Zonnepanelen om je huis te verduurzamen.
Lifestyle

Zonnepanelen om te verduurzamen

Als je denkt aan het verduurzamen van je huis gaat je eerste gedachte waarschijnlijk naar zonnepanelen. In Nederland is er voldoende zon om zelf stroom op te kunnen wekken, zelfs als het bewolkt is. Maar scheelt het dan ook echt zoveel in je portemonnee? Ik zocht het voor je uit.

Met zonnepanelen kun je je eigen duurzame energie produceren. Daardoor zet je een flinke stap naar *fossielvrij leven en draag je bij aan een duurzame wereld. Zelfs als het bewolkt is wekken ze stroom op. Maar met alleen zonnepanelen op je dak ben je er nog niet. Je zult een omvormer moeten hebben die de stroom naar de meterkast brengt en het omzet in wisselstroom. Daarna kun je de stroom gebruiken in huis.

*Fossielvrij leven is onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals olie, aardgas en steenkool (wereldwijd de meest gebruikte energiebronnen).

Zonnepanelen om je huis te verduurzamen.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende zonnecellen, gemaakt van silicium. Zonlicht valt op die zonnecellen en wekt elektrische gelijkspanning op. Maar met gelijkspanning kun je nog niets, je hebt een omvormer nodig om de gelijkstroom om te kunnen zetten in wisselstroom.

Een omvormer plaats je het liefste niet in de meterkast, maar bijvoorbeeld in de garage. Ze maken weinig geluid, maar wel zoveel dat het niet fijn is om hem in huis te plaatsen. Plaats hem dus het liefste in een kamer of op een plek die je niet dagelijks gebruikt.

Hoeveel scheelt het in de kosten?

De terugverdientijd hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten en merken op de markt. De kosten van zonnepanelen hangt dus ook helemaal af van welk merk je graag wilt, welke soort je nodig hebt, hoeveel panelen je nodig hebt en het vermogen dat ze hebben en de arbeidskosten.

Ik zal je nu niet gaan vervelen met allerlei moeilijke berekeningen, maar als je 15 zonnepanelen hebt geïnstalleerd kun je ervan uitgaan dat je zo’n €700 per jaar kunt besparen op je energierekening. De aanschaf en installatiekosten van die 15 panelen liggen tussen de €6.000 en €8.500. Wil je liever minder zonnepanelen? Gemiddeld kosten 10 zonnepanelen €5.000, en begint het al bij €3.000. Bij 15 panelen kun je maximaal €10.500 terugverdienen (ervan uitgaande dat de panelen 25 jaar meegaan). En na een jaar of 10 heb je de investering terugverdiend, en heb je dus gratis stroom!

Installeren van zonnepanelen.
Foto door Los Muertos Crew via Pexels

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je op bijna elk dak plaatsen. Of je een plat dak of een schuin dak hebt maakt niet uit, in beide gevallen kunnen er zonnepanelen geplaatst worden. Een dak dat richting zuid wijst brengt het meeste op, en een dak dat richting noord wijst heeft weinig zin. Bij een schuin dak brengt een hellingshoek van 36 graden met meeste op.

Kunnen zonnepanelen ook op andere plekken worden geïnstalleerd?

Stel dat je een dak hebt dat richting noord wijst of waar teveel schaduw is, maar je wilt wel graag zonnepanelen. Kun je zonnepanelen dan ook ergens anders plaatsen? In de tuin kun je prima je zonnepanelen plaatsen, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen.

 • Het is duurder, er moet een fundering gemaakt worden
 • Er moet geen overwoekering ontstaan (zorg bijvoorbeeld voor grind of een verharde ondergrond)
 • De zonnepanelen constructie mag niet hoger zijn dan 5 meter en moet voldoen aan het bestemmingsplan
Zelf energie opwekken met zonnepanelen.
Foto door Emrah Tolu via Pexels

Andere voordelen van zonnepanelen

Subsidies bij de aanschaf

Helaas bestaat de landelijke subsidieregeling niet meer. Maar vaak kun je bij je eigen gemeente nog wel een lokale subsidie aanvragen. En je kunt de btw (21%) op de aanschaf terugvorderen. Om te checken of en hoeveel subsidie je kunt krijgen klik je hier, je vindt hier ook mogelijkheden voor isoleren en meer.

Salderen van stroom

Salderen betekent dat de stroom die je teveel opwekt, dus als je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, terug kunt leveren aan het net. Dat wordt vervolgens verrekend met de stroom die je verbruikt. Kleinverbruikers mogen onbeperkt salderen.

Ik ben benieuwd, zou jij zonnepanelen installeren?

Lees ook: Zero waste in de badkamer
Lees ook: Tips voor de mooiste sfeerverlichting

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

9 Comments

 1. Sylvana says:

  Het idee van duurzame energie spreekt mij aan. Helaas heb ik bovenburen, dus geen dak voor panelen.

 2. Lindaschrijftop says:

  Wij zijn nog niet zo ver dat we zonnepanelen gaan plaatsen. Ik vind het ook niet mooi bij ons oranje dak.

 3. Ik woon in een huur appartement, dus zonnepanelen zijn voor mij geen optie

 4. Fany Van Hemelen says:

  Wij hebben ook nog geen zonnepanelen maar duidelijk en goed uitgelegd hoe deze investering geld kan opleveren.

 5. Wij hebben nog geen zonnepanelen. We hebben al andere investeringen gedaan waardoor we er nog niet aan toegekomen zijn.

 6. Linda says:

  Jazeker! Wij gaan ons hier volgend jaar (na de verbouwing) verder in verdiepen dus fijn er alvast in jouw blog over gelezen te hebben. 🙂

 7. […] ook: Verduurzamen met zonnepanelenLees ook: Hoe kies je een nieuw […]

 8. […] Lees ook: Gepersonaliseerde XOO sieradenLees ook: Zonnepanelen om te verduurzamen […]

 9. […] je gaat verhuizen ga je in de meeste gevallen ook nadenken over verduurzamen. Misschien wil je zonnepanelen, ga je de zolder isoleren of ga je voor groene dakbedekking. Iets om ook bij stil te staan is het […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *