Depressie

Depressie | Wat je wél kunt zeggen tegen iemand met psychische klachten

In de blog ‘Wat je niet moet zeggen tegen iemand met psychische klachten’ heb ik het gehad over de meest vreemde opmerkingen die je ooit gehoord hebt.
Vandaag het vervolg! Wat kun je dan wél zeggen?

Wat mij erg heeft geholpen was vooral dat “het er mag zijn”. Dat voelde voor mij heel erg dat het oke was om het er over te hebben. En dat het niet weggemoffeld werd. Ook heel belangrijk voor mij. Dat maakte dat ik er zo open over kon zijn, en dat nog steeds kan!

Wat is dan prettig om te doen of zeggen?

  • Dat mijn psychische klachten een logisch gevolg op (…) zijn en de schuld niet bij mij ligt, de manier waarop ik er NU mee omga echter wél. “Give yourself some credit for how far you have come”. Wat ik zelf mee wil geven; Laat labels LOS! Jij bent jij en niet een “klacht”. Een label dient enkel voor het makkelijker opstellen van een behandel plan!
  • Waar kan ik je mee helpen?
  • Partner die de kinderen even overnam zodat ik even tijd voor mijzelf had.
  • Een vriend(in) die je even belt of appt. Het feit dat er aan je gedacht wordt is ook fijn om te weten.
  • Inzien dat het huis niet altijd schoon hoeft te zijn.
    Hier heb ik echt een handje van, Rick wordt soms echt gek van me. Als ik weet dat er bezoek komt moet het liefst heel het huis aan kant. Waar ik dan de volgende dag, of met een beetje geluk dezelfde avond al, last van heb. Last als in, op zijn, geen energie meer hebben en overprikkeld zijn.
  • Vriendin die even een kopje thee komt drinken en luistert.
  • Ik denk niet dat je gek bent.
  • Ik weet niet hoe je je voelt, maar ik geloof je.
  • Deze ronde (in het traject om zwanger te worden): Het zijn de hormonen, je kunt er niets aan doen.
  • Soms heb je wat meer tijd nodig om op te laden dan anderen. En dat is prima. Langer in bed liggen is niet zielig, soms heb je dit gewoon nodig. Toen iemand dat tegen mij zei voelde ik een soort acceptatie, waardoor ik meer energie kreeg. Niet altijd, maar het is wel iets dat ik in gedachten houd.
  • Duidelijk zijn en zeggen hoe het zit, laat je niets vertellen door anderen die denken voor jou te kunnen denken.

Al met al denk ik dat het vooral fijn is als je er gewoon bent voor iemand met psychische klachten. Je hoeft niet per se iets te zeggen, soms is een luisterend oor al helpend genoeg.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Maar misschien mis je nog iets? Laat het dan vooral achter in de comments hier onder. Hoe meer, hoe beter, toch?

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

5 Comments

  1. Wat goed dat je hier een artikel over hebt geschreven.. <3

    1. Dankjewel! 💕

  2. Zolang je maar persoonlijk geïnteresseerd bent. Want het hangt sterk af van de persoon, en de stemming waarin iemand zit. De ene keer valt een opmerking heel anders dan een andere keer.

  3. Precies dit “Je hoeft niet per se iets te zeggen, soms is een luisterend oor al helpend genoeg.” is wat veel mensen niet snappen. Men denkt altijd maar dat men het probleem voor je kan oplossen. Maar vaak is een luisterend oor al genoeg, helemaal mee eens.

  4. […] Lees ook: Wat je wel kunt zeggen tegen iemand met psychische klachten […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *