Lifestyle

Boekentips | Alles over depressie

Om maar direct met de deur in huis te vallen; onderstaande boeken kunnen heftig zijn. Ik kan ze je dan ook niet aanraden als je niet lekker in je vel zit. Dit zijn boeken die kunnen triggeren, dus als je daar gevoelig voor bent raad ik je aan deze later te lezen, als je er wel klaar voor bent.

In de blog ‘Wat je niet moet zeggen tegen iemand met psychische klachten’ las je welke opmerkingen je beter niet kunt maken tegen iemand met depressie, burn-out of andere psychische klachten. Nu kan ik mij voorstellen dat je misschien helemaal geen idee hebt van wat een depressie, burn-out of een andere psychische klacht inhoudt.
Dit is voor iedereen anders. Geen depressie is hetzelfde. En zo is ook geen burn-out hetzelfde. Wat voor de een heel heftig is, is voor de ander appeltje-eitje. Het is dus ook niet te vergelijken met elkaar.

Om je toch een beetje idee te geven heb ik een lijstje boeken opgesteld, boeken die ik zelf heb gelezen en die voor mij heel herkenbaar zijn.

(Semi-)autobiografische boeken

  • Het land Prozac – Elizabeth Wurtzel
    Elizabeth Wurtzels onthutsende en persoonlijke verslag van de strijd tegen haar chronische depressie en de behandeling met het middel Prozac. Wurtzels specifieke vorm van depressie is gerelateerd aan de moderne tijd en de omstandigheden uit haar jeugd; haar problemen zijn dan ook voor velen herkenbaar.

    Dit boek is denk ik goed te begrijpen voor mensen die geen depressie (gehad) hebben, en erg herkenbaar voor mensen die juist wel een depressie (gehad) hebben denk ik. Ze schrijft vlot maar ook duidelijk. Ik vond het niet een super zwaar boek om te lezen.
  • Ik heb je nooit een rozentuin beloofd – Hannah Green
    Moderne klassieker, een tijdloze en onvergetelijke beschrijving van een geestesziekte. Een indrukwekkende semi-autobiografische roman over een schizofreen meisje. Deborah Blau wordt na een zelfmoordpoging opgenomen in een psychiatrische inrichting. Gevangen in de duisternis van haar schizofrenie probeert de zestienjarige Deborah met behulp van een briljante psychiater los te komen van haar belagers.

    Ik moet hierbij wel zeggen dat dit geschreven is in een tijd waar er heel andere en nu verouderde behandelmethodes bestonden. Houd dit dus in je achterhoofd mocht je dit boek willen lezen.
  • Groter zal ik zijn – Sanne Janssen
    Sanne (1987) levert dagelijks een gevecht om zich niet te snijden, een strijd die ze vaak verliest. Dat een meisje zichzelf zozeer toetakelt dat ze opgenomen moet worden in het ziekenhuis, lijkt voor de meeste mensen onvoorstelbaar. Met ‘Groter zal ik Zijn’ maakt Sanne het onbegrijpelijke begrijpelijk. In een nuchtere, gevoelige stijl, zonder veel drama beschrijft ze haar ongelooflijke geschiedenis. Van het misbruik door haar vader, over de falende zorginstellingen, tot hoe zij haar lichaam op allerlei manieren pijnigt als gevolg van haar emotionele wonden. Vanaf haar zestiende verblijft ze in verschillende instellingen. Aanvankelijk komt ze voor een korte crisisopname terecht binnen een psychiatrische setting voor kinderen en jeugd in Venlo, dan blijkt dat de weg die voor haar ligt nog door veel diepere dalen zal leiden. Ze verdwaalt in de verschillende uithoeken van de hulpverlening. Songteksten en poëzie dienen als taal voor wat ze zelf nog niet bevatten kan. Vaak biedt dat onvoldoende uitweg en beschadigt ze zichzelf op een extreme manier. Wat begon als een therapeutische oefening, resulteerde in dit prachtig geschreven boek dat je van het begin tot het eind meeneemt in een rollercoaster van verontwaardiging, medeleven en emoties.

    Dit boek was voor mij echt een eye-opener. Er staan hele herkenbare dingen in, en is tot nu toe, nog steeds mijn favoriete boek. Is misschien gek omdat het over een best zwaar beladen onderwerp gaat, maar juist doordat het zo herkenbaar is voelde ik heel erg met Sanne mee. Een oud collega kwam met dit boek aan, en ik ben haar nog altijd dankbaar!
  • Pil – Mike Boddé
    Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie die Mike Boddé begin jaren negentig overviel, was beslist niet om te lachen. In 2010 verscheen Pil, waarin Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag doet van deze gitzwarte periode in zijn leven. Een boek over een totaal verlies van zelfcontrole, maar uiteindelijk ook over de helende kracht van humor en de farmaceutische industrie. Een verhaal dat Boddé moést vertellen, voor mensen met een depressie en hun omgeving, want hoewel ruim een miljoen Nederlanders last hebben van depressieve klachten, is het onderwerp nauwelijks bespreekbaar.

    Dit boek heb ik helaas niet zelf, vandaar dat het ook niet op de foto staat. Ik heb het wel gelezen, in de periode dat mijn depressie op zijn hoogte- (of diepte, het is maar net hoe je het bekijkt) punt was. Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat het is geschreven en meegemaakt door een man. Iets wat niet heel bekend is. Over het algemeen zijn het toch de vrouwen die last hebben van depressies?! Lekker vooroordeeltje weer, Mike haalt hem hier heel mooi onderuit. Want mannen hebben ook gevoel.

Wat was voor jou een boek waarbij je dacht, wauw, zie je wel, ik ben niet de enige? Of waar je misschien wel heel veel kracht uit hebt kunnen halen?

Liefs
Nienke


DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden 🙂

Misschien vind je dit ook leuk...

15 Comments

  1. Helena & Nele says:

    Ik heb nog geen enkele van deze boeken gelezen, maar er zitten zeker goede tips tussen!

  2. Deze tips bewaar ik voor als ik weer lekker in m’n vel zit! ❤️🍀

    1. GOedzo! zeker doen 🙂

      1. pscheryl says:

        Wat een goede boekentips, super interessant.

  3. Dit lijken me erg interessante boeken! Ik vind het sowieso heel erg interessant om over dit onderwerp te lezen.

  4. Deze boeken heb ik zelf nog niet gelezen maar toen ik mijn depressie had hielp het om met een goede vrinedin erover te praten. Was fijn dat er iemand luisterde en een klaarheid kon geven waar ik het nodig had!

    1. Wat fijn! Zo tof als je iemand hebt die even naar je wil luisteren 🙂

  5. Tineke says:

    Ik ben wel benieuwd naar het eerste boek. Ik heb gelukkig nog nooit een depressie gehad, maar het lijkt mij wel interessant om erover te lezen.

  6. The lemon kitchen says:

    Leuke tips, ik zou wat meer tijd moeten maken voor dit soort boeken. Lijkt me fijn

  7. Zondagskind van Judith Vissers door dat boek kwam ik er achter dat ik autisme had.

    1. Oh wauw, wat bijzonder dat je dat door een boek doorkreeg!

  8. Caroline says:

    Wat ik ook nog kan aanraden is het boek ”dus ik hoef me niet zo te voelen”. Het bracht mij destijds veel inzichten.

  9. […] Hier vind je meer boeken over depressie […]

  10. […] is het voor jou wel heel herkenbaar, of ben je juist benieuwd wat een depressie inhoudt? In ieder geval hoop ik dat je iets ‘uit’ mijn site kunt […]

  11. […] Lees ook: Boekentips; alles over depressie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *