nazorg en herstel
Depressie

Suïcide lotgenoten groep; liefde, troost & steun

Nazorg en herstel na Zelfmoordpoging. Klinkt heftig he? Maar we weten allemaal wel dat de GGZ af en toe wat te wensen over laat. De wachtlijsten zijn enorm! Hoe fijn is het dan dat er een suïcide lotgenoten steungroep bestaat. Een plek om samen te komen en liefde, troost en steun te krijgen.

In de lotgenoten steungroep op Facebook wordt ernaar gestreven om het stigma rondom suïcide te doorbreken en een veilige plek te bieden voor iedereen. Je kunt je verhaal openlijk en zonder veroordeling delen en je kunt anderen helpen in het proces en verwerking.

“Geen hulpinstantie maar een lotgenoten steungroep”

De groep is opgericht door Maloe en haar partner. Maloe heeft ernstig letsel opgelopen na een mislukte suïcidepoging. Ze was dan ook vooral op zoek naar een lotgenoot. Ze dacht dat ze een paar reacties zou krijgen, en vooral veel weerstand (want: taboe!). Maar dit alles bleef uit. De Facebookgroep heeft nu 1,7D. + leden en groeit nog steeds. Ergens heel mooi natuurlijk maar ook heel dubbel.

Suïcide is een gemeenschappelijke deler

De groep bestaat uit verschillende mensen, mensen die suïcidaal zijn (geweest), mensen die een ernstige depressie hebben of mensen die op de wachtlijst staan voor euthanasie. Allemaal verschillende mensen, maar met één gemeenschappelijke deler: het thema suïcide en het gebrek aan goede nazorg.

Jongeren worden niet binnen gelaten in de groep vanwege de triggers en het hoge suïcide risico. Wel worden de ouders van die jongeren toegelaten. Ouders die hun kind hebben verloren, ouders die bang zijn hun kind te verliezen, maar ook weduwen en weduwnaars. Zo kunnen zij wellicht steun vinden na verlies. Je vindt er dus inzichten en antwoorden, en het kan preventief werken.

Foto door Polina Zimmerman via Pexels

Luisterend oor

In het team van de lotgenoten steungroep zitten moderators, beheerders en ook therapeuten. Zij doen keihard hun best om de mensen in de groep liefdevol op te vangen. Er zijn verschillende hulpverleners bij wie je terecht kunt voor een goed gesprek, advies of voor een luisterend oor. Je vindt er onder andere vertrouwenspersonen, psychologen in opleiding, ervaringsdeskundigen, therapeuten en rouwbegeleiding. Maar ook een overzicht van hulpinstanties die je in geval van nood kunt contacteren.

Mocht je nu denken wat een nare, donkere groep? Er worden ook veel mooie dingen gedeeld, foto’s van dingen die mensen gelukkig maakt, mooie teksten, muzieknummers, wandelgroepen en vooral heel veel herkenning. Dagelijks vind je er ook een kletstopic met een vraag (meestal afgeleid van de bekende theezakjes). Leuk dat er ook luchtige dingen voorbijkomen. Ik vind het vooral mooi om te zien dat mensen tips krijgen op hun verhalen en hier kracht uit kunnen putten.

Je bent welkom

Zit jij niet lekker in je vel en heb je suïcidale gedachten? Heb je behoefte aan een luisterend oor of herkenning? Dan ben je van harte welkom in de Facebookgroep Nazorg en herstel na Zelfmoordpoging. Je vindt hier steun, begrip, troost, herkenning en inspiratie. Het kan fijn zijn om te weten dat waar je doorheen gaat niet iets is wat je in je eentje door hoeft te maken. Het is een privé groep, dus mensen die niet in de groep zitten kunnen niet lezen wat jij post.

Lees ook: Dagboek van mijn depressie
Lees ook: Eerste werkdag na overbelasting

Bewaar voor later:

Liefs
Nienke

DISCLAIMER | Foto door Vie Studio via Pexels

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

15 Comments

 1. Heel fijn dat er een groep die hier hulp bij kan bieden! Mooi initiatief

 2. Goed dat je hier over schrijft, want vaak spreken we er niet over, terwijl het zo belangrijk is. Ook juist zo een groep. Dat merk ik zelf ook, een heel ander onderwerp, maar met lotgenoten die het herkennen, dat alleen is al fijn.

  1. Precies, het wordt nog té vaak als taboe omschreven.

 3. M says:

  Wat mooi dat dit soort groepen hulp, steun en troost kunnen bieden. Delen is juist zo belangrijk!

 4. Mooi! En nodig! Als rouwtherapeut ben ik hier blij mee!!

 5. Telkens breekt mijn hart als ik in de krant lees dat er terug iemand zelfmoord heeft gepleegd. Gisteren ook nog, meisje van 14 dat uit het leven stapt na een groepsverkrachting. Dit alles is gewoonweg verschrikkelijk ! Mooi dat je dit in de kijker brengt.

 6. Ik zit ook in een lotgenoten groep op Facebook. Zelf zie ik hoeveel mensen behoefte hébben aan een luisterend oor.

 7. Wat goed dat je hier aandacht aan geeft!

 8. Claire says:

  Wat een goed initiatief en super dat je hier aandacht aan besteed! Het is vaak nog zo’n taboe terwijl het veel vaker voorkomt dan dat wij denken.

 9. Wat goed dat zo’n groep er is en wat fijn dat jullie elkaar kunnen steunen

 10. Fijn dat het op deze manier hopelijk laagdrempeliger wordt voor mensen om hulp te zoeken en een luisterend oor te vinden. Fijn dat je hier aandacht aan besteed.

 11. Wat fijn dat er een lotgenoten groep is. Hopelijk biedt het veel steun voor de leden

 12. […] ook: Suïcide lotgenoten groepLees ook: Recensie | Dagboek van mijn […]

 13. […] 1. Suïcide lotgenoten groep; liefde, troost & steun […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *