Mama zijn

Wat is de beste luier? Ik testte het voor je

Bij Joone Paris kon je laatst een gratis staaltje luiers aanvragen om uit te proberen. Hiervoor moest je wel bij de eerste 500 deelnemers zitten, maar ik dacht, laat ik het eens proberen begin april. Nu vond ik afgelopen vrijdag een bruin pakketje in de brievenbus. Uit Frankrijk. Vreemd, dacht ik nog. Opengemaakt en de vrolijkheid kwam me tegemoet! Twee leuke Joone Paris luiers met watermeloen opdruk! Maar hoort deze ook tot de beste luier?

Ik gebruik normaal gesproken luiers van Kruidvat eigen merk of Pampers, en had nog een proefverpakking van de Jumbo eigen merk luiers liggen. Nu leek het me leuk om deze luiers te gaan vergelijken en te kijken wat de beste luier is. Alle geteste luiers zijn in maat 2.

Van boven naar beneden:
Kruidvat
Jumbo
Pampers
Joone ParisNiets in dit artikel is trouwens gesponsord, ik vind het gewoon tof om te doen :).

De eerste indruk

Kruidvat luiers

Kruidvat new born maat 2 (3-6kg) | Ziet er gezellig uit, voelt fijn maar is ook de dunste van de vier. Dit is de enige luier waarbij de elastische rand ook aan de achterzijde zit.

 • Dermatologisch getest
 • Latexvrij, lotionvrij, vrij van parfum, vrij van de 26 allergenen uit de EU lijst
 • Gecertificeerd met het EU Ecolabel
 • FSC-pulp uit verantwoord beheerde bossen

Prijs per luier: €0,12

Pampers luiers

Pampers premium protection maat 2 (4-8kg) | Fijne zachte luier met een lichte opdruk. Ziet er sterk uit en voelt ook zo, deze luier voelt het sterkste van alle luiers.

 • Klinisch en dermatologisch getest
 • Vrij van de 26 allergenen uit de EU lijst
 • Standaard 100 gecertificeerd door OEKO-TEX
 • Strikte selectie van componenten in samenwerking met kinderartsen en toxicologen

Prijs per luier: €0,24

Jumbo luiers

Jumbo mini maat 2 (3-7kg) | Wat mij bij deze luier direct opvalt, en stiekem ook wel een beetje stoort, is de plakrand, die steekt uit en dat lijkt erg rommelig. Wel een vrolijk printje. Is wat smaller dan de andere luiers.

 • Dermatologisch bewezen
 • PEFC gecertificeerd; product komt uit duurzaam beheerd bos en gecontroleerde bronnen

Prijs per luier: €0,12

Joone Paris luiers

Joone Paris maat T2 (3-5kg) | Erg vrolijk, en naar mijn idee groter dan de andere luiers. Iets dikker en steviger ook. Ik mis wel een plasverklikker (of hoe dat ook moge heten, dat gele lijntje dat blauw wordt zodra het nat is).

Joone Paris is een erg transparant luiermerk. Ze zijn ook het eerste luiermerk ter wereld dat de toxicologische analyses uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium publiceert.

 • FSC label; cellulose in de samenstellig van de luiers is afkomstig uit Finse bossen die beoordeeld zijn als verantwoord beheerde bossen door het FSC
 • TCF label (Totally Chlorine Free)
 • Dermatologisch getest
 • Bevat geen chloor, latex, lotion, parfum, ftalaten, hormoonontregelaars, parabenen, organotinverbindingen of pesticiden

Prijs per luier: €0,34

Verschillen tussen de luiers

Ik ga bij elke luier testen hoeveel ze aan kunnen door er 400ml water in te gieten en te kijken wanneer ze doorlekken en wat dus de beste luier is. En ik heb ze natuurlijk bij Eefje gepast. Al moet ze toch echt nog wel even werken aan haar poseer-skills. Of ik moet nog wat werken aan mijn fotografeer-skills. Nouja, welke van de twee het ook is, hieronder zie en lees je de resultaten.

Kruidvat

Dit zijn de luiers die ik het meest gebruik. Ze zijn vaak in de aanbieding, en dan is het natuurlijk erg voordelig om een aantal pakken tegelijk aan te schaffen. De pasvorm vind ik erg fijn, al lekken ze wel meer dan eens door. Ik was er alleen nog niet achter of dat komt doordat Eefje nou eenmaal heel explosief poept of dat de luiers gewoon niet heel sterk zijn. Nu ik weet dat het de dunste luier (van deze vier) is, vind ik het niet heel gek dat ze doorlekken.

De Kruidvat luier neemt het water niet snel op, het blijft er even in staan voor het intrekt. Na 300ml water begint de luier te knetteren?! Ik kan er 400ml ingieten maar de luier blijft knetteren. De plaslijn is helemaal blauw. Na een kwartier is de luier doorgelekt aan de achterkant en de binnenzijde voelt licht vochtig.

Jumbo

Deze luier heeft een goede pasvorm en kortere plasrandjes. De plakstrip die uitsteekt plakt verrassend goed! Lekker brede plakkers ook. Direct de vuurdoop gekregen want ik hoorde me toch een gepruttel bij mevrouw vandaan komen. En jawel, een lekkere poepluier. Geen explosie maar toch. De poep werd goed opgenomen, Eefje had nauwelijks natte billen! Onverwacht fijne luiers dus.

In deze luier kan ik met gemak 400 ml water gieten! Hij neemt het water direct op en lekt niet. Ik heb zelfs het idee dat hij makkelijk nog meer water aankan. De plaslijn heeft zelfs nog een stukje geel over. De binnenkant voelt heel licht vochtig.

Pampers

Deze luiers heb ik nog op voorraad liggen, en ken ik dus ook al. De Pampers luier voelt tegelijkertijd stevig en zacht aan. Hij sluit goed aan en heeft de nacht overleefd! Niet doorgelekt, dus hij kan 10 uur makkelijk aan.

Als ik wat water in de luier giet blijft het even liggen. Er vormen zich een aantal druppels, en ik moet de luier wat heen en weer bewegen om ervoor te zorgen dat alle water wordt opgenomen. De plaslijn is helemaal blauw en na 15 minuten voelt de binnenkant licht vochtig.

Joone Paris

De Joone Paris luier voelt stevig en fijn aan. Niet te dik. Ik mis wel een plaslijntje, maar dit heb je vooral in de kraamweek nodig lijkt me.
Hij sluit mooi aan, en de lekrandjes zijn minder groot of breed dan die van de rest. Ik vind deze luier er het leukste uitzien, bijna zonde om er een rompertje over aan te doen. Na vier uur (Eefje lag lekker te slapen, dus iets langer dan de normale drie uur ertussen) werd het tijd om te verschonen, de luier voelde wat vochtig aan, niet doorweekt of doorgelekt maar ik voelde wel wat. Het had niet heel veel langer moeten duren dus.

Het water wordt direct opgenomen, maar de luier voelt wel al wat zompig na 50 ml. Bij 200 ml water begint het een klein beetje te knetteren en vanaf 300 ml water loopt het water niet meer lekker weg. Het duurt even voordat alles is opgenomen. Na een kwartier voelt de binnenkant verrassend genoeg droog aan!

De beste luier is…

En dan nu het eindresultaat. Want welke van deze vier geteste luiers is dan de beste luier? Verassend genoeg is dat niet de luier die ik al een tijd gebruik. Het loont dus zeker om eens rond te kijken en zelf te testen wat jij prettig vindt en wat jij de beste luier vindt.

#1 Jumbo

Ondanks dat ik mij stoorde aan de plakrand die uitstak komt de luier van de Jumbo toch echt als beste uit de test. Hij voelt fijn aan, heeft de watertest top doorstaan en is lekker goedkoop.

#2 Joone Paris

Toch denk ik dat als je wat duurzamer wilt leven en je daar geld voor over hebt je beter voor de Joone Paris luier kunt gaan. Op hun site kun je precies zien waar je voor betaald en wat er wel of juist niet in de luiers verwerkt is. Daarbij zien ze er ook gewoon superleuk uit!

#3 Kruidvat

De Kruidvat luier, die ik zelf het meeste gebruik, valt me erg tegen. Toch denk ik dat het voor new borns een perfecte luier kan zijn. Eefje is nu 3,5 maand oud en zit in de fase dat ze erg veel en vaak plast. Dit is bij new borns een stuk minder waardoor de luier langer mee kan gaan. Toen Eefje net was geboren had ik namelijk ook geen last van doorgelekte luiers, dit is echt iets van de laatste tijd.

#4 Pampers

De Pampers zijn gewoon goed. Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Ik zal ze zelf niet snel aanschaffen door de wat hoge prijs. De voorraad die ik nu nog heb liggen hebben we dan ook in de aanbieding gekocht.

Pampers staat inderdaad op nummer 4. Ondanks dat dit erg goede luiers zijn vind ik ze zelf aan de dure kant. Daarom dus geen gedeelde eerste plek als beste luier, maar hij zou er niet misstaan. Inmiddels zijn we al een flinke tijd verder en gebruik ik nog steeds de Jumbo luiers met liefde, naast dat ik ook wasbare luiers gebruik.

Wil je weten wat de beste aanbiedingen voor luiers zijn? Kijk dan op luieraanbieding.net voor een duidelijk en overzichtelijke lijst met aanbiedingen.

Welke luier gebruik jij het liefste?

Lees ook: Alles over de conceptie cup
Lees ook: Duurzaam leven met een baby

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

8 Comments

 1. Angie says:

  Interessant dit! Ik kende de Joone luiers nog niet, maar toevallig heb ik wel net wasbare luiers besteld. Ben heeeeel benieuwd hoe dat gaat uitpakken. 🙂

  1. Oh! Ik ben dan weer heel benieuwd naar jouw ervaring met de wasbare luiers. Wij zijn er nog steeds niet uit..

  2. Marijke says:

   Hey hallo,
   Heb je artikel gelezen, maar welke allergenen lijst bedoel je?
   Lieve groetjes, Marijke

   1. Ha Marijke!
    Dat is een Europese wet die voorschrijft dat er op de ingrediëntenlijst bepaalde stoffen benoemd moeten worden waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Via deze link kun je daar meer over lezen:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Parfumallergie

 2. Hej, hoe voeg jij zo’n polletje in?

  1. Via koppelingen uit mijn hoofd

 3. […] ook: De beste wegwerpluiers getestLees ook: Duurzaam leven met een […]

 4. Ik kocht meestal de luiers van de Aldi of Lidl, die vond ik prima. En soms die van Kruidvat. Pampers vond ik doorgaans te duur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *