Tips voor beginnende bloggers
Lifestyle

Tips voor het starten van een blog

Af en toe krijg ik wel eens de vraag hoe het nou zit met mijn blog. Want word ik er voor betaald? En hoe kom ik aan die producten? Wat heb je eigenlijk nodig om een blog te starten? Iedereen kan toch wel een tof stukje schrijven en een blog starten?

Zo langzamerhand gaat het steeds beter met mijn blog, en verdien ik er zelfs een klein beetje aan! Ik kom er ook steeds beter achter wat werkt en wat totaal niet. Dus voor al die mensen die denken, hoe doet ze dat toch? Deze blog is voor jullie. Mijn tips om een blog te starten.

Onmisbaar bij het bloggen

Allereerst wil je natuurlijk weten welke producten je nou écht niet kunt missen als startende blogger. Ik gebruik er ondertussen wel wat meer, maar onderstaande producten vormen wel de basis.

Laptop of computer

Wat natuurlijk niet kan missen is een computer of laptop met internet. In principe maakt het niet zo heel veel uit wat voor soort pc of laptop je gebruikt. Ik gebruik zelf vaak WORD of WordPress om teksten te verwerken. Foto’s bewerk ik op mijn telefoon.

Telefoon

En daarmee kom ik bij het volgende. Een telefoon. Die gebruik ik vooral om foto’s te schieten, stories en foto’s op Instagram en om notities bij te houden. Ik heb nu een Google Pixel 2 en ben nog aan het oriënteren op de volgende telefoon.

Een planner

Ik kan absoluut niet zonder mijn planner. Mijn Structuurjunkie planner geeft me houvast en ik schrijf er ook werkelijk alles in op. Wanneer ik ga lunchen, welke blog ik nog moet schrijven, wanneer Eefje naar de opvang gebracht moet worden, wat we gaan eten. Zo is dat uit mijn hoofd en hoef ik er ook niet steeds bij stil te staan.

Een notitieboek

Voor mijn verjaardag heb ik een Bambook notitieboek gekregen. Dat is een uitwisbaar notitieboek. Hoe handig! Ik maak daar graag lijstjes in met wat ik niet moet vergeten. Blog ideeën, met wie ik nog contact moet opnemen, handige sites die ik wil onthouden, etc.

Een fijne koptelefoon

Iets waar ik ook niet zonder kan is mijn koptelefoon. Ik zit vaak ‘s avonds nog even achter de laptop als Rick bijvoorbeeld lekker aan het gamen is. En om dan heerlijk in mijn eigen bubbeltje te komen zet ik vaak muziek aan. Zo heb ik geen last van achtergrond geluid en kan ik mij goed concentreren. Ik heb een Skullcandy Hesh 3.

Starten met gratis of betaalde blog site?

In 2019 ben ik begonnen met bloggen. Dit deed ik toen op wordpress.com. Dat is een systeem waarmee je je site kunt beheren. Voordeel daarvan is dat het gratis is en je zo, hoppa, kunt beginnen met bloggen. Het nadeel hiervan is dat je geen eigenaar van je blog bent en erg beperkt bent in je opties. Dit is wel ideaal als je een blog wilt starten maar nog niet zeker bent of dit wel wat voor je is.

Begin dit jaar ben ik overgestapt op wordpress.org. Dit betekent dat ik nu mijn eigen website heb, en daar ook eigenaar van ben. Rick is gelukkig erg handig met het maken van websites en onderhouden, dus dat scheelt wel in de kosten.

blog starten
Foto door Vlada Karpovich via Pexels

Hoe kom ik aan samenwerkingen?

Laat ik voorop stellen dat ik niet direct al samenwerkingen had. Hier is aardig wat tijd overheen gegaan. Ik wist toen ik begon met bloggen niets, noppes, nada van SEO, hoe ik bezoekers kon trekken, wat DA is en hoe dat werkt en hoe vaak ik zou moeten bloggen. Nu weet ik dat allemaal iets beter en kan ik ook leuke samenwerkingen aan gaan. Die samenwerkingen vind ik vooral via de onderstaande 3 samenwerkingsplatformen. Zie het als een soort marktplaats voor bloggers.

Linkpizza

De makkelijkste, en misschien ook wel bekendste is LinkPizza. Hier vind je samenwerkingen voor je website, Instagram, TikTok, Youtube en Facebook. Ik heb zelf al een aantal samenwerkingen gehad voor mijn website en Instagram.

Klik hier als je je ook wilt inschrijven bij LinkPizza.

Hulc

Bij Hulc krijg je, na inschrijving, voor jou relevante campagnes aangeboden. Jij geeft dan een voorstel en als het akkoord is kun je aan de slag. Simpel als dat. Ik vind het erg fijn werken, al heb ik nog niet veel samenwerkingen via Hulc gehad.

Join

Join is een platform waar ik erg blij mee ben. Je ontvangt aanbiedingen die bij jou passen en er wordt serieus mee omgegaan. De prijzen van je content worden al vanzelf berekend, maar als je het daar niet mee eens bent kun je ze aanpassen.

blog starten
foto door picjumbo.com via Pexels

Hoe schrijf ik een blog?

Voor elke blog heb ik een vaste layout. Daardoor ziet elke blogpost er herkenbaar uit. Zo is mijn intro steevast dikgedrukt en is de eerste letter extra groot. Hieronder heb ik de 3 belangrijkste stappen (er zijn nog wat meer stappen die ik maak, maar dit zijn de belangrijkste) voor het schrijven van een blog voor je op een rij gezet.

Wat is het onderwerp?

Soms heb ik al een heel verhaal in mijn hoofd en soms heb ik een paar steekwoorden. Ik schrijf in ieder geval altijd eerst een klad, waarbij ik niet let op tussenkoppen en goed gespelde woorden. Soms moet ik wat nazoeken op internet en zet ik de uitkomsten er ook vast in. Ik heb dan nog geen goede volgorde in mijn blog, maar zoals ik al zei, het is echt een kladversie.

Tussenkoppen gebruiken

Nadat ik mijn kladje heb uitgewerkt ga ik er echt goed voor zitten. Het eerste wat ik dan doe is kijken welke volgorde ik moet aanbrengen en welke tussenkoppen ik ga gebruiken. Via de tussenkoppen moet duidelijk worden waar het artikel over gaat. Ik kijk dan ook waar ik de foto’s wil plaatsen en of ik opsommingen gebruik.

Eind controle

Als laatste controleer ik de spelling, opbouw en volgorde nog een keer goed en kijk ik of er voldoende zoekwoorden en interne en externe linkjes in het artikel staan. Als alles er goed uitziet en het leest lekker weg is hij klaar om gepubliceerd te worden.

Alles om een blog te starten

Nu weet je hoe ik een blog schrijf, waar ik mijn samenwerkingen vandaan haal en welke producten ik het liefste gebruik om te bloggen. Maar nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd wat jouw favorieten zijn? Of ben je nog niet begonnen maar wil je stiekem wel heel graag een blog starten?

Laat het me vooral even weten, misschien kan ik je op weg helpen.

Lees ook: Boekenplankje
Lees ook: Groeimindset creëren als moeder en ondernemer

Liefs,
Nienke


DISCLAIMER: Uitgelichte foto door picjumbo.com via Pexels
Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

15 Comments

 1. Linda says:

  Leuk om te lezen! Lekker blijven bloggen 😉

 2. Claire says:

  Wat een leuk blog artikel en wat goed dat je ook een (beetje) geld verdient met je blog! Doe je ook al aan affiliate? Dat kan soms ook zorgen voor een leuk bedrag per maand.

  1. Ja, maar ik moet me daar nog eens wat dieper over buigen denk ik, haha!

 3. Lindaschrijfthetop says:

  Leuk om te zien hoe je te werk bent gegaan en dat je nu een beetje verdient. Ik zit in hetzelfde schuitje ook in 2019 begonnen.

  1. Leuk! Gaan we mooi samen op 🙂

 4. Op zich ben je ook op wordpress.com en blogger.com eigenaar van je blog. Dat is een nogal hardnekkig misverstand.

  Maar met wordpress.org heb je zeker veel meer mogelijkheden. Dat is wel zo : )

  1. Ah, ik dacht inderdaad dat je dan geen eigenaar bent! Goed om te weten dat je dat dus wel bent.

 5. Joyce says:

  Goede tips! Ik wil nu ook meer gaan doen met mijn website

 6. Frederique says:

  Wat een fijne informatieve blog. Zelf blog ik inmiddels meer dan tien jaar en ik vind het nog steeds erg leuk om te doen.

 7. Lekker duidelijk en overzichtelijk! Ik blog nog niet zo lang actief, maar het geeft al wel veel voldoening!

 8. Wat een handige tips zijn dit. Sommige dingen hebben ik al doende geleerd tijdens het bloggen

 9. Bloggen is erg leuk om te doen. Ik doe het al 10 jaar. Nu anderhalf jaar via mijn huidige website. Vooral omdat het leuk is, en het mij energie geeft, blijf ik het doen!

 10. […] ook: Tips voor het starten van een blogLees ook: […]

 11. […] Lees ook: De eerste keer Blogger by Nature eventLees ook: Tips voor het starten van een blog […]

 12. […] ook: Tips voor het starten van een blogLees ook: Het Blogger by Nature […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *