Mama zijn

Voor het eerst naar school – 5 tips

Zodra je kleintje vier jaar is mag hij voor het eerst naar school. Retespannend! Misschien nog wel spannender voor jou als ouder dan voor je kind. Hoe bereid je de eerste schooldag voor? Wat mag je absoluut niet vergeten? En wat moet je allemaal kopen voor de eerste schooldag? Ik heb 5 tips voor je om de eerste dagen soepel te laten verlopen.

1. Wat moet je kind kunnen als hij naar school gaat?

Zodra je kind naar school gaat zijn er een aantal dingen die hij moet kunnen. Zo moet je kindje zindelijk zijn en zijn billen kunnen afvegen. Het is handig als je kind zichzelf al kan aan- en uitkleden. De juf kan wel een rits dichtdoen of de veters strikken, maar kan niet bij alles helpen.

Ik weet niet hoe het met jouw kind zit, maar Eefje heeft een lievelingsknuffel die ze het liefst overal mee naar toe neemt. Dit kan natuurlijk niet op school. Daarom zijn we al snel gaan oefenen met haar knuffel thuislaten. Gingen we naar de winkel, oma en opa of een vriendinnetje? Dan lieten we de knuffel thuis, of hij zat op haar te wachten in haar autostoeltje.

2. Voorbereiding voor de eerste schooldag

Eerste schooldag

Wist je dat je een gratis Schoolbox vol toffe cadeautjes kunt scoren? In de box zit onder andere speelgoed, leuke oefenbladen en ook niet geheel onbelangrijk, zo min mogelijk bonnetjes en flyers. Eefje had er een potje klei, stickers, glitterlijm, strijkkralen en oefenbladen van onder andere Paw Patrol inzitten. Je kunt de Schoolbox aanvragen vanaf 2 maanden voor de eerste schooldag.

Om alvast wat spanning weg te nemen kun je een boekje voorlezen. Hier onder heb ik wat leuke boekjes over school op een rij gezet.

Koop samen met je kind een mooie rugtas, drinkbeker, broodtrommel en snacktrommel. Oefen van tevoren ook vast met het openen en weer dicht doen van de drinkbeker en trommels. Zorg er ook voor dat je alles van naam voorziet. Ik gebruik zelf de naamstickers van GoedGemerkt.

3. Gymspullen niet vergeten

Naast een toffe rugzak met stoere broodtrommel en drinkbeker mag je ook de gymspullen niet vergeten. Het verschilt per school wat je kind mee moet nemen, Eefje hoeft alleen maar gymschoenen en een gymtas mee te nemen. Bij andere scholen moet je ook een t-shirt en korte broek mee geven. De gymtas blijft vaak op school. Denk er wel aan om af en toe eens te checken of de gymschoenen nog wel passen.

4. Voldoende rust tijdens de eerste schoolweken

Het kan voor je kind best een uitdaging zijn om een hele week naar school te gaan. Het is niet gek dat hij ineens erg moe is na school en het liefste even een dutje doet. Probeer daar niet aan toe te geven, want zodra je kind na school in slaap valt zal hij in de avond moeite hebben met slapen. Je kunt er wel voor kiezen om je kind een dagje thuis te houden.

Zorg er ook voor dat er niet teveel spannende dingen te wachten staan in de eerste weken school. Probeer te zorgen voor voldoende rust en regelmaat. Lees na school samen een boekje of speel een spelletje. Gaat je kind naast school naar de BSO? Zorg er dan voor dat hij daar niet in dezelfde week als school begint. Kies er voor om wat later te starten bij de BSO zodat niet alle nieuwe en spannende dingen tegelijk komen voor je kind.

Voor het eerst naar school

5. Welke vragen over school stel je aan je kind?

Zodra je je kind hebt opgehaald uit school ben je natuurlijk onwijs benieuwd hoe het was en wat hij gedaan heeft die dag. Maar als je vraagt ‘wat vond je het leukste?’ krijg je steevast te horen ‘spelen’. Andere, leuke vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

 • Met wie heb je vandaag gespeeld? En wat heb je gedaan?
 • Wat was er vandaag grappig op school?
 • Wat heb je verteld in de kring?
 • Hebben jullie samen een liedje gezongen? Welk liedje was dat?
 • Heb je geknutseld, of getekend?

Heb jij nog tips of dingen die je absoluut niet mag vergeten?

Liefs,
Nienke

DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

6 Comments

 1. Handige tips! Het is zeker belangrijk dat je kind voordien en nadien tijdens vakanties wat rust krijgen, maar zeker ook ‘s avonds op schooldagen zelf. Het kan nogal overweldigend zijn!

 2. Handige tips! Wij hebben het boekje van Bobbi (ook) gelezen als voorbereiding. Verder idd ook samen rugtas etc gekocht en de eerste weken naast school veel rust. 🤍

 3. Kijkje in huis en tuin says:

  Wat ik ook erg belangrijk vind, is niet het afscheid te langdradig maken.

 4. Handige tips en je moet aan best wel veel dingen denken/rekening mee houden bij voorbaat, zoals oefenen om de knuffel thuis te laten.

 5. Wat een fijn artikel is dit. Bij veel dingen had ik zelf neit stil gestaan. Wat leuk dat er een speciale naar school gaan box is

 6. […] Eefje inmiddels een tijdje naar school gaat ontkom ook ik niet aan de goedgevulde brood- en snacktrommels. Ik moet zeggen dat ik het af en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *