Mama zijn

Beter dan ooit

Vroeger had ik altijd als ideaalbeeld dat ik 22 zou zijn bij mijn eerste kindje. Helaas loopt het leven soms net iets anders. Toch was ik er al een hele tijd klaar voor, zo’n kleine frummel.

Wel ben ik ontzettend blij dat het nu ‘pas’ is gebeurd. Nu ben ik er echt klaar voor. Ik heb een leuke, lieve man, een mooi huis, en een stabiel leven. Bij Rick duurde het wat langer. Hij vond het nog wel even goed zo met ons tweeën. Toen het bij hem ook begon te kriebelen begin 2019 spraken we af om het een jaar te geven. Ik heb PCOS dus de kans dat het op de natuurlijke wijze zou lukken was klein. Zonder verwachtingen zijn we gaan ‘oefenen’. Een paar dagen na de (eerste!) oefening rommelde mijn buik behoorlijk, en had ik al vrij snel gevoelige borsten. Stiekem hoopte ik dat het zo zou zijn, maar dat zou wel heel snel en bijzonder zijn. 

Rommeltjes en steekjes

Toen na twee weken de rommeltjes en steekjes in mijn buik en de gevoelige borsten nog niet over waren heb ik een zwangerschapstest gehaald. Op Hemelvaartsdag zat ik ‘s ochtends op het toilet. Rick lag nog in bed. En jawel, daar verscheen al vrij snel het tweede streepje. Zwanger, en zo snel al!? Ik zat met open mond op het toilet. 


Als een malle rende ik naar de slaapkamer. RICK! HET IS GELUKT! Die dag zouden we eigenlijk naar een festival, maar daar stonden onze hoofden niet echt naar. We moesten even bijkomen. En dat gaat niet zo goed als je moet bedenken waarom je geen biertje mee drinkt. Want wie mij kent weet dat dat niet iets voor mij is, een bier-loos festival.

TOPOP

Sinds mijn jonge jaren ben ik bekend met depressies, ptss en bps. Om die reden ben ik voordat ik zwanger was aangemeld bij *TOPOP. Mijn huisarts kwam hiermee aan. Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar na de intake werd al vrij snel duidelijk dat het een goede ondersteuning zou kunnen bieden. 

Wie weet immers hoe je je voelt als je zwanger bent en stijf staat van die ellendige hormonen?

Geen zware gesprekken

Ik kon gelukkig al vrij snel starten bij de Zwangergroep, een groep van zwangere dames met allen psychische klachten, onderdeel van TOPOP. Wat was het fijn om elke woensdagochtend ervaringen uit te delen, en advies te vragen. We hadden eerst een praatblok, daarna dramatherapie. Klinkt heel zwaarmoedig, maar valt reuze mee! Geen zware gesprekken, heftige therapieën of tranen met tuiten maar juist in het hier en nu blijven, contact maken met je frummel en zorgen dat je lekker in je vel zit.  

“Ik voelde mij een mislukking”

Rond de 16 weken kreeg ik last van mijn bekken en kon ik de hond niet meer uitlaten waardoor mijn wereldje een stuk kleiner werd. Mijn ouders hebben de hond toen opgehaald, dan kreeg in ieder geval één van ons nog de beweging die ze nodig had. Dat was een van de moeilijkste momenten. Ik voelde mij een mislukking en heb er veel moeite mee gehad. Niet kunnen wandelen en een frisse neus halen. Ik heb toen veel aan de groep gehad! Zij opperden een nieuwe hobby, waardoor ik ben begonnen met bloggen. Heerlijk om alles van me af te typen! Ik was niet te genieten maar voelde mij toch beter dan ooit. 

En toen kwam Eefje

De laatste paar weken van de zwangerschap stootte ik overal tegenaan met die bolle buik. Stoelen, deuren, niets was nog veilig. Gelukkig duurde dat maar even want want onze frummel Eefje is drie weken te vroeg geboren. Blijkbaar wou ze heel graag bij ons zijn.

Lees hier mijn bevallingsverhaal

Ik ben in het ziekenhuis bevallen omdat ik antidepressiva slik. De kleine moest na de bevalling 12-24 uur onder controle blijven i.v.m. afkickverschijnselen. Doodeng vond ik dat. Stel nou dat ze er wat aan overhield? Nu wist ik dat die kans klein was, en eigenlijk stelde het mij ook wel gerust, die extra controle. Gelukkig was er niets aan de hand, zoals je kunt zien op de foto, en konden we snel naar huis.

Wat mij heel erg is opgevallen tijdens de zwangerschap is dat ik mij beter voelde dan ooit. Dit is mij ook vaak teruggegeven door anderen, dat ik ondanks mijn achtergrond erg stabiel was.  Ik genoot enorm van al die schopjes zelfs toen we de donkere dagen tegemoet gingen. Mede dankzij TOPOP. Wat dat betreft zou ik wel langer zwanger willen zijn.

Liefs
Nienke


*TOPOP is de afkorting voor Twents Overleg Psychiatrie, Obstetrie (Verloskunde) en Pediatrie (Kindergeneeskunde). TOPOP richt zich op de behandeling van vrouwen met psychische klachten, voor- tijdens of na de zwangerschap. (bron: https://www.zgt.nl/media/folders/21369/topop.pdf)

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

11 Comments

 1. Hoi Nienke,
  Bekend verhaal dit voor mij en wat mooi dat je er zo open over durft te zijn. Tijdens mijn zwangerschap ben ik ook op de POP geweest. Gelukkig had ik al een hele tijd nergens last van gehad, maar omdat mijn medicatie nog niet was afgebouwd, werd ik ook opgeroepen. Mijn dochtertje is nu 10 maanden en ik ben gelukkig van de medicatie af!
  Wat fijn trouwens ook dat je je zoveel beter voelde tijdens de zwangerschap. Ik voelde me op zich prima, niet veel anders dan anders, maar ben gewoon te ongeduldig voor een zwangerschap haha. En ik vond het vooral lichamelijk zwaar. Was blij toen het erop zat :))
  Groetjes,
  Angie

  1. Wat tof om te horen! En wat fijn dat het is gelukt om van de medicatie af te komen 🙂
   Grappig hoe dat per persoon zo kan verschillen, hoe je je voelt tijdens de zwangerschap. Wat mij betreft had het nog wel drie jaar mogen duren (alleen dan niet zo dat je buik ook nog eens drie jaar meegroeit, en je vervolgens een peuter uit je lijf moet werken.. Dat gaat me dan wel weer iets te ver :P)!
   Liefs!

   1. ajvl1985 says:

    Whaha! Dat zou wat zijn, ja! 🙂 Maar ik snap dat je je zo altijd wil kunnen voelen, vooral als dat normaal niet zo vanzelfsprekend is.
    Maar hoe dan ook fijn dat het allemaal kan zo, met alle hulp die we hier aangeboden krijgen in Nederland. 🙂

 2. Wat mooi dat zoiets als TOPOP bestaat. En heel mooi hoe je me een inkijkje geeft in hoe je je zwangerschap hebt ervaren, heel intiem en mooi om te lezen! ❤️🍀

 3. […] de postpartum groep zijn we met (maximaal) drie mama’s en drie kindjes. In het eerste blok is het de […]

 4. […] mijn zwangerschap is mijn huid onwijs veranderd, het is veel onrustiger en ik had een nieuwe routine nodig. Ik […]

 5. […] januari 2020Vanaf nu geen Zwangergroep meer op de woensdagochtend. Dat heb ik gisteren afgesloten tijdens het gesprek met de PV’er. […]

 6. […] januari 2020Vanaf nu geen Zwangergroep meer op de woensdagochtend. Dat heb ik gisteren afgesloten tijdens het gesprek met de PV’er. […]

 7. […] hier meer over mijn zwangerschap van […]

 8. […] Lees hier hoe mijn zwangerschap verliep […]

 9. […] was vooral een jaar van vallen en opstaan. Omdat ik door de zwangerschap heen vloog was de landing erna wel heftig. Ik moest mijzelf als moeder, vrouw van, vriendin, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *