Foto door cottonbro studio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/bed-zitten-vasthouden-moeder-6471425/
Mama zijn

Anticonceptie na de bevalling

Zodra je bent bevallen en een beetje hebt kunnen bijkomen van alles wat er zojuist is gebeurt komt het moment dat je verloskundige de vraag stelt waar je waarschijnlijk nog niet aan wilt denken. Welke anticonceptie kies je na de bevalling? Eh, je kunt nog maar net een beetje zitten zonder pijn en alles voelt nog alsof je onder een vrachtwagen hebt gelegen. Kan dit niet over drie maanden?

Nou, nee. Je kunt namelijk al vóór je, na een week of zes tot twaalf voor het eerst weer ongesteld bent, vruchtbaar zijn. Sommige vrouwen denken dat ze geen anticonceptie nodig hebben omdat ze borstvoeding geven. Daardoor zouden ze niet zwanger kunnen worden. Maar, niets is minder waar! Je bent gewoon vruchtbaar en kunt dus echt wel zwanger worden ondanks dat je borstvoeding geeft.

-tekst gaat verder na foto-

Anticonceptie na de bevalling

De ene vrouw heeft al na drie weken weer zin in seks, de ander pas na een half jaar. En beiden is oké. Al geeft de arts vaak wel aan dat je het beste minimaal 6 weken na de bevalling kunt wachten tot je weer samen tussen de lakens springt. Maar, heb je eenmaal weer seks, dan is het verstandig om direct gebruik te maken van anticonceptie.

Waar je in ieder geval rekening mee moet houden bij je keuze voor anticonceptie zijn de volgende dingen:

  • Geef je borstvoeding?
  • Wil je nog een kind? En op welke termijn? Mocht je keuze vallen op de prikpil kan het namelijk 6 tot 12 maanden duren voor je weer menstrueert en dus ook vruchtbaar bent.
  • Welke anticonceptie methoden gebruikte je voor je zwangerschap, en hoe tevreden was je daarover?

-tekst gaat verder na foto-

Anticonceptie bij borstvoeding

Als je nog borstvoeding geeft en anticonceptie gaat uitzoeken zul je rekening moeten houden met een aantal zaken. De hormonen in een minipil, hormoonstaafje of prikpil komen via de borstvoeding bij je baby terecht. Maar, deze hebben maar één hormoon, progestageen, dit heeft geen invloed op hoe je kind groeit of op jouw borstvoeding.

  • Minipil
    Hiermee kun je starten vanaf 3 weken na je bevalling.
  • Condooms
    Hier kun je vanaf het moment dat je weer openstaat voor seks direct mee starten.
  • Hormoonstaafje
    Deze kun je laten plaatsen vanaf 4 weken na je bevalling.
  • Prikpil, pil of een spiraal
    Met de prikpil kun je vanaf 6 weken na je bevalling starten.
    Je leest meer over deze anticonceptiemiddelen op thuisarts.nl.

Informatie over anticonceptie en zwanger worden

Wil je eerst meer weten over alle (20!) vormen van anticonceptie? Dan kan ik je het boek ‘De anticonceptiebijbel‘ van harte aanraden. Dit boek is een compleet overzicht van alle vormen anticonceptie met een heldere uitleg en ervaringen van anderen. Het is ook een goed boek voor jongeren die graag alle ins en outs over anticonceptiemiddelen willen weten.

Mocht je er aan toe zijn om opnieuw zwanger te raken kun je gebruik maken van een zogeheten conceptie cup. Deze breng je na de seks in waardoor het sperma naar de baarmoedermond wordt geduwd. En dat maakt dat je meer kans hebt op een zwangerschap. Je leest alles over de conceptie cup in deze blog.

Zelf heb ik na de bevalling van Eefje gekozen voor de Ballerine koperspiraal als anticonceptie. Toch heb ik die er vrij snel uit laten halen om over te stappen op condooms. Waarom? Dat lees je hier.

Welke conceptie zou jij gebruiken of gebruik je nu na de bevalling?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

3 Comments

  1. Kijkje in huis en tuin says:

    Ik heb na elk kind de mirena gebruikt, nu na 3 kids gebruik ik de spiraal nog steeds.

  2. Ik gebruik helemaal geen anticonceptie. Maar ik heb dan ook geen kindje op de wereld mogen zetten. Het is mij niet gegeven en ik ben nu vrijgezel, dus heb het niet nodig. Bovendien begint bij mij de overgang al langzaam, dus hopelijk ben ik er over een tijdje helemaal vanaf.

  3. Fijn onderwerp om over te lezen! Ook zeker belangrijk om goed na te denken over de bijwerkingen van hormonale anticonceptie. Ik kies ervoor om zelf mijn cyclus bij te houden dmv natuurlijke anticonceptie. Dat vind ik een hele goede oplossing om dicht bij mezelf te blijven 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *