Schleich toekan
Lifestyle

Gastblog | Bram over de fascinerende dierenwereld van Schleich

Zo nu en dan verschijnt er op mamameteenwolkje.nl een gastblog over uiteenlopende onderwerpen. Meestal gaat een gastblog over psychische problemen, maar ook alledaagse, lifestyle, moederschap, of andere onderwerpen zijn welkom. Dit keer is de beurt aan Bram, een fanatiek verzamelaar van diermodellen. Naast zijn werk heeft hij twee websites waar hij o.a. speelgoed dieren van het bekende merk Schleich verkoopt.

Wil jij ook graag je verhaal delen? Stuur dan een mail naar mamameteenwolkje@gmail.com of laat een reactie achter onder deze gastblog. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op, en wie weet staat jouw verhaal binnenkort ook online!

De fascinerende dierenwereld

En hoe je kunt leren door te spelen

Dieren zijn fascinerend, divers, complex, aandoenlijk en nuttig. Wist jij dat dolfijnen elkaar bij naam roepen? Een ijsbeer onder zijn witte vacht een zwarte huid heeft!? Of dat een octopus een hersenstructuur heeft in elke arm, waardoor de arm zowel opzichzelfstaand en als geheel opereert. Er bestaat zelfs een kwal (Turritopsis dohrnii) die in feite onsterfelijk is omdat deze na de geslachtsrijpe periode weer terug kan keren naar zijn eerste ontwikkelstadium en deze cyclus in theorie oneindig kan herhalen. Het dierenrijk is een oneindige bron van kennis over hoe de natuur zich vormgeeft.

Naast kennis zijn dieren op vele andere manieren nuttig voor de mens: ze voorzien ons van leer, wol, vlees, zuivel en vele andere producten. Bijen en hommels helpen de fruitgaarden met het bestuiven van de bloemen. En niet te vergeten alle dieren die ons helpen bij het onderzoek naar medicijnen. Of al het plezier en vriendschappen die we halen uit de interactie op de kinderboerderij, met je eigen huisdier of in het bos als we een wild hert in de verte zien.

In onze huidige maatschappij lijken we steeds verder van de dieren af te staan. Letterlijk maar ook emotioneel. Het lijkt soms of we vergeten zijn dat we zelf ook een dier zijn. Dieren worden steeds minder als dier gezien maar enkel als product, met als enig doel te voorzien in de menselijke behoefte. Misschien zouden we andere dieren moeten behandelen op een manier die we zelf ook prettig zouden vinden. Wat was de in plastic verpakte hamburger voordat het in de supermarkt lag? Wat dacht de hamburger voordat hij hamburger werd. Had de hamburger ook vrienden? Hield een andere hamburger ook van deze hamburger?

Misschien klinken deze vragen een beetje absurd, maar het punt dat ik wil maken is dat de hamburger natuurlijk veel maar was dan een stukje vlees. 

Schleich speelgoeddieren

Tijd om kinderen enthousiast te maken voor dieren. En wat doen kinderen het liefst?
Spelen natuurlijk! In mijn jeugd heb ik veel met de speelgoeddieren van Schleich gespeeld. De Duitse fabrikant heeft al ruim 40 jaar ervaring met het maken van de kunststof figuren en dit is goed terug te zien in de kwaliteit. De speelgoed dieren zijn erg sterk, ze zijn bijna niet stuk te krijgen.  Ook de afwerking is natuurgetrouw en zeer nauwkeurig. De ogen van het paard glimmen prachtig en de huid van de Schleich olifant heeft een structuur die je kan voelen en lijkt net echt. Net als de glimmende neus van de briesende zwarte stier, die lijkt alsof hij nog nat is, waardoor het speelgoed helemaal tot leven komt. Schleich heeft een groot assortiment met allerlei boerderijdieren van Schleich: kippen, varkens, koeien en schapen. Ook is er een aparte lijn voor de Schleich paarden, deze bestaat uit vele paardenrassen waar erg veel animo voor is onder verzamelaars. Ook zijn er jungle dieren, zeedieren en dinosaurussen van Schleich. Genoeg om uit te kiezen dus. Tijd om te spelen!

Door te spelen leert een kind veel. Jonge kinderen doen zogenoemde sleutelervaringen op. Deze ervaringen gebeuren spontaan en zijn vrij simpel. Een kind kan bijvoorbeeld voelen hoe het ene ding zwaarder is als het andere. Of hoeveel dingen er in een tas passen. Maar je kunt een kind ook helpen door interactie te hebben en spelvormen aan te reiken. Zo kun je met de Schleich speelfiguren samen een reeks maken van klein naar grote dieren. Je kunt de dieren categoriseren. Bijvoorbeeld alle landdieren bij elkaar, de vogels en de zeedieren. Of kijk samen welke dieren uit welk continent vandaan komen. Ook het samen nadoen van dierengeluiden helpt bij het opdoen van sleutelervaringen.

Het is in het belang van alle dieren dat kinderen ook enthousiast en betrokken raken bij de dierenwereld. En wat is er nou mooier dan dat op een manier te doen die alle kinderen leuk vinden, namelijk door te spelen.


Ben je benieuwd geworden naar het Schleich speelgoed van Bram? Je vindt het op zijn websites, dieren-figuren.nl en speelgoed-paarden.nl.

Lees ook: Gastblog | Inge over hoogsensitief & burn-out
Lees ook: Gastblog | Van depressie naar geluk

Liefs,
Nienke

PS. Enthousiast geworden en wil je ook graag een gastblog schrijven? Mail me dan snel: mamameteenwolkje@gmail.com.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

1 Comment

  1. Wat een interessant artikel! Ik had daar eigenlijk nooit zo over nagedacht. En ik vind de dieren ook echt heel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *