Duurzame menstruatieproducten
Lifestyle

Menstruatieproducten, maar dan duurzaam

Heb jij al eens uitgerekend hoeveel geld je per jaar kwijt bent aan wegwerp menstruatieproducten? Gemiddeld besteedt een vrouw €5780 aan wegwerp menstruatieproducten. En dan komen daar nog de kosten voor afval bij, want het zorgt voor flink wat afval.
Ik ben op zoek gegaan naar duurzame alternatieven, zowel wegwerp als wasbaar/herbruikbaar.

Ik ben me er steeds bewuster van dat we afval produceren. Vooral Eefje en ik zijn daar in de ‘boosdoeners’. Een kind in de luiers en een vrouw die menstrueren hebben nou eenmaal veel afval. Nu gebruik ik bij Eefje wasbare luiers, dus die berg afval is al een stuk minder. Maar voor mijzelf kan dat nog zeker een stuk kleiner. Ik ging op onderzoek uit in de wereld van menstruatieproducten.

Wil je trouwens meer weten over verduurzamen in de badkamer? Ik scheef daar dit artikel over:
Zero waste in de badkamer. Klik om te lezen.

Duurzame menstruatieproducten

Menstruatiecup, uitvinding van de eeuw!

Wat ik nu sinds de geboorte van Eefje gebruik is een menstruatiecup van Organicup (nu All Matters), mijn eerste van vele duurzame menstruatieproducten. Erg blij mee, wel was het in het begin even zoeken naar hoe je hem het beste inbrengt, maar als hij eenmaal zit voel je er niets van. En hij gaat prima 12 uur mee! Al moet ik wel zeggen dat ik sommige hevige dagen elke 2-3 uur de cup moet legen. Op de lichtere dagen werkt hij dus erg goed. En je hebt dus echt geen afval!

Wil je weten welke menstruatiecup bij jou past? Bijna alle merken hebben twee verschillende maten. Meestal is dit jonger dan 30 en/of geen kinderen: kleine menstruatiecup. Ouder dan 30 en/of wel kinderen: grote menstruatiecup.

Duurzame menstruatieproducten, menstruatiecup
Menstruatiecup van All Matters

Wasbare inlegkruisjes

Toen ik net begon met verduurzamen heb ik wasbare inlegkruisjes besteld bij ome Ali. En ik kan je vertellen dat je dat niet moet doen. Wat een rotdingen zijn dat zeg! Ze glijden alle kanten op en blijven niet goed zitten doordat de onderkant heel glad is. Ze nemen wel heel goed vocht op. Dat dan weer wel. Ik draag ze dan ook het liefste in de nacht, als ik weinig beweeg, en de inlegkruisjes weinig ruimte hebben om te dansen in mijn ondergoed. Maar dit wordt dus de volgende stap, nieuwe wasbare inlegkruisjes die wel blijven zitten.

Deze werken precies zo als de maandverband, maar omdat je vast niet dat hele stuk naar boven wilt scrollen zet ik het hier ook nog even neer 🙂
Uitspoelen in koud water. Doe het daarna in een wasnetje en was het mee met de rest van de was, maximaal 60 graden.

Menstruatie ondergoed

Iets wat steeds normaler wordt is menstruatie ondergoed. Zelfs Libresse heeft een lijn uitgebracht! Ik kocht de mijne bij Lotties Period, een string en een high waist broekje. Ik heb deze nog niet kunnen proberen helaas, want ze kwamen net te laat binnen.

Hoe was je menstruatie ondergoed? Spoel het zo snel mogelijk uit in koud water. Daarna stop je het in de wasmachine of handwas op 40 graden. Je kunt het ondergoed prima met je andere wasgoed mee wassen, maar zorg er wel voor dat je geen wasverzachter of bleekmiddel toevoegt. Na het wassen hang je je ondergoed op of doe je het in de droger (op een lage temperatuur).

Duurzame menstruatieproducten, menstruatie ondergoed
Menstruatie ondergoed van Lotties Period

Wasbare tampons

Toen ik las over wasbare tampons moest ik even slikken. Hoe dan? Het is eigenlijk een soort lapje stof die je vouwt in de vorm van een tampon, en dan inbrengt. Ik krijg het idee dat dit helemaal niet lekker gaat zitten, dat ik een heel geïrriteerd gevoel krijg. Dus hier zal ik niet snel aan beginnen. Maar ik ben wel benieuwd, heb jij hier ervaring mee?

De wasbare tampons spoel je ook direct na gebruik in koud water uit. Bewaar ze in een wetbag tot je gaat wassen. Wassen doe je in een wasnet, en op maximaal 95 graden. Je kunt ze daarna ook nog uitkoken.

Wasbaar maandverband

Hier was ik al even nieuwsgierig naar. Mijn keuze is gevallen op de wasbare maandverband van Anavy, na een fijn gesprek met Birgit van Het geitenwollen sokje (je kunt hier ook terecht voor lichaams-, haar- en gezichtsverzorging, wasbare luiers, make up pads, en meer). Ik moest wel even slikken toen ik doorhad dat de mooie print zichtbaar moet zijn in je ondergoed. Maar uiteindelijk valt dat reuze mee.

Ook wasbaar maandverband spoel je zo snel mogelijk uit in koud water. Doe het daarna in een wasnetje en was het mee met de rest van de was, maximaal 60 graden.

Duurzame menstruatieproducten, wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband

Wegwerp menstruatieproducten

Duurzame tampons, maandverband en inlegkruisjes

En mocht je nou helemaal geen zin hebben in een cup met bloed die je moet omspoelen, wasbaar maandverband en wasbaar ondergoed dan kun je natuurlijk ook gewoon een duurzamere keuze in wegwerp maken. Onderstaande merken zijn allemaal een stukje beter voor het milieu én je menstruatie dan de welbekende wit gebleekte tampons van O.B., Libresse, etc.

 • Sanature
 • Yoni

Gebruik jij al duurzame of wasbare/herbruikbare menstruatieproducten? Let me know!

Liefs,
Nienke


DISCLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

9 Comments

 1. Lindaschrijfthetop says:

  Een goed duurzaam product, ik word niet meer ongesteld vanwege de Mirena.

 2. Joyce Joshua says:

  Wat goed dat je daar aandacht aan besteed. Ik word in een kunstmatige overgang gehouden vanwege mijn borstkanker.

 3. Ik ben aan de prikpil dus ik ben niet meer ongesteld gelukkig en ik ben dit soort producten niet meer nodig maar fijn dat ze bestaan!

 4. Ik had nooit nagedacht over wat ik uitgaf aan mijn menstruatie. Hierdoor weet ik nu dat ik op een andere manier kan besparen!

 5. […] ook: Duurzame menstruatieproductenLees ook: Van rommel naar rust met het juiste […]

 6. […] koperspiraal meer heb is mijn menstruatie ineens veel lichter. Waar ik voorheen elke twee uur mijn menstruatiecup moest legen, én een maandverband nodig had omdat ik anders doorlekte, kan ik nu rustig 12 uur met […]

 7. […] Lees ook: Review | Thriller ‘Ik volg jou’Lees ook: Duurzame menstruatieproducten […]

 8. […] je trouwens benieuwd naar duurzame alternatieven voor maandverband of tampons? Ik schreef een artikel over menstruatieondergoed. Misschien […]

 9. […] mocht je nog niet zo goed weten wat menstruatieondergoed nou eigenlijk is? Dan vertel ik je dat eerst. Menstruatieondergoed is ondergoed dat je kunt dragen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *