woonkamer behang tips
Lifestyle

De mooiste behang ideeën voor de woonkamer

Begin maart heb ik de sleutel gekregen van mijn woning. Ik had de wildste plannen voor de woonkamer en de slaapkamer van Eefje. Gaaf behang, mooie kleuren verf en de tofste meubels. In deze blog deel ik de mooiste en meest originele behang ideeën voor de woonkamer met je.

Maak je woonruimte persoonlijk met behang

Met een likje verf geef je de woonruimte al een heel andere sfeer. Maar wil je de kamer echt je eigen maken? Kies dan voor behang. Behang maakt je woonkamer persoonlijk en je hebt veel meer keuze uit kleuren en motieven. Je kunt een muur in zijn geheel behangen, maar wat ik ook veel ben tegengekomen is fotobehang of juist het accentueren van een bepaalde plek. Er is zoveel meer dan alleen maar saai vliesbehang in een effen kleur. En wat dacht je van wat behang op het plafond? Gewaagd maar o, zo gaaf.

Maak het knus met donker behang

Fotobehang | Tranquil Scenery – Dark Hazel

Heb je een grote woonkamer of woonruimte die je graag knus wilt maken? Dan kun je dit prima met een donker behang doen. Donkere kleuren zorgen ervoor dat de ruimte kleiner oogt, en dus knusser. Wil je de woonkamer juist wat groter laten lijken dan kies je voor een lichter behang zoals beige of pastelkleuren.

Behang het plafond

Designbehang | Lustre Arrangement – Emerald

Iets wat ik tegenkwam op social media en waar je wel wat lef voor nodig hebt is behang op het plafond. Onwijs origineel en het ziet er prachtig uit. Maak er bijvoorbeeld een heus wolkendek van (gaaf in de babykamer!), laat het behang van de muren doorlopen op het plafond, voeg bloemen toe aan je plafond of maak het juist abstract. Je kunt ervan maken wat je zelf wilt!

Behang voor de kinderkamer

Fotobehang | Deer Forest Summer

De kinderkamer is met uitstek dé plek om van een saaie muur iets moois te maken. Met het juiste behang tover je eenvoudig de kamer over tot de mooiste speelplek in huis. Of je nou kiest voor bosdieren, bloemen, de oceaan of stoere piraten, je creëert eenvoudig een fantasierijke en prikkelende omgeving voor je kinderen. En zeg nou zelf, stiekem zou je zelf dit behang ook wel op je muur willen, toch?

Accentueer een bepaalde plek

Ik zie het nog niet veel voorbij komen in de woningen van vrienden of kennissen, maar je kunt prima een stuk muur met maar één of twee stroken behang accentueren. Kies bijvoorbeeld voor de muur achter de tv, of de eethoek of maak een mooie lambrisering waarbij je alleen het laagste deel van de muur met een gaaf behang beplakt. Je kunt trouwens ook behang personaliseren met je eigen afbeelding, ook gaaf om te doen!

Op zoek naar meer toffe ideeën? Wat dacht je van de volgende projecten: behang een inbouwkast, match meerdere soorten behang met elkaar in een ruimte, lijst overgebleven behang in of behang die ene saaie, witte deur in een tof motief. Ik heb bijvoorbeeld behang dat ik over had van de eerste kinderkamer van Eefje in een mooie lijst verwerkt. Je leest nog meer tips in dit artikel van vtwonen.

Tips om goed te behangen

Foto door Nataliya Vaitkevich

Je wilt natuurlijk dat het behang zo strak mogelijk op je muur zit. Daarom is het verstandig je aan een aantal stappen te houden:

 • Bereid de muur voor
  Zorg dat eventuele gaten zijn opgevuld en oude resten behang van de muur zijn verwijderd. Maak de muur mooi glad. Strijk de muur eventueel voor met wat voorstrijkmiddel.
 • Zorg dat je alle spullen in huis hebt
  Je hebt een behangtafel, ladder, behangborstel, waterpas en oude kleding nodig.
 • Bereken hoeveel behang je nodig hebt
  Meet op hoeveel behang je nodig hebt. Zorg dat je bij iedere baan 10cm overhoudt. Bij een print snijd je de banen uit en nummer je ze aan de binnenkant.
 • De muur behangen
  Afhankelijk van het soort behang lijm je de muur of het behang. Gebruik de waterpas om te kijken of het behang recht hangt. Veeg vervolgens met de behangborstel vanuit het midden van het behang naar de zijkanten. Zo hecht de lijm goed en zul je geen luchtbellen krijgen.
 • Luchtbellen verwijderen
  Toch een luchtbel gevonden? Prik hem dan voorzichtig leeg met een dunne naald en strijk het behang glad.

Wat zou jij graag behangen in je woonkamer?

Liefs,
Nienke

Disclaimer | Uitgelichte foto door Nataliya Vaitkevich

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *