbertjes. De wens om voor een kleine te gaan begon toen ook al wat door te schemeren bij Rick en mij.

Lees hier hoe mijn zwangerschap verliep

Maar waarom dan nu weer een koperspiraal?

Op hormonen reageer ik niet zo best. Ik had al last van stemmingswisselingen en de pil en prikpil versterkten dit alleen maar. De week voor ik ongesteld moest worden begon het altijd al, en dit duurde tot ongeveer een week na de menstruatie. Dus al met al 1 weekje ‘normaal’. Je kunt dus wel stellen dat ik niet bepaald het zonnetje in huis was.

Ik zou dus graag anticonceptie willen zonder hormonen. Tijdens de telefonische afspraak hierover bij de verloskundigenpraktijk gaven ze mij aan dat ze sinds een jaar een nieuwe koperspiraal zetten. De Ballerine. Deze is een stuk flexibeler én ze hebben daar tot nu toe geen negatieve ervaringen over gehoord. Klinkt goed, toch? Dat dacht ik ook.
De eerste afspraak werd helaas uitgesteld i.v.m. Corona. Maar op 4 mei was het dan zover, de Ballerine werd geplaatst.

De plaatsing

Omdat ik door de vorige ervaring al behoorlijk gespannen was heb ik ‘s ochtends een uur van te voren twee paracetamol genomen. Bij de verloskundige praktijk hielp de verloskundige die ook bij de bevalling was. Leuk, want zo kon ze gelijk het kraambezoek boek invullen.

Eerst kreeg ik wat uitleg over de Ballerine, en wat er anders aan is in vergelijking met de T-safe. Ik heb ook even gevoeld aan beide en jeetje, wat is de Ballerine een stuk beweeglijker! Ik kan mij zo goed voorstellen dat je die dus een stuk minder voelt, en daardoor minder pijn hebt.
Mijn vorige ervaring heb ik ook nog even besproken, vooral dat ik zo’n pijn in mijn liezen heb gehad en dat ik bang was daar ook dit keer last van te krijgen. De verloskundige gaf aan dat dat waarschijnlijk kwam doordat een vleugeltje van de T-safe ergens tegenaan kwam waardoor die pijn gaf.

Tijdens het zetten van de Ballerine vertelde ze elke keer wat ze ging doen en hebben we even fijn gekletst over Eefje, en hoe het met haar gaat. Ook over de kinderopvang en het werk.
Het vasthouden van de baarmoedermond was niet te voelen, ik moest even kuchen en voelde een klein prikje, maar het was lang niet zo pijnlijk als de vorige keer. De eendenbek daarentegen was wel erg pijnlijk. Ze heeft nog wat metingen gedaan en gevoeld hoe de baarmoeder erbij lag maar alles was prima gelukkig.

Na het plaatsen heb ik gelukkig nagenoeg geen pijn gehad. Het scheelt ook dat ik al een keer bevallen ben, waardoor alles wat soepeler is. Hoe de komende menstruaties gaan zijn is natuurlijk nog even afwachten, maar voor nu bevalt de Ballerine mij prima!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met de Ballerine, of misschien wel een andere soort anticonceptie. Laat hieronder jouw reactie achter, zo kunnen we ervaringen uitdelen en misschien andere dames wel helpen in hun keuze.

Wil je meer weten over de koperspiraal en hoe het plaatsen in zijn werk gaat? Klik dan op deze link.

Liefs
Nienke

Misschien vind je dit ook leuk...

20 Comments

 1. Ik had de Mirena spiraal. Werd daar niet vrolijk van. Onregelmatig ongesteld, soms zelfs 2x in de maand. Ben blij dat hij eruit is en ik begin er nooit meer aan. Ik hou het wel bij condooms.

  1. Dat was bij mij ook de reden dat ik geen hormoonspiraal wou. Tot nu toe nog geen last gehad van de Ballerine 🙂 Hopelijk blijft het zo. Ach, en condooms gebruiken is ook niet het vervelendste.

 2. Ben op zoek naar een ander anticonceptie middel dus deze blog is voor mij n schot in de roos.

  1. Ik hoop dat je er wat aan hebt 😊

 3. Amy says:

  Wat goed dat je hierover schrijft, andere die dit ook overwegen kunnen veel hebben aan ervaringen van vrouwen die hun zijn voorgegaan.

  1. Dankje! Al help ik maar 1 vrouw 😉

 4. Caroline says:

  Het lijkt me doodeng. Ik heb het niet zo op voorwerpen in een menselijk lichaam. Ik hoor er zowel positieve als negatieve reacties over.

  1. Dat vond ik eerst ook erg eng, maar voor mij was dit de beste optie, en gelukkig geen last van 🙂

 5. Wat interessant om je verhaal te lezen! Ik heb van mijn eerste pil onwijze migraine gehad. Tot misselijkheid en geen licht kunnen verdragen aan toe! Nu gelukkig een andere en gaat top! Vrouw zijn is niet altijd een feestje 🙂

  1. Haha, nee inderdaad! Fijn dat het nu goed gaat 🙂

 6. Laure says:

  Lijkt me eng, ik denk dat ik niet zou durven…

 7. Wat een interessant artikel om te lezen. Ik heb zelf eigenlijk helemaal geen ervaring met een spiraal en wist er dus niet zoveel over.

  1. Dankje! Hopelijk weet je er nu wat meer over 🙂

 8. Ik heb de Mirena
  Ben er erg tevreden over. Al 3x vervangen. Plaatsen is gevoelig. Maar na de periode niet meer ongesteld.

  1. Wat fijn dat je er tevreden over bent!

 9. Jouvence says:

  Een spiraaltje lijkt me persoonlijk helemaal niet fijn. Zelf gebruik ik al heel wat jaren de prikpil en dat bevalt me ontzettend goed. Ook nooit meer ongesteld geweest tussendoor.

 10. Ik heb me er weleens in verdiept, maar toch zie ik er tegen op om daadwerkelijk een spiraal te plaatsen.

 11. Heb geen ervaring met spiraaltjes heb jaren lang de pil geslikt en nu druk met de overgang

 12. Wat goed dat je hierover verteld. Vooral je eigen ervaring. Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken om een spiraaltje te laten zetten. Fijn dat het na de tweede keer een stuk fijner verliep.

 13. Caroline says:

  Hier heb ik geen ervaring mee. En gelukkig ga ik nu over naar een andere levensfase en hoef ik me daar ook niet meer druk om te maken, hi hi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *