Depressie

Depressie | Wat je niet moet zeggen tegen iemand met psychische klachten

Ik zette laatst een vraag uit op Instagram & Facebook. Ik was namelijk erg benieuwd wat het vreemdste was dat ooit tegen jou gezegd is over je depressie, burn-out of andere psychische klachten. En jongens. Wat is dit heftig! Ik heb echt even moeten slikken bij sommige opmerkingen. Sommige van de onderstaande opmerkingen kwamen zelfs van naasten.

De klassieke ‘je stelt je aan’

  • Je bent er zelf bij!
  • Gaat wel over.
  • Je komt toch je huis uit, je doet boodschappen, dus volgens mij stel jij je aan.
  • Kop op, laat je niet kisten. Je bent sterker dan dit!
  • Zie je dan echt niet dat je het in je hoofd haalt?
  • Alles wat je doet in je leven is nep, je doet net alsof je een acteur bent in een theatervoorstelling.
  • Breng de kinderen even weg, kun je slapen. Na een nachtje slapen is het vast over.
  • Waarom ga je niet eens lekker sporten?
  • Frisse lucht, frisse gedachtes!
  • Lees eens een boek in plaats van urenlang tv te kijken.

De ‘iedereen heeft wel eens wat’

  • Stel je niet zo aan, iedereen heeft wel eens een dipje.
  • Iedereen is wel eens moe.
  • We hebben het allemaal wel eens zwaar.
  • Ach, ‘depressief’, dat is iedereen wel eens.

Die eeuwige ‘gewoon’

  • Het zit ‘gewoon’ tussen de oren. Als je nou gewoon eens wat positiever zou denken!
  • Je moet ‘gewoon’ gaan werken. Je moet ‘gewoon’ je verleden achter je laten. Je moet ‘gewoon’ wat vrolijker doen.
  • ‘Gewoon’ gezond eten, dat maakt alles beter.
  • Ga toch ‘gewoon’ lekker wandelen!
  • Je moet ‘gewoon’ meer gaan doen, gaat het vanzelf over.
  • Je bent ‘gewoon’ lui.

De ‘ik weet totaal niet waar ik het over heb’

  • Burn-out? Jij hebt toch makkelijk werk?
  • Maar je hebt toch niets om depressief te zijn? Je hebt een leuke partner, hebt een mooi huis, een leuke baan.

De ‘ik ben wel klaar met je’

  • Het duurt nu wel heel erg lang hé.
  • We nodigen jou niet uit omdat je de stemming negatief beïnvloed.

“Het zou zoveel makkelijker zijn om een been te breken”

Met een aantal van jullie ben ik het gesprek aangegaan. En meerdere keren hoorde ik dat het zoveel makkelijker zou zijn om een lichamelijke handicap of een gebroken been te hebben. Dan zien de mensen tenminste wat er aan de hand is, en weten ze wat wel of niet kan. Dan is het tenminste duidelijk en blijven die rot opmerkingen je bespaard. 

Maar waarom zijn die opmerkingen dan zo pijnlijk?

Als ik van mijn eigen ervaringen uit ga kom ik op het volgende. De meeste opmerkingen zorgen ervoor dat ik het gevoel krijg dat de depressie er niet mag zijn. Dat het gevoel wat ik heb er niet mag zijn. Dat maakt in de meeste gevallen dat ik het er niet over zal hebben en mijn masker op zet. Dan ga ik mooi weer spelen, wat mij uiteindelijk zo veel energie gaat kosten dat ik er aan onderdoor ga.

Of ik laat je links liggen. Dit doe ik alleen als ik het idee heb dat ik je niet uitgelegd krijg wat er aan de hand is en je het ook niet wilt horen. Ik moet zeggen dat ik daar de laatste tijd wat makkelijker in ben. Ik heb geen puf en zin om mijn energie in mensen te stoppen die niet willen luisteren.

Taboe doorbreken

Want wat zijn er nog veel mensen die geen weet hebben van wat een depressie inhoudt! En die onwetendheid maakt dat het taboe rond depressies, burn-outs en andere psychische klachten er nog steeds is. Maar is het echt onwetendheid? Of speelt machteloosheid misschien ook wel mee? Ik heb hier wel eens gesprekken over gehad met mijn ouders en broers. Zij gaven aan dat ze soms met hun handen in de haren zaten, ze wisten niet hoe ze mij konden helpen. En van daaruit kwamen dan soms ook wel eens wat ‘harde’ opmerkingen.

Lees hier wat je wél kunt zeggen tegen iemand met depressie

Die onwetendheid, machteloosheid en het onbegrip heeft gemaakt dat ik deze blog begonnen ben. Ook al zorg ik maar dat één persoon de wereld misschien een beetje anders ziet. Dan heb ik al heel wat bereikt.

Wat doe jij om het taboe een stukje kleiner te maken?

Liefs
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

20 Comments

  1. oh zo herkenbaar!! als mensen een opmerking maken zoals jij hierboven beschrijft dan ga ik er toch wel tegen in en leg ik het even uit hoe het wel zit in mijn wereld en niet in de kijk op onze wereld van hun kant. mensen snappen je soms gewoon niet en denken inderdaad dat je je aanstelt of aandacht vraagt, en dat irriteert mij heel erg

    1. Precies dit! Wat goed dat jij er juist wel tegen in gaat. Merk je dat de ander het dan ook wel begrijpt?
      Wat voor opmerking helpt jou juist wel?
      Liefs!

  2. Ik heb in de psychiatrie gewerkt en daar hoorde ik van cliënten ook vaak verhalen, dat je echt dacht, oke hoe komt men er op om zo te reageren. Ik denk dat je duidelijk moet zijn en moet zeggen hoe het zit, laat je niets vertellen door anderen die denken voor jou te kunnen denken.

  3. Ja wat is het lastig dat mensen het vaak niet begrijpen en zo reageren. Het kan zo heftig binnenkomen. Soms ligt het ook allemaal zo ingewikkeld. Als men iets meer zou denken voordat ze zo’n opmerking maken zou dat ontzettend fijn zijn.

  4. Dat is precies de reden waarom ik een vriendin na 26 jaar ben kwijt geraakt, zij vond dat ik mij maar aanstelde met mijn winterdips want de winter was de mooiste tijd van het jaar en daar moest ik gewoon van genieten en niet zo kinderachtig over doen.

    1. Oh wauw. Wat hard zeg! Jammer dat het zo is gelopen. Heb je wel andere vrienden bij wie je terecht kunt?

  5. sophie says:

    Klinkt overbekend. Niet voor een depressie hier, maar fysieke klachten die je aan de buitenkant ook niet ziet. Hoe snel iedereen dan niet met “goed bedoelde” raad klaarstaat, of oordeelt dat het toch zo erg niet kan zijn, want je kan toch vandaag zo veel. Pfff, je wordt er zo moe van om dat steeds maar te horen en te moeten weerleggen.

    1. Ook dit inderdaad! Ik kan me zo goed voorstellen dat je daar zo moe van wordt. Alsof je jezelf elke keer opnieuw moet verantwoorden..

  6. Heftig om dat zo allemaal bij elkaar te zien staan. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar kan me inbeelden dat dat niet hetgeen is dat je wilt horen. Al moet ik zeggen dat ik het soms ook lastig heb bij een vriendin met dergelijke situatie, dan weet ik niet goed wat zeggen, ook uit schrik iets verkeerd te zeggen. Maar, dat heb ik ook bij personen met bijvoorbeeld langdurige fysieke letsels, dan weet ik ook niet goed hoe te reageren.

    1. Misschien kun je het er eens met haar over hebben, vraag wat zij fijn vind? Ik denk sowieso dat ze het al heel fijn zal vinden dat je er gewoon bent. Ook al drink je maar een kop thee samen, dat kan soms al voldoende zijn 🙂

  7. Heftig hoor wat mensen allemaal zeggen

  8. Het is van buiten niet te zien wat er van binnen allemaal speelt. Dat maakt het voor sommige mensen gewoon wat lastiger en veelal ook wel pijnlijk.

    1. Absoluut. Het is zo ongrijpbaar, dat maakt het zo lastig.

  9. Handig, ik vind het wel lastig wat je wel en niet zegt tegen iemand die een depressie heeft. Dit artikel helpt enorm!

    1. Graag gedaan 🙂

  10. […] de blog ‘Wat je niet moet zeggen tegen iemand met psychische klachten’ las je welke opmerkingen je beter niet kunt maken tegen iemand met depressie, burn-out of andere […]

  11. […] de blog ‘Wat je niet moet zeggen tegen iemand met psychische klachten’ heb ik het gehad over de meest vreemde opmerkingen die je ooit gehoord hebt. Vandaag het vervolg! […]

  12. Nog zo 1. maar je besteed aandacht aan jezelf en ziet er goed uit.
    Of : als je goed slaapt ben je niet depressief.
    😞

    1. oef, ja, dat zijn ook pijnlijke opmerkingen!

  13. […] de blog ‘Wat je niet moet zeggen tegen iemand met psychische klachten‘ las je welke opmerkingen je beter niet kunt maken tegen iemand met depressie, burn-out of andere […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *