moederschap rubriek
Mama vertelt Mama zijn

Mama vertelt #1 Nienke

Yay! Een nieuwe rubriek! Iedere woensdag komt er een nieuwe ‘Mama vertelt’ online waarin een moeder (of vader, die zijn ook gewoon welkom!) vertelt over het ouderschap. Hoe zien hun dagen er uit? En loopt deze mama ergens tegenaan? Je leest het in ‘Mama vertelt’! Natuurlijk trap ik zelf af 🙂

 • Stel je even voor, wie ben je? Wat is je gezinssamenstelling? Wat doe je voor werk?

Mocht je me nog niet kennen, ik ben Nienke, 32 jaar, samen met Rick en moeder van Eefje. Een ondeugende peuter van bijna 3. We hebben twee poezen en een hond. Ik ben werkzaam als freelance tekstschrijver en blogger en run het huishouden.

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

moederschap rubriek
 • Vond je het spannend om voor het eerst moeder/vader te worden?

Best wel! Ik heb ook vrij lang getwijfeld of ik er überhaupt wel aan zou moeten beginnen. Aangezien depressie en andere psychische klachten veel in mijn familie voorkomen wist ik niet of het wel verstandig zou zijn. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het geen probleem zou moeten zijn, en dat was het achteraf ook niet.

 • Waar liep je erg tegenaan in het begin?

In de eerste paar weken kon Eefje haar temperatuur nog niet goed op orde houden, waardoor we drie weken in een sauna hebben gezeten thuis (ze is in januari geboren). Dat was best vermoeiend, naast de gebroken nachten, borstvoeding en hele hormoonhuishouding die overhoop lag.

 • Wat zou je nu anders doen?

Ik zou me minder vasthouden aan ‘hoe het moet’. Vertrouwen op je moederinstinct is een hele belangrijke! En ik zou Rick wat meer laten doen, ik trok heel veel naar mijzelf toe, veel te veel eigenlijk. Als Eefje in bad moest deed ik dat, vieze luiers deed ik wel even want Rick was net thuis van werk. Eefje op bed leggen nam ik voor mijn rekening, terwijl Rick dat ook heel graag deed. Ik zou nu dus meer loslaten en Rick meer laten doen.

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Nienke en Eefje
 • Hoe zorg je voor jezelf tijdens drukke periodes? Plan je tijd voor jezelf of ga je aan jezelf voorbij? En wat doe je in je me-time?

Ik ben er niet heel goed in, maar probeer standaard de woensdag avond een lekker bad te nemen met een fijne serie. Heel veel verder dan dat kom ik eigenlijk niet, ik zou er best wat meer aandacht aan mogen schenken. Ik verlies mijzelf nog al eens in nieuwe ideeën en werk waardoor ik mijzelf voorbijschiet.

 • Is er veel veranderd in je leven nu je moeder/vader bent?

Ik kan veel makkelijker nee zeggen nu ik moeder ben. Vooral als het om Eefje gaat. Is ze ziek? Dan gaan we niet op visite of uren in de auto zitten. Sommige mensen hebben daar wel eens moeite mee, want dan zien ze ons een tijdje niet. Maar ik vind het zelf ook niet prettig om als ik ziek ben op visite te moeten, dus hoe zou dat voor een kind zijn? Verder ben ik ook softer geworden, ik trek me nieuwsberichten over kinderen veel meer aan, en kan ook echt zitten janken op de bank.

 • Heb je vriend(inn)en die ook moeder of vader zijn? Zo nee, mis je dit?

Ja! Al is dat soms best lastig. Want we zijn allemaal druk met werk, de kinderen en meer. Dus soms zie ik ze dan een paar maanden niet, maar we houden altijd wel contact via videobellen of whatsapp. En we weten ook van elkaar dat het nou eenmaal zo is, maar dat we nog steeds vriendinnen zijn.

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Pipowagen
 • Hoe zou(den) jouw kind(eren) je omschrijven?

Ik denk dat Eefje mij zou omschrijven als zorgzaam, af en toe zo gek als een deur, en vooral heel warm. Bij ons is iedereen welkom, en ik speel graag mee met Eefje. Zo bouwen we samen torens, klimmen we er heel wat af en spelen we verstoppertje of tikkertje.

 • Wat zou je graag aan je kind(eren) door willen geven?

Dat iedereen goed is zoals hij of zij is. En dat het oké is als het soms even niet gaat.

 • Wanneer begin jij met het verzamelen van verjaardagscadeautjes? Heb je leuke tips?

Ik begin rond september/oktober met het verzamelen. Want in december komen de Sint en is het Kerst, en in januari is ze al jarig. De meeste cadeautjes koop ik via Vinted, daar heb ik al heel wat pareltjes op de kop kunnen tikken. En soms bestel ik wel eens wat bij bol.com. Maar ik let wel altijd op de aanbiedingen.

 • We weten inmiddels wel wat er in de tas van de moeders zit, maar wat ligt er in je auto?

Poeh! Onze auto is momenteel een rommel van jewelste! Er liggen voor Eefje doekjes, incontinentiematjes (ter bescherming van het autozitje voor het geval ze onwijs moet plassen, ze draagt geen luiers meer) en een wc-rol. Verder liggen er nog lege tassen en kratten in voor als we boodschappen moeten doen en vooral heel veel rommel die nog uitgezocht moet worden. We zitten momenteel middenin de klusperiode en verhuizen af en toe al wat dingen naar het nieuwe huis.

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Bevallingsverhaal
 • Hoe ziet een standaard dag er voor jou uit? (Ochtendspits, avondspits, baddertijd etc)

Ik heb niet echt een standaard dag. Maar meestal sta ik rond kwart voor acht op en haal ik Eefje uit bed. Dan kleden we ons aan en gaan we tandenpoetsen om vervolgens beneden te ontbijten. Daarna breng ik haar naar de opvang en ga ik werken of gaan we samen iets leuks doen. We lopen een rondje met Lola en gaan dan lunchen. Daarna wil ze af en toe nog slapen dus dan leg ik haar in bed. Als ze geen dutje wil doen gaan we meestal smiddags op visite of lekker kleuren of puzzelen. En we lopen weer een rondje met Lola. Daarna mag ze altijd even tv kijken en zorg ik voor het avondeten. Ze gaat rond 19.00 naar bed en daarna gaan de beentjes van deze mama omhoog. Soms wil ik nog wel eens werken in de avond, maar meestal vind ik het fijn om samen met Rick te zijn.

 • Hoe reageer je als je kind niet wil eten? 

Momenteel wil Eefje vaak geen avondeten. Ik dwing haar nooit, maar als ze een paar avonden achter elkaar slecht heeft gegeten geef ik haar wel eens een kant en klaar peutermaaltijd. Die eet ze altijd op. En ze krijgt altijd een toetje. Dat hoort er nou eenmaal bij.

 • Ben je een planner of laat je alles een beetje op zijn beloop?

Ik vind het heerlijk om te plannen, ik plan het liefste alles, van huishouden tot wandelen met de hond. Toch vind ik het wel eens moeilijk om me er aan te houden. Want ik bedenk nog wel eens iets en dat moet dan ook direct gebeuren. Dus dan loopt mijn planning in de soep! Maar meestal lukt het me redelijk.

 • Wat is je favoriete kinderboek?

De jongen, de mol, de vos en het paard. Een prachtig boek over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Ik blader er vaak even doorheen voor de prachtige tekeningen.

 • En de welbekende laatste vraag; heb je nog een leuke, handige of slimme tip voor andere ouders?

Probeer heel bewust om tijd vrij te maken voor je kind. Ga samen iets doen, of je nu een puzzel maakt of lekker naar buiten gaat, dat maakt niet zoveel uit.

Je vindt mij ook op Instagram en Facebook!

Lijkt het jou ook leuk om de vragen te beantwoorden? Stuur me dan een mail op nienke@deschrijvendemoeder.nl of reageer hieronder in de comments.

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

5 Comments

 1. Claire says:

  Ik vind deze rubriek zooooo leuk!! Super leuk ook om je op deze manier beter te leren kennen!

  1. Aaah, echt? Wat leuk!!

 2. Wat een super leuke rubriek, heb het interview met veel plezier gelezen.
  Ik zou hem zeker als mama van een 3 jarige willen invullen voor je. Stuur je me bij interesse een emailtje? contact@iliveformydreams.com

  1. Ha Saskia, wat leuk! Ik ga je mailen 🙂

 3. […] Je leest de eerste ‘Mama vertelt’ via deze link. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *