Conceptie cup Fertililly
Mama zijn

Conceptie cup; wat is het?

Je bent ondertussen misschien al op de hoogte van het bestaan van menstruatiecups. Ik gebruik er inmiddels al meer dan een jaar een, en ik bespaar daar echt prullenbakken vol tampons en maandverband mee. Maar wist je al dat er ook een conceptie cup bestaat? Een conceptie cup kan helpend zijn als je een kinderwens hebt. Hoe zo’n cup werkt en waarom je het zou willen gebruiken leg ik je allemaal uit in deze blog.

Ferti lilly conceptie cup

Ik heb al eens eerder verteld dat ik PCOS heb. Op zich niet erg, maar het syndroom kan er wel voor zorgen dat je verminderd vruchtbaar bent. Momenteel zijn we nog niet bezig met zwanger worden, maar de wens is er zeker! Omdat ik weet, ook van ervaringen uit mijn omgeving, hoe moeilijk het kan zijn om zwanger te worden vind ik het belangrijk ook dit onderwerp aan te kaarten.

Van FERTI·LILY kreeg ik een conceptie cup opgestuurd en ik vertel je er alles wat je wil weten over in deze blog.

Mijn ervaring met PCOS lees je in deze gastblog, die ik schreef voor Ineke van thestoutjournal.nl.

Het verschil tussen een menstruatie cup en een conceptie cup

menstruatie cup conceptie cup
Links: menstruatie cup
Rechts: conceptie cup

Een menstruatie cup gebruik je, de naam verraadt het al, tijdens je menstruatie. Je gebruikt hem om het bloed op te vangen. Alleen heb je er geen afval van, want je gooit hem leeg in het toilet, spoelt hem even om in de wasbak en brengt hem weer in. Een menstruatie cup breng je ook minder diep in dan de conceptie cup. Zoals je ziet op de foto is de conceptie cup minder diep. Dit komt omdat hij gemaakt is om het sperma naar de baarmoedermond te ‘duwen’, terwijl de menstruatie cup laag in de vagina hangt om het bloed op te vangen. Daardoor werkt de menstruatie cup juist niet om iets naar de baarmoedermond te duwen.

En dan de conceptie cup. Drie keer raden wanneer je die gebruikt ;). Nee, zonder gein. Deze cup gebruik je in de periode dat je het meest vruchtbaar bent en dus ovuleerd. Dit kun je zelf berekenen door na te gaan wat de eerste dag van je laatste ongesteldheid was. Hier tel je het aantal dagen dat jouw cyclus duurt bij op. Heb je die datum? Goed, ongeveer 14 dagen vóór die datum vindt je ovulatie plaats. En dan ben je dus het meest vruchtbaar.

FERTI·LILY cup

De conceptie cup van FERTI·LILY is gemaakt van silicone van medische kwaliteit. De cup geeft geen chemische stoffen of hormonen af. Hij is dus ook hormoon- en medicatievrij. Een geheel natuurlijke werking dus!

De FERTI·LILY cup kan misschien voor jou wel een uitkomst bieden als je een fertiliteitstraject nog even wilt uitstellen en het eerst zelf wilt proberen, of als je simpelweg wat sneller zwanger wil worden. Daardoor kun je het spuiten van hormonen of een andere invasieve methode hopelijk vermijden. Met de cup kun je thuis, in je eigen ontspannen omgeving, na een vrijpartij de kans op zwangerschap tot wel 48% vergroten.

Fertililly conceptie cup

Kijk ook zeker even in de community op de website van FERTI·LILY, hier vind je verhalen van anderen, tips over lifestyle en gezondheid en alles over vruchtbaarheid. Zo zijn er bijvoorbeeld 3 manieren om je ovulatie te achterhalen, kun je de verschillende fases (zijn die er dan?! Weer wat geleerd!) van je maandelijkse cyclus beter leren begrijpen, en nog veel meer.

Hoe werkt dat dan?

Een conceptie cup zorgt er, nadat je hem hebt ingebracht, voor dat er meer sperma naar de baarmoedermond wordt geduwd. Hierdoor kunnen er meer zaadjes in de baarmoederhals zwemmen en heb je dus meer kans op een zwangerschap. De sperma blijft dan ook minder lang in de vagina zelf, ook weer goed nieuws want de lage pH-waarde in je vagina is schadelijk voor het sperma.

Goed, nu weet je hoe zo’n cup werkt. Maar wanneer gebruik je hem dan? Als je weet wanneer jouw vruchtbare periode is kun je hem die 5 tot 6 dagen dat de periode duurt, gebruiken. Het is het handigste om dat om de dag te doen, zo maximaliseer je je kans op een zwangerschap.

“A little help making a little miracle”

Wil je graag meer informatie over hoe de conceptie cup nou precies werkt? Klik dan hier.

Hoe breng je de conceptie cup in?

 • Voordat je de conceptie cup in kunt brengen moet je hem even 15-20 seconden met warm water wassen. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen stof op zit. Leg hem daarna op je nachtkastje zodat je hem bij de hand hebt na de daad 😉
 • Zodra je de liefde hebt bedreven als nooit tevoren draai je de cup binnenstebuiten, als een soort parapluutje.
 • Blijf op je rug liggen. Met een opgetrokken been kun je de cup in je vagina duwen.
Fertililly conceptiecup
 • De conceptie cup kan 20 tot 60 minuten gedragen worden. Zo hoef je geen rare houdingen aan te nemen en kun je na de seks ook gewoon daar het toilet of andere dingen doen. Ben je er wel klaar mee? Zorg dan dat je je handen goed wast en dat je bijvoorbeeld op het toilet kunt zitten.
 • Probeer een aantal keer te persen. Trek dan voorzichtig aan het steeltje van de cup tot je de onderkant van de cup bij de opening van je vagina hebt.
 • Dan knijp je de cup samen om deze wat kleiner te maken bij het er uit halen en kun je hem verwijderen.

Klik hier voor meer informatie over hoe je de FERTI·LILY cup het beste gebruikt.

Wist je dat…

…je de cup tot wel 6 cycli kunt gebruiken (ervan uitgaande dat je hem per cyclus 3 keer gebruikt)?
…de conceptie cup onesize is en dus geschikt is voor iedereen?
…je er een katoenen zakje bij krijgt waar je de cup in kunt bewaren voor de periode dat je hem niet gebruikt?

Zou jij gebruik maken van een conceptie cup?

Lees ook: Reset box; dé box voor zelfliefde
Lees ook: Kinderen krijgen is niet altijd een sprookje

Liefs
Nienke


DISCLAIMER | Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen voor een samenwerking. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

6 Comments

 1. Lindaschrijftop says:

  Nee maar ik heb 3 kinderen dus makkelijk praten. Ik gebruik de mirena daar ben ik zeer tevreden over, nooit meer ongesteld.

  1. Ik heb nu de Ballerine spiraal, en die gaat er binnenkort uit. Nooit een hormoonspiraal gehad, want ik ga niet zo goed op hormonen 😛

 2. Frederique says:

  Ik ben die tijd al voorbij maar ik vond het wel interessant om te lezen. Had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord!

 3. […] ook: Alles over de conceptie cupLees ook: Duurzaam leven met een […]

 4. […] ook: Alles over de conceptie cupLees ook: Wat ik anders wil doen tijdens de bevalling & […]

 5. […] Lees ook: Overstappen op luierbroekjesLees ook: Alles over de conceptiecup […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *