kinderopvang
Mama zijn

Voor het eerst naar de kinderopvang

Een terugblik naar de dag dat ik Eefje voor het eerst naar de kinderopvang bracht


Ik had het mij zo anders voorgesteld. Weer aan het werk na mijn verlof, lekker fysiek weer weg uit huis. Wandelend naar mijn werk, Eefje bij de kinderopvang. Helaas zit dat er nog even niet in, en mag ik nog even thuiswerken.

Ondanks dat gaat Eefje wel naar de kinderopvang. Woensdag 6 mei 2020 had ik de intake. In verband met de C crisis mocht Eefje niet mee, en kon ze dus niet ‘wennen’.

Tijdens de intake was ik alleen met de leidster, er waren geen kindjes te bekennen. Het leek haast wel een spookopvang. Ik kreeg uitleg en ze stelde mij een paar vragen. Of Eefje bijvoorbeeld overal mag slapen, welke voeding ze krijgt, en of er bijzonderheden zijn. Ze liet mij nog het hangbedje zien, waar Eefje volgens mij heerlijk in weg zou kunnen *soezelen.

Ik voelde weer de fijne klik die ik ook tijdens de rondleiding had. Eefje zou hier met een gerust hart kunnen verblijven. Aan het einde van het gesprek kreeg ik een schriftje mee om een aantal belangrijke dingen in te zetten, zoals tijden van voeding en slaap, de sleutel en een intakeformulier.

Lees hier meer over mijn zwangerschap van Eefje

En toen was daar die eerste dag

Ik moet eerlijk zeggen dat ik al een paar dagen een weeïg gevoel in mijn buik had. Het leek me vreselijk om Eefje bij de kinderopvang achter te laten. Ik begon zelfs te twijfelen of het wel juist was! Gelukkig was Rick er wat rustiger in en kon hij mij met beide benen weer op de grond zetten.

De ochtend van de eerste dag heb ik haar rugzakje wel drie keer overhoop gehaald om te checken of ze alles wel had. Ik heb ergens ook wel wat lopen treuzelen, want ja, meteen een hele dag zonder mijn kleine meisje vond ik nog al wat. Uiteindelijk alles (ook mijn moed) bij elkaar geraapt, Eefje in de autostoel gezet en de auto gestart.

Bij de kinderopvang moest ik even buiten wachten. Er was al een moeder met kindje binnen en door de C crisis mogen er niet meer mensen in de gang zijn. Dus nog even kunnen kroelen met Eefje. Toen toch de deur maar geopend nadat ik mijn handen had ontsmet met desinfectiegel en naar binnen gestapt. De leidster was heel vriendelijk en geruststellend. We konden geen handen schudden en alles was nogal afstandelijk. Ik gaf nog even aan hoe laat ze de laatste voeding had gehad en dat ik nog even zou bellen die ochtend om te horen hoe het ging. Dat was prima.

Ik moest Eefje in het autostoeltje in de gang laten staan zodat zij haar er uit kon halen. Ik mocht helaas niet mee naar binnen. Daar zat ze dan moederziel alleen, in haar autostoeltje, in het midden van de gang. Nog even snel een kroel en een knuffel en door naar buiten. In de auto heb ik eerst even gebruld en die stomme C crisis flink vervloekt. Bah, wat een nare eerste dag zo!

“Daar zat ze dan moederziel alleen, in haar autostoeltje, in het midden van de gang.”

Eenmaal aan het werk had ik de smaak goed te pakken. Ik zat lekker in de flow. Weinig tijd om na te denken over mijn arme popje. Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee, en stiekem wist ik het ook wel, want toen ik ‘s ochtends en ‘s middags even belde om te horen hoe het ging vertelden ze dat Eefje zo’n lekker vrolijk en makkelijk kind is. Zo zouden ze er nog wel 20 willen!

Van een mug een olifant maken

Om half vijf trok ik het niet meer en ben ik in de auto gestapt. Ik moest en zou per direct ons monstertje ophalen. Gelukkig was Rick het daar wel mee eens. Na thuis nog even lekker gekroeld en gekletst te hebben viel ze als een blok in slaap.


Volgens mij heeft ze het beregezellig daar en is mama gewoon een ster in het van een mug een olifant maken. Maarja, het blijft mijn kleine meisje, en na 4 maanden dag in dag uit samen te zijn geweest is het ook logisch toch? Het is best moeilijk, en dat mag ook!

Hoe heb jij de eerste dag opvang beleeft?

Liefs
Nienke


*Soezelen; ik geloof niet dat dit een bestaand woord is.
Dat halfslaperige gevoel als je heerlijk voor de open haard zit en je een beetje moe bent. Zo’n lekker warm gevoel. Ook wel als je in bad ligt.

Foto door cottonbro via Pexels

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

17 Comments

 1. ik vind je sowieso al een bikkel door je kindje te brengen daar!! ik had dat dus echt nog niet aangedurft 😉 maar het is goed gegaan en dat is het belangrijkste :

  1. Ah, dankjewel! Vond (en vind het nog steeds) heel erg spannend haha

 2. lodiblogt says:

  Herkenbaar hoor, dat gevoel wanneer je ze voor de eerste keer wegbrengt en in deze tijd lijkt me dat helemaal raar. Hier lopen z inu zelf naar school en dat vind ik ook al raar, dat ik ze niet gedag kan zeggen op de stoep van school. Wel fijn dat je meteen lekker in een flow zat en door kon werken. Dat geeft ook voor jou een gevoel dat je er goed aan doet.

  1. Hopelijk is dat hele Corona gedoe gewoon snel voorbij en kunnen we de kinders weer fijn dag zeggen, op de normale manier 🙂

 3. Wat fijn dat ze het goed naar haar zin had. Misschien goed om te weten: soms vinden kinderen het de eerste paar keer leuk, en dan ineens lijken ze zich te realiseren: ‘Wacht even! Moet ik hier voortaan vaker heen?’ en dan willen ze niet meer!
  Dit is een normale fase, en gaat weer over : )

  1. Tot nu toe vindt ze het nog steeds leuk, haha! Maar goed om te weten dat het een fase kan zijn. Dankjewel voor de tip 🙂

 4. Ik gebruik het woord soezelen ook regelmatig. Fijn dat het toch goed verlopen is allemaal

  1. Haha, zou het dan toch een ‘normaal’ woord zijn?

 5. Ik snap echt dat je kindje zo brengen een verschrikkelijk gevoel is.

  1. Ik zag er al tegenop, maar nu helemaal! Stomme Corona haha

 6. Dhini van Heeren says:

  Ik snap het. Ik zou het niet weten maar het is fijn dat het goed gegaan

  1. Ja, heel blij mee 😄

 7. Dat gevoel is zo herkenbaar. Mijn zoon is inmiddels 17 maar ik weet nog goed toen ik hem voor de eerste keer weg moest brengen. En dan mochten wij nog gewoon mee naar binnen. Dat lijkt me wel raar hoor dat dit nu niet mag

  1. Haha, volgens mij vergeet je zoiets nooit!

 8. Frederique says:

  Ja heel erg begrijpelijk. Is ook wel erg spannend!!

 9. Mooi woord soezelen! Doe ik zelf ook graag!

  1. Een van de fijnste dingen om te doen vind ik 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *