Mama vertelt

Mama Anne vertelt | #3

Iedere woensdag komt er een nieuwe ‘Mama vertelt’ online waarin een moeder (of vader, die zijn ook gewoon welkom!) vertelt over het ouderschap. Hoe zien hun dagen er uit? En loopt deze mama ergens tegenaan? Je leest het in ‘Mama vertelt’! Dit keer is de beurt aan Anne, het gezicht achter Instagram account @favoriete_plekje, en mama van zoontje Jip.

Ik ben in contact gekomen met Anne door de rubriek ‘Mommy, you rock!’ waar ik vragen voor heb beantwoord. En hoe leuk is het, dat Anne nu vragen voor mij beantwoordt!

• Stel je even voor, wie ben je? Wat is je gezinssamenstelling? Wat doe je voor werk?

Hi, mijn naam is Anne, 31 jaar oud en woon samen met mijn twee mannen in het fijne Zwolle. Vriend René met wie ik alweer 5 jaar samen ben en zoontje Jip van bijna 1 jaar. We hebben ook nog twee katten, Ollie en Moos, die ook helemaal onderdeel zijn van ons gezin. Ik deel mijn leven op Instagram en op mijn blog waar ik een deel van mijn inkomen mee verdien en daarnaast werk ik voor Geurwolkje waar ik o.a. de Social Media doe. Mega leuk om te doen! 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

• Vond je het spannend om voor het eerst moeder/vader te worden?

Ik heb sinds ik klein was de wens gehad om ‘mama’ te worden maar toen het moment bijna daar was dat ik zou gaan bevallen, werd ik opeens heel erg onzeker. Wat stond mij te wachten? En kon ik het allemaal wel? Deze onzekerheid heeft nog best een paar weken aangehouden nadat Jip was geboren. 

• Waar liep je erg tegenaan in het begin?

Nooit gedacht dat slaaptekort zoveel kan doen met een mens! Vooral in de kraamweek hebben we erg weinig slaap gehad en ik voelde me een compleet ander persoon. Ik merkte dat ik niet optimaal kon genieten van mijn nieuwe rol als mama, van mijn lieve zoontje en werd zelf bang voor het donker. Elke dag als de zon onder ging, werd ik verdrietig en kon ik de hele avond huilen. Zodra de zon weer op kwam, verdween dit gevoel weer. Heel erg gek wat slaaptekort met je kan doen. Gelukkig is dit gevoel compleet weer verdwenen. 

• Wat zou je nu anders doen?

Ik zou meer vertrouwen op mezelf en in mijn eigen kunnen. Ik heb in het afgelopen jaar gemerkt dat ik in het begin veel te onzeker ben geweest en hierdoor niet optimaal heb kunnen genieten. Ik zou nu dus meer op mijn eigen kunnen vertrouwen want het komt allemaal goed en ik heb het moederschap en de liefde volledig in mij. Het enige wat Jip echt nodig heeft is mijn liefde en aandacht. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Zoontje Jip

• Hoe zorg je voor jezelf tijdens drukke periodes? Plan je tijd voor jezelf of ga je aan jezelf voorbij? En wat doe je in je me-time?

Ik stel van nature een ander eerst voorop en dan pas mezelf. Ik probeer hier de laatste jaren echt aan te werken maar ik merk in drukke periode dat ik hier snel in terug kan vallen. Wat voor mij ultieme ontspanning is kan heel verschillend zijn. Rustig een kop koffie drinken in het zonnetje, even alleen een rondje doen in de kringloop of juist gewoon lekker rommelen in huis. 

• Is er veel veranderd in je leven nu je moeder/vader bent?

Er is mega veel veranderd maar toch voelt het alsof het altijd al zo is geweest. Jip wordt volgende maand 1 jaar en we kunnen ons echt geen leven zonder hem meer voorstellen. 

• Heb je vriend(inn)en die ook moeder of vader zijn? Zo nee, mis je dit?

Veel van mijn vriendinnen zijn zelf ook al moeder en ik vind dit zo leuk. Ik heb veel contact met mijn buurvrouw en ons buurjongetje is precies 10 weken jonger dan Jip. Zo leuk dat ze met elkaar kunnen opgroeien. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Anne, René en Jip

• Hoe zou(den) jouw kind(eren) je omschrijven?

Jip kan natuurlijk nog niet praten maar ik hoop dat Jip mij zou beschrijven als een liefdevolle mama met een open en relaxte houding. Een mama waarmee alles bespreekbaar is, waar hij zich volledige veilig voelt en de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot de persoon die hij graag wil zijn. 

• Wat zou je graag aan je kind(eren) door willen geven?

Zorgzaamheid en oog voor een ander! In deze wereld zijn heel veel mensen vooral met zichzelf bezig en vind het belangrijk om ook oog te hebben voor een ander. Vraag eens aan iemand hoe het echt met hem of haar gaat of neem voor iemand een kleinigheidje mee om hem of haar te verrassen. Dat is iets waar ik Jip zeker op alert wil maken. 

• Wanneer begin jij met het verzamelen van verjaardagscadeautjes? Heb je leuke tips?

12 november wordt Jip 1 jaar en wij hadden al heel snel een cadeautje voor hem in gedachten. We hebben een klimdriehoek besteld want hij is echt DOL op klimmen en klauteren. Ik kan niet wachten om zijn gezichtje te zien op zijn verjaardag! Voor onze familie en vrienden hebben wij een verlanglijstje gemaakt op internet (er zijn hier verschillende website voor). Zo voorkomen we dubbele cadeautjes en krijgen we echt cadeautjes die wij goed bij Jip vinden passen. Op zijn lijstje staat ook nog Eric Carle’s grote dierenboek en een heerlijk teddy stoeltje waar hij op kan zitten. 

• We weten inmiddels wel wat er in de tas van de moeders zit, maar wat ligt er in je auto?

Haha heel veel troepjes! Maar als we kindgerelateerd kijken dan ligt er altijd een pakje snoetepoetsers in, luiers, plastic zakjes (voor de luier, troepjes, etc) en een extra speen. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Anne, René en Jip

• Hoe ziet een standaard dag er voor jou uit? (Ochtendspits, avondspits, baddertijd etc)

Onze dag start zodra Jip zijn ogen op doet. Dit is meestal tussen 6:00 en 6:30 uur. We blijven vaak met z’n drieën nog heel even op bed liggen en worden rustig wakker met elkaar. Dan ga ik douchen en blijft René nog heel even met Jip liggen, daarna kleed ik Jip aan en gaat René douchen. Ik werk op maandag, woensdag en donderdag en op deze dagen gaat Jip naar het kinderdagverblijf en naar onze ouders. Ik breng Jip lopend naar het kinderdagverblijf en ontbijt daarna alvorens ik aan het werk ga. Ik werk veelal vanuit huis en mijn mijn werktijden zijn tussen 9:00 en +/- 17:00 uur.

Daarna ruim ik heel even wat op in huis of begin ik vast aan het eten en rond 17:30 uur wandel ik naar het kinderdag verblijf om Jip weer op te halen. Ik vind dit altijd zo’n fijn momentje en heerlijk om Jip zo blij te zien. Daarna kook ik het avondeten en eten we met z’n drieën aan tafel. Tussen 19:00 en 19:30 uur brengen we vaak samen Jip naar boven waar we hem vaak nog even in bad doen, tanden poetsen en een verhaaltje lezen. We streven ernaar dat Jip rond 19:45 uur slaapt en daarna is het tijd voor ons. We kijken vaak samen een serietje of we kletsen gewoon heerlijk met elkaar. 

• Hoe reageer je als je kind niet wil eten? 

Dit hebben we gelukkig nog niet aan de hand gehad. Jip vindt letterlijk ALLES lekker. Van brood tot rode kool en van komkommer tot aardappelpuree. 

• Ben je een planner of laat je alles een beetje op zijn beloop?

Ik laat alles een beetje op zijn beloop maar vind het wel heel erg fijn om een globale planning te hebben. Een beetje duidelijkheid wat de dag of week ons gaat brengen.

• Wat is je favoriete kinderboek?

We lezen Jip momenteel voor uit het grote boek van Jip en Janneke (kan ook niet anders, haha) maar vind het heerlijk om zoveel herkenbaarheid te hebben omdat mijn ouders mij ook altijd voorlazen uit Jip en Janneke. Het boek dat we nu voorlezen aan Jip heb ik zelf voor mijn 1e verjaardag gekregen. Dat is bijzonder toch? 

• En de welbekende laatste vraag; heb je nog een leuke, handige of slimme tip voor andere ouders?

Wat ik fijn vond om te horen toen ik net moeder was was dat dus blijkbaar andere moeders ook maar wat doen! Klinkt gek maar het hielp mij rustig te blijven op momenten als ik het niet meer wist! Dus bij deze! 

Onwijs bedankt voor je mooie antwoorden, Anne! En dat klimrek? Dat gaat zeker een succes worden, Eefje heeft er ook een, en het is iedere dag wel even raak “Klimmen, klimmen!”. Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over Anne en haar gezin? Je vindt haar op Instagram én haar blog.

Lijkt het jou ook leuk om de vragen te beantwoorden? Stuur me dan een mail op nienke@deschrijvendemoeder.nl of reageer hieronder in de comments.

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden


Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

1 Comment

  1. Linda schrijft 't op says:

    Het slaaptekort, daar kan je je niet op voorbereiden. En het valt in het begin tegen, maar je krijgt er zo veel moois voor terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *