Lifestyle

Huis verduurzamen met vloerisolatie

Als je gaat verhuizen ga je in de meeste gevallen ook nadenken over verduurzamen. Misschien wil je zonnepanelen, ga je de zolder isoleren of ga je voor groene dakbedekking. Iets om ook bij stil te staan is het isoleren van je vloer. Want wist je dat je via de vloer tot wel 15% warmte kunt verliezen? Hoe vloerisolatie werkt, de kosten en meer lees je in dit artikel.

Vloerisolatie zorgt ervoor dat de warmte beter verdeelt, de luchtvochtigheid minder zal zijn en ook niet geheel onbelangrijk, de energiekosten gaan omlaag! Nu gaan wij volgend jaar een uitbouw realiseren, waarbij de keuken en woonkamer open worden in plaats van twee aparte kamers. Een echte leefkeuken dus! Ik kan er nu al naar uit kijken. Omdat we dan de vloer toch moeten aanpakken willen we gelijk voor vloerisolatie gaan. Direct meer weten? Kijk dan op vloerisolatiekosten.nl.

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Hoe werkt vloerisolatie?

Met vloerisolatie wordt er materiaal aangebracht op of onder de vloer. Dat materiaal zorgt er vervolgens voor dat de koude lucht niet door de vloer naar boven en in de kamer kan komen. Zonder vloerisolatie kunnen je voeten koud zijn, er kunnen vochtproblemen ontstaan en je zult een hoge energierekening hebben. Niet erg prettig met jonge kinderen in huis.

Een goede isolatie van je vloer kan je al snel zo’n 10-15% warmteverlies besparen. Of jouw woning geschikt is voor vloerisolatie hangt af van een aantal zaken. Wat voor soort woning heb je, welk materiaal wil je gebruiken en welk isolatiebedrijf kies je?

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Verschillende methodes en materialen voor de isolatie

Heb je besloten om je vloer te isoleren? Dan kies je eerst de juiste methode. Want ga je voor isolatie van de bovenkant, de onderkant of wil je de bodem van de kruipruimte isoleren?

3 methodes om je vloer te isoleren

  1. Heb je geen kruipruimte? Dan zul je de bovenkant van de vloer moeten isoleren. Dat doe je door het materiaal op de ondervloer aan te brengen en er vervolgens een nieuwe vloerbedekking op te plaatsen.
  2. De onderkant van de vloer kun je isoleren als je wel een kruipruimte hebt en als deze hoog genoeg is. Het materiaal wordt tegen het plafond van je kruipruimte aangebracht.
  3. Heb je wel een kruipruimte maar is het niet hoog genoeg? Dan kun je er ook voor kiezen om de bodem van je kruipruimte te laten isoleren. Het materiaal wordt in de kruipruimte gespoten. Deze manier van isoleren heeft wel de minste isolatiewaarde.

Verschillende soorten isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen op de markt. Bij een betonnen vloer kun je kiezen voor gespoten PIR schuim, bij een houten vloer glaswol of isolatieplaten, bij veel leidingen of balken kies je spuitisolatie en bij een natte kruipruimte kies je voor folie.

Wil je graag biologische vloerisolatie? Dan kun je kiezen uit de volgende materialen:

  • Hennep en jute platen
  • Hennep en jute rollen
  • Hennep en vlas platen
  • Houtvezel platen
  • Schapenwol
  • Schelpen

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

Het isoleren van je woning kost geld. Maar, als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren kun je tot 30% van je kosten terugkrijgen met de landelijke subsidie voor isolatie. De subsidieregeling vloerisolatie als je alleen je vloer wilt isoleren komt neer op zo’n 15% van de kosten die je terug krijgt.

De kosten die je betaalt als je de isolatie laat uitvoeren bestaan uit de arbeidskosten, de materialen en de voorrijkosten. Voor een gemiddeld appartement van 50m2 komen de kosten ongeveer op €1450. Bij een gemiddelde vrijstaande woning van 75m2 komen de kosten ongeveer op €2200. In de meeste gevallen kun je per jaar rond de €200 besparen op je energierekening als je de vloeren isoleert.

Heel wat informatie, waar Rick en ik nog eens goed naar moeten kijken. Ik neig zelf naar biologische materialen maar weet eerlijk gezegd niet hoe onze kruipruimte er uit ziet.

Naar welk materiaal gaat jouw voorkeur uit?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

1 Comment

  1. Ik vind het een geweldig idee om door vloerisolatie de energiekosten omlaag te krijgen, en het is nog beter voor het milieu ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *