Dagboek van mijn depressie - voorkant
Depressie

Recensie | Dagboek van mijn depressie

Zo af en toe kom je iemand tegen op Social Media die direct je aandacht trekt. Hij of zij doet iets of is ergens mee bezig waar je alleen nog maar van kan dromen. Het is stoer, dapper, gaaf, supertof.

Zo iemand is Tember. Ik volgde haar al een tijdje en zat in twijfel om haar een bericht te doen. Ze heeft namelijk een boek geschreven; ‘Dagboek van mijn depressie‘. En dat trok mijn aandacht. Want ik ben altijd heel benieuwd hoe andere mensen hun depressie hebben meegemaakt, en of daar veel raakvlakken in zitten met mijn ervaring.

En geluk bij een ongeluk was Tember mij voor. Want voordat ik goed en wel een bericht had kunnen opstellen kreeg ik al een mail van haar. Dat ze het zo tof vond dat ik het taboe probeer te doorbreken via mijn website en Instagram en dat ze bezig is met haar boek. En of ik haar daar niet bij wou helpen.

Dagboek van mijn depressie - achterkant
Tember van der Steen – Dagboek van mijn depressie

Zo gezegd zo gedaan.

Dagboek van mijn depressie

Op de achterkant:

“Eén op de vijf mensen in Nederland heeft wel eens te maken gehad met gevoelens van depressiviteit. Eén op de vijf. Laat dat even tot je doordringen. Dat betekent dat iedereen, hoe dan ook, wel iemand kent met een depressie. Dagboek van mijn depressie is een letterlijke publicatie van het dagboek dat Tember tien jaar lang bijhield. Ze vertelt op een pure, rauwe en soms cynische manier over haar leven. Ze zinkt regelmatig weg in haar sombere gedachten en tuimelt hierdoor van depressie in depressie. Tot ze uiteindelijk volledig instort. Dagboek van mijn depressie geeft op een toegankelijke manier inzicht in hoe de gedachtestroom soms kan zijn als je alle hoop verloren bent.
Tember verzwijgt niks.

Een kwetsbaar en eerlijk relaas over depressie.”

Mijn eerste indruk van Dagboek van mijn depressie

Dagboek van mijn depressie - illustratie
Dagboek van mijn depressie – illustratie

Allereerst, wat een prachtige illustraties zijn er gebruikt. En dan de proloog. Een heftig begin. Tember vertelt wat je zo ongeveer kunt verwachten in het boek, en geeft uitleg bij de verschillende personen die je tegen zult komen.

Het boek is opgedeeld in verschillende delen. Ze zijn goed door te komen, het leest lekker weg. Je zou het misschien niet verwachten van een onderwerp als depressie, maar niets is minder waar.

Er zijn een paar stukken die bij me binnenkomen. De stemmingswisselingen bijvoorbeeld, het liefste jezelf willen opsluiten in je slaapkamer en de wereld de wereld laten. Maar ook de onrust die ze zo eens in de zoveel tijd voelt, en haar hele leven direct op de kop zet.

“Lief dagboek, vandaag heb ik dit en zus en zo.”

Het leest niet als een typisch dagboek met als intro het bekende ‘Lief dagboek, vandaag heb ik dit en zus en zo’. Ieder deel begint met een soort uitleg. Uitleg over wat er in dat deel met haar gebeurt, of waarom ze zich zo gedroeg.

Ik vind het onwerkelijk dat ze nog niet eerder heeft geschreven. Tember was zelfs wat angstig om dit boek uit te geven. Hoe dan? Ik heb me zelfs af en toe vermaakt, moest her en der even hardop lachen, maar ook tranen zijn er rijkelijk gevloeid. Dit is een boek dat me niet snel zal loslaten.

Trigger warning

Ik denk dat dit een heel goed boek is om er achter te komen wat een depressie kan zijn (immers, niet elke depressie is hetzelfde). Een trigger warning is hier niet verkeerd. Ik denk dat dit een boek is om te lezen als je zelf met beide benen weer stevig op de grond staat. Tember praat onder andere over haar suïcidale gedachten, en dat kan af en toe best heftig zijn.

Als je niet tegen schelden kunt is dit geen boek voor jou. Ik hou er wel van, het is rauw, en laat zien hoe het er echt in haar hoofd aan toe gaat. Haat je witte leggings en de Toppers? Dan ben je hier aan het goede adres.

Dagboek van mijn depressie - voorkant
Dagboek van mijn depressie

Tember van der Steen: Dagboek van mijn depressie – Nu vertel ik alles
Biografie | 246 pagina’s | Uitgeverij Boekscout | ISBN: 9789464311662 | €21,99

Tember schreef eerder al een gastblog voor Mama met een wolkje, ‘De ontnuchterende feiten over piekeren‘. Ben je benieuwd geworden naar ‘Dagboek van mijn depressie’? Je vind hem bij de uitgever Boekscout.

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

8 Comments

  1. Wauw wat een match made in heaven is dit boek met je blog. Je review leest dan ook heel fijn weg.

  2. Wat goed dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt. Ik denk dat veel mensen er geen weet van hebben wat het inhoud

  3. Felice Veenman says:

    inderdaad dapper om een boek over dit onderwerp te schrijven ! maar ook heel goed. Ik heb mijn zoon met een depressie zien worstelen. “een depressie is een naar beest”, zeg ik sinds die tijd

  4. Poeh, dit klinkt als een heftig verhaal en dito boek. Toch is het goed dat hier aandacht aan wordt besteed en dat het als het ware uit de taboesfeer wordt getrokken. Wel heel goed dat je zegt dat je dit moet lezen als je zelf stevig in je schoenen staat.

  5. […] Dagboek van mijn depressie – Tember van der Steen […]

  6. […] ook: Dagboek van mijn depressieLees ook: Eerste werkdag na […]

  7. […] klein beetje geïnfluenced door Tember (die van het boek Dagboek van mijn depressie, waar ik een recensie over schreef), maar ik zag dat zij de Reset box had gehaald en vond dit zo’n tof initiatief […]

  8. […] Lees ook: Suïcide lotgenoten groepLees ook: Recensie | Dagboek van mijn depressie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *