Angie she-can-blog.com
Depressie

Gastblog 05 | Van depressie naar geluk.

Dit maal een gastblog van Angie. En die heeft geen intro nodig, want ze schreef er zelf al een. En wat voor één!Vandaag heb ik de eer om een mooi gastblog te schrijven voor Nienke van Mama met een wolkje. Een blog dat ik al een tijdje volg en waarvan ik ontzettend blij ben dat het bestaat, want het is hard nodig om de taboes die er rond depressie bestaat te doorbreken. Hoe geweldig is het om hier nu zelf ook een woordje te mogen doen! 😊

Angie she-can-blog.com
Angie

Een afgesloten hoofdstuk

Tot 4 jaar geleden worstelde ik zelf namelijk ook met een behoorlijke depressie. Gelukkig ben ik daar inmiddels helemaal uit en eerlijk gezegd, heb ik even getwijfeld om te reageren op de oproep van Nienke om te schrijven over mijn depressie. Het is voor mij echt een afgesloten hoofdstuk en ook een hoofdstuk waar ik niet graag op terugkijk. Die persoon ben ik niet meer, gelukkig.

Toch heb ik besloten om mijn verhaal toch met je te delen vandaag. In deze tijd kampen er meer mensen dan ooit met donkere gevoelens en juist voor die mensen maak ik met liefde deze uitzondering om te laten zien dat er altijd hoop is. Dat je echt uit een depressie kunt komen en later in het leven oprecht gelukkig kunt zijn.

Mijn eigen ervaring en gevoel

Ieder persoon is natuurlijk anders en iedere depressie is anders. Daar ben ik me van bewust. Dus ik schrijf dit blog ook echt vanuit mijn eigen ervaring en gevoel. Zoals het voor mij gegaan is. Misschien kan jij hier helemaal niets mee, omdat jouw depressie een totaal andere depressie is dan die ik heb gehad. Maar misschien, heel misschien, herken net jij jezelf in mijn verhaal en helpt dit jou wel een stukje verder uit de depressiviteit. Daar doe ik het voor!

Mijn depressie dus… ja, die heeft toch alles bij elkaar bijna zo’n 10 jaar in beslag genomen. Waarom? Dat weet ik niet precies. Vroeger had ik allerlei redenen voor mijn depressie, maar mijn mindset is tegenwoordig zo veranderd, waardoor alle oorzaken die ik vroeger aan mijn depressie gaf nu totaal geen logica meer voor me hebben. Mijn depressie zat namelijk in mij. In mijn mindset, in mijn gedachten, in mijn manier van omgaan met situaties.

Angie she-can-blog.com
Angie

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof dat er mensen zijn die verdomd goede redenen voor een depressie hebben en dat het niet aan je eigen mindset hoeft te liggen, alleen voor mij was dat gewoon wel zo. Daar durf ik tegenwoordig heel eerlijk in te zijn. Ik kan mezelf verschuilen achter allerlei redenen; die heeft dit bij me gedaan, ouders gescheiden, ik ben zielig, ik ben eenzaam, etc. etc. Alleen als ik er nu op terugkijk, zat de depressie voornamelijk in mezelf.

Mijn leven kwam tot stilstand

Ik ben redelijk snel overprikkeld, nog steeds, waardoor het me vaak moeite kost om alle gebeurtenissen in mijn leven te verwerken. Dit resulteerde in oververmoeidheid en als er dan gebeurtenissen en prikkels bij bleven komen, kwam mijn leven tot stilstand, lukte het me niet meer om nog te kunnen genieten van het leven, waardoor ik vervolgens nog ongelukkiger werd en nieuwe moeilijke gebeurtenissen vervolgens nog minder goed kon handelen.

Na jaren worstelen met depressie – en achteraf gezien ook met een burn-out – was de koek helemaal op en besloot ik dat het anders moest. Toen heb ik de tijd en de ruimte genomen om mijn leven eens goed onder de loep te nemen. Wanneer zou ik wel gelukkig zijn? Wat moest ik daarvoor doen? Waar kon ik mee beginnen? Vanaf dat moment ben ik heel proactief in het leven gaan staan. Wat kan ik vandaag doen, om ervoor te zorgen dat mijn situatie over 5 jaar verbeterd is? Dat is namelijk iets wat ik nooit deed. Ik was lang ongelukkig en depressief, maar deed ook vrij weinig om de situatie op de lange termijn voor mezelf te veranderen. Ik weet mijn niet-veranderende situatie vooral aan externe factoren. Maar vanaf deze periode ben ik voor het eerst echt met mezelf aan de slag gegaan. Een alles veranderende periode in mijn leven.

De touwtjes in eigen handen nemen

Mijn omslag in mindset was ook direct het omslagpunt in mijn leven. Door de touwtjes zelf in handen te nemen, al is dat soms maar met minimale stapjes per dag geweest, ben ik geen dag depressief meer geweest. Ik heb mijn woning verkocht, heb mijn huidige man leren kennen, heb een korte periode in het buitenland gewoond, ben voor mezelf begonnen en geef ik blogtips aan andere bloggers op She Can Blog (she-can-blog.com) en ben ik inmiddels mama van een geweldige dochter.

Al mijn dromen waarvan ik destijds dacht dat ze nooit uit zouden komen zijn inmiddels mijn dagelijkse realiteit. Wie had dat ooit gedacht? Ik 5 jaar geleden in ieder geval niet. 😉

Het leven stopt pas als het stopt en tot die tijd heb je elke dag weer een nieuwe dag om iets aan je situatie te verbeteren, om het opnieuw te proberen.

Dus mocht je jezelf nu in een situatie bevinden die voor jou nu oprecht uitzichtloos lijkt, weet dan dat ik mezelf jarenlang ook zo heb gevoeld en er nu inmiddels achter ben dat het leven helemaal niet uitzichtloos was. Het leven stopt pas als het stopt en tot die tijd heb je elke dag weer een nieuwe dag om iets aan je situatie te verbeteren, om het opnieuw te proberen. Kijk niet naar de dingen die misgaan, maar kijk naar wat er wel goed gaat en naar de dingen die wel lukken. Zelfs als dat voor nu voor jou betekent dat je jezelf vandaag simpelweg aangekleed hebt, je huis hebt schoongemaakt of even een wandeling hebt gemaakt. Leer het positieve te zien in elke situatie. Als je dat kan, is het leven echt altijd top. Klinkt raar en cliché, maar het werkt echt zo.

Als ik nu terugkijk op mijn depressieve jaren had ik gewild dat ik had geluisterd naar de: “het komt allemaal echt wel goed met je”-opmerkingen van de mensen om me heen. Die opmerking vond ik zo ontzettend irritant. Wat wisten zij nou over mijn leven?

Van depressie naar geluk

Alleen nu alles op z’n pootjes terecht is gekomen, had ik die tijd echt veel zorgelozer en gelukkiger kunnen besteden. Het leven wordt echt makkelijker. Je leert steeds beter met jezelf omgaan, meer te genieten van het moment en van wat er nu wél is in plaats van wat er ontbreekt, je leert om jezelf minder zorgen te maken over de wereld om je heen, of om kleine dingen die er eigenlijk helemaal niet toedoen.

Dat is mijn verhaal in het kort; van depressie naar geluk. En ik hoop dat iedereen die hiermee worstelt het geluk ook weet terug te vinden.

Liefs,

Angie

Wil je meer weten over Angie na deze openhartige gastblog? Je vindt haar op she-can-blog.com waar ze de beste tips voor het starten van o.a. een succesvol blog deelt.


Inschrijven op de nieuwsbrief die je 1x in de week ontvangt gaat heel makkelijk via de abonneren knop aan de rechterkant.

Lees ook: Kinderen krijgen is niet altijd een sprookje
Lees ook: Postnatale depressie


Wil jij ook graag je verhaal delen?
Stuur me dan een mail (mamameteenwolkje@gmail.com) met je idee en wie weet staat jouw gastblog hier binnenkort ook tussen!

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

5 Comments

  1. Wat mooi dat je hier toch over schijft. Ik denk zeker dat andere mensen hier iets aan kunnen hebben, een stukje (h)erkenning kan al veel doen.

    Groet Jeanine.

  2. […] ook: Van depressie naar gelukLees ook: Een paar dagen alleen in een […]

  3. Bedankt voor het delen van dit persoonlijke verhaal. Ik kan mij voorstellen dat het een worsteling is om uit een depressie te komen. Gelukkig leer je er wel veel van en kom je er altijd krachtiger uit en verbeter je zoals je zegt je zelfkennis.

  4. […] Een periode waar ik niet al te graag op terugkijk en nu verder ook niet in detail wil bespreken. Voor Mama met een Wolkje heb ik hier wel een keer een gastblog over geschreven. Dus mocht je dit verhaal graag willen lezen, dan kan kan dat hier: van depressie naar geluk […]

  5. […] Lees ook: Gastblog | Inge over hoogsensitief & burn-outLees ook: Gastblog | Van depressie naar geluk […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *