Mama zijn

Twijfels, wil ik eigenlijk wel zwanger worden?

Voordat ik begon met mijn blog heb ik een vraag uitgezet op Instagram. Zou er wel genoeg interesse zijn voor een blog als deze? Gelukkig was het merendeel (89%!) positief. Ik kreeg ook al een aantal onderwerpen aangedragen waar mensen nieuwsgierig naar waren.


Eén van die onderwerpen was hoe ik om ging en ga met mijn twijfels, en wat voor mij de doorslag heeft gegeven om toch moeder te willen worden.
Ik heb heel lang getwijfeld of ik wel aan kinderen wou beginnen, ten eerste al omdat psychische klachten in mijn familie vrij veel voorkomen. Ik vroeg mij vaak af of ik wel een goede moeder zou kunnen zijn als ik soms niet eens goed voor mijzelf kan zorgen, en wat nou als ons kindje één of meerdere van mijn stoornissen overneemt?

“Kan ik wel een goede moeder zijn?”


Wat gaf mij dan toch de doorslag om er ondanks deze twijfels toch voor te gaan? Doordat de psychische klachten vrij veel voorkomen in mijn familie heb ik altijd goed met mijn tante kunnen praten. Zij heeft vroeger nooit de juiste hulp kunnen krijgen waardoor ze nog steeds niet goed in haar vel zit en het leven soms echt even niet ziet zitten. Ze voelde zich ook niet stevig genoeg in haar schoenen staan om aan haar kinderwens toe te geven. Gelukkig heeft ze een onwijs lieve man die haar steun en toeverlaat is, ook tijdens die donkere dagen.

Handvatten

Door die gesprekken kwam ik er achter dat ik wél altijd goede hulp heb mogen krijgen, al vanaf mijn dertiende zelfs. Dit heeft gemaakt dat ik ondertussen zulke goede handvatten heb om met mijn ‘wolkjes’ om te kunnen gaan, dat ik goed aan kan voelen wanneer er een donkere wolk op komst is. Meestal begint dit bij mij met het niet op woorden kunnen komen en even letterlijk stilvallen (ik noem dit meestal een brainfreeze). Dat maakt dat ik weet dat ik even een stap terug moet doen en een aantal acties moet ondernemen. Welke dit zijn lees je in deze blog!

Daarbij heb ik een hele fijne achterban, familie en vrienden op wie ik kan steunen als dat nodig is. Die er voor mij zijn als ik even een klaaguurtje heb of juist even buikpijn van het lachen heb. Ik kan bij hen terecht als ik merk dat het even niet zo goed gaat. Mijn moeder helpt mij bijvoorbeeld best eens in het huishouden, dat overzie ik soms echt even niet. Chaos in mijn hoofd is chaos in huis.

Aangezien dit al een best stuk is, ga ik verder in de volgende blog!

Liefs
Nienke

You may also like...

4 Comments

  1. […] ik eenmaal Toos Twijfelloos was zijn Rick en ik ons gaan oriënteren op hoe en wat er allemaal bij een zwangerschap komt […]

  2. […] de vorige blog heb ik al een heel begin gemaakt aan hoe ik de twijfels rondom het ouderschap te boven ben […]

  3. Ik kan mezelf hier heel goed in vinden, kan ik wel een goede moeder zijn, heb ik het geduld wel, is het fair om ze op zo’n wereld te zetten etc etc.

  4. […] die boven Enschede vloog (corona-babyboom here we come!). Dat zette mij aan het denken over de zwangerschap en geboorte van Eefje. Want er zijn best wat dingen die ik heb gemist toen we volop in de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *