7 tips tegen winterdepressie.
Depressie

7 tips tegen de winterdepressie

Begin deze week postte ik onderstaande foto op Instagram. Hierin vertelde ik over de laatste twee weken waarin het niet zo goed met mij ging. Ik merkte dat de winterdepressie weer in aantocht was en deelde daarom tips om het goed door te komen. Hier kreeg ik veel fijne en lieve reacties op.
In deze blog deel ik de tips met je én ik heb er wat extra tips bij gezet waarvan ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen.

Kleine disclaimer: Alles wat ik in deze blog vertel komt voort uit mijn eigen ervaringen. Ik ben geen specialist, voel je je niet goed ga dan zeker even naar de huisarts.

Wat is een winterdepressie?

Allereerst zal ik wat uitweiden over de winterdepressie. Want is een winterdip hetzelfde als een winterdepressie?

Een winterdepressie komt voornamelijk door een gebrek aan natuurlijk licht. In de zomer en ben je top te pas, maar zodra de dagen weer korter worden merk je waarschijnlijk al dat je minder energie hebt. Dat heeft er alles mee te maken dat je minder natuurlijk licht rond je hebt. Als je een winterdepressie hebt, heb je eigenlijk een milde vorm van een depressie. Daardoor wordt het ook wel een winterdip of de winterblues genoemd.

Symptomen

Misschien ben je veel moe, ben je wat geprikkeld en heb je meer trek. Symptomen waarbij je al snel aan een flinke dip denkt. Maar wat zijn dan de symptomen die bij een winterdip horen?

 • Je bent erg moe, hebt ook veel behoefte aan slaap.
 • Je bent prikkelbaar en hebt geen zin in sociaal gedoe.
 • Concentreren is ook al niet meer wat het geweest is, net als het kunnen genieten van dingen
 • Je hebt veel zin en trek in snoep, koeken, chips, eigenlijk van alles wat niet echt gezond is
 • Je somber of vlak voelen

Merk jij dat je een of meerdere dingen kunt afstrepen?

Dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Die kan samen met jou kijken naar wat helpend is voor jou. Hier kun je een zelftest doen die je een indicatie geeft van de ernst van jouw klachten.

Maar hoe kom ik van een winterdip af? Dat kan ik je niet direct vertellen. Wat ik je wel kan vertellen zijn mijn tips, ze helpen voor mij, maar ik kan je niet garanderen dat ze ook voor jou helpen. Probeer het vooral zelf uit en kijk wat werkt voor jou en waar jij je goed bij voelt!

Mijn 7 tips tegen de winterdip

Wat voor mij helpt tegen de winterdip zijn vooral simpele dingen. Niet te moeilijk doen, het leven moet wel leuk blijven natuurlijk. Persoonlijk denk ik niet dat een dip tegen te gaan is. Misschien ben je er erg gevoelig voor, of speelt er nog wat anders in je leven waardoor je vatbaarder bent voor de seizoensdepressie. Hoe dan ook, hier zijn mijn tips. Laat je weten of het helpt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

1. Ik heb veel aan mijn daglicht lamp. Er zijn veel verschillende, ik heb er twee; een kleine voor onderweg en een grote voor thuis. Met lichttherapie zorg je voor een extra shot aan vitamine d.

2. Slik je medicatie? Zorg dan voor een weekdoosje zodat je ze niet kunt vergeten. Ik gebruik zelf een fles met pillendoosje van YOSS. Niet alleen leuk om te zien, ook super handig voor vergeetachtige mensen zoals ik (I blame the mombrain).

3. Soms is één ding doen beter dan géén ding doen. Misschien is douchen al een hele opgave, probeer dan wat droog shampoo te gebruiken, of was je gezicht. Dan voel je je in ieder geval al iets beter.

4. Spreek het uit. Zeg het tegen je vriend, vriendin, moeder, zet het op insta. Het maakt niet uit hoe en aan wie je het zegt, maar door het te zeggen erken je al dat er wat aan de hand is. Daardoor kun je de volgende stap zetten.

5. Probeer een ritme of structuur aan te brengen in je dagelijkse bezigheden. En dan hoef je echt niet perse direct een structuurjunkie te worden met een op de minuut nauwkeurige planning, maar als je als ritme hebt dat je in de ochtend onder de douche gaat (vóór een bepaalde tijd) en je tanden poetst, en in de avond ook je tanden poetst kom je al een heel eind. Probeer het niet te moeilijk te maken. Alle kleine beetjes helpen.

6. Drink niet te veel koffie. Koffie zorgt ervoor dat je je gejaagd en gehaast kunt gaan voelen en dat is nou net iets dat je niet goed kunt gebruiken als je gevoelig bent voor een winterdepressie.

7. Het is helemaal oké om af en toe even lekker weg te duiken in een fijne serie, maar zorg er wel voor dat je niet te lang blijft hangen op de bank. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je drie afleveringen mag kijken en ga daarna iets anders doen. Die ene mand met was die nog opgevouwen moet worden bijvoorbeeld.

Wat doe jij als je merkt dat het niet goed gaat?

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden
Uitgelichte foto door Alex Green via Pexels

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

14 Comments

 1. Goede tips geef je hier en ik denk dat velen hier herkenning uit halen. Ik heb ook lange tijd last gehad van een winterdip. Bij mij uitte dit zich in lusteloosheid, moe, niks meer willen. Ik moet zeggen dat het tegenwoordig goed gaat,

 2. Dank je voor deze blog.
  Ik ben hier ook tevreden van een daglichtlamp trouwens, al heb ik ze aangeschaft omdat ik problemen heb met melatonine-aanmaak. Ik merk ook dat de winters sindsdien minder donker zijn, ergens zelfs letterlijk. 😉

 3. Lindaschrijftop says:

  De omschakeling van zomer naar herfst vind ik altijd moeilijk. Ook ik ben meer vermoeid. En moet mijn draai weer opnieuw vinden.

 4. Dan probeer ik meer rust en stilte in te bouwen in mijn dag, en hecht ik nog maar waarde aan dagelijks hardlopen.

 5. Felice Veenman says:

  wat lijkt me dat naar, een winterdip. ook omdat je die natuurlijk ziet aankomen, het wordt tenslotte elk jaar weer winter..knap hoor dat je zoveel manieren hebt om met die dip te dealen

 6. Wat een handige tips voor mensen die een winterdepressie hebben. Ik heb er zelf geen last van

 7. Ik ben er zeker wel gevoelig voor, dus elk jaar probeer ik er zo goed mogelijk mee om te gaan en dan hangt het er bij mij vooral van af hoe het weer is, want in deze tijd van het jaar heb ik te veel de neiging om binnen te blijven terwijl ik juist opknap van een lekkere wandeling in de natuur.

 8. Frederique says:

  Ik heb er wel last van. Ik zal toch even kijken naar zo’n daglicht lamp!

 9. Felice Veenman says:

  je hebt absoluut gelijk: ritme vasthouden, dat kan echt helpen

 10. Ik ben juist het omgekeerde. Ik ben op mijn gelukkigst in deze maanden en in de zomer voel ik me altijd depressief. Maarja, komt allemaal goed

 11. Ik heb geen winterdepressie, maar wel moeite met het vroeg donker worden. Zo rond 4 a 5 uur krijg ik echt een benauwend gevoel, beetje stress/paniek. Moet dus echt die tijd felle lampen aan doen. Na 8 uur trekt dat weer weg.

 12. Het is bijna winter, ook heb ik last van een depressie (denk ik). De symptomen daar kan ik me bij aansluiten. De drinkfles ook, want ik vergeet soms mijn medicatie! Net als lichttherapie. Of omdat ik me haar minder vaak was, droogshampoo. Verzorging vind ik toch belangrijk. Uitspreken hoe ik me voel ook, zodat mensen om me heen meer bewust worden van wie ik ben en hoe ik me voel.

 13. […] Leestip: 7 tips tegen de winterdepressie […]

 14. […] Leestip: 7 tips tegen de winterdepressie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *