airco in de babykamer
Lifestyle Mama zijn

Airco in de babykamer

Tijdens de zomer of midden in een hittegolf kan het een hele uitdaging zijn om de babykamer koel te houden. De slaapkamer van Eefje zit ook eigenlijk precies aan de verkeerde kant van het huis. Vorig jaar probeerde ik dit met een ventilator, maar daar werd Eefje flink verkouden van. Ze lag namelijk behoorlijk in de tocht. Dit jaar wil ik het anders aanpakken, en ga ik op zoek naar een airco in de babykamer. In dit artikel deel ik alle do’s & dont’s van een airco in de babykamer met je.

Ideale slaapkamertemperatuur babykamer

airco in de babykamer
Foto door RODNAE Productions via Pexels

De beste temperatuur voor de babykamer ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius. Al ligt dit in de eerste twee maanden na de geboorte van je kind wat hoger, rond de 20 graden Celsius. Dit kun je checken door een thermometer, of via de babyfoon. Er zijn verschillende modellen die dit weergeven.

Het is voor je baby veiliger om in een iets te koude kamer te liggen dan in een veel te warme kamer. Een baby kan snel oververhit raken. Als je baby in een koelere kamer ligt kun je makkelijk wat extra laagjes aan doen of een extra dekentje pakken. Daarom is het ook zo belangrijk om de ideale slaapkamertemperatuur in de gaten te houden.

Airco in de babykamer

De babykamer koel houden kun je doen met een airco. Die zet je dan het liefste aan een paar uur vóór je kindje naar bed gaat. Je zet de airconditioner dus uit als je kind slaapt. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om elektrische apparatuur onbemand bij je slapende kind te hebben, aangezien er kortsluiting kan ontstaan. Wil je een airco kopen voor op de babykamer? Dan doe je dat het beste nu het nog niet bloedheet is, en er nog voldoende airco’s op voorraad zijn.

Leuk weetje: Wist je dat er helemaal geen airco zonder slang bestaat? De warme lucht van de vrijkomt om de koelte te genereren moet immers ergens heen. En dat zal naar buiten moeten. Nu kun je denken, dan doe ik het raam toch open? Maar dat is eigenlijk een halve oplossing. Door de kier van het raam zal er altijd warme lucht van buiten naar binnen komen, terwijl je dat nou juist probeert te voorkomen. Wil je geen slang? Dan kun je kiezen voor een vaste airco. In de babykamer kan je kind er dan ook niet mee spelen of er gevaar mee lopen.

Foto door Erik Mclean via Pexels

Tocht voorkomen

Waarom geen ventilator? Deze verplaatst de lucht alleen maar en zorgt voor tocht. Plaats het babybedje ook niet direct onder het raam, dit kan ook zorgen voor tocht. Als je kindje op de tocht ligt kan hij verkouden worden. Ga dus liever voor een airco in de babykamer.

Hoe houd je babykamer koel?

Het kan best een uitdaging zijn om de babykamer koel te houden. Daarom heb ik wat tips voor je:

 • Kies een vaste airconditioning, die zijn over het algemeen erg stil en dus geschikt voor de babykamer.
 • Zet de airco in de babykamer zoveel mogelijk aan als je baby NIET in de kamer is. Zet hem dus een paar uur van tevoren aan en zet hem weer uit als je kind gaat slapen.
 • Houd ramen en gordijnen of screens overdag dicht. Als het in de avond wat is afgekoeld kun je ze weer open doen. Geldt ook voor de rest van het huis trouwens.
 • Een ventilator kan, maar zorg er dan wel voor dat je kind niet in de tocht ligt. Zet de ventilator dus niet gericht op je kind.
 • Een lauwwarm badje voor het slapengaan kan ook goed helpen.
 • Mocht je op stap moeten in de auto, zorg er dan voor dat de airco niet een te groot verschil que temperatuur heeft. Dan is de klap erg groot als je naar buiten gaat. (Kijk ook uit met het autostoeltje, die kan erg warm worden! Ik heb een witte doek in de auto liggen die ik in de zomer over het autostoeltje heen leg.)
Airco in auto met baby
Foto door Kaboompics .com via Pexels

Hoe houd jij de babykamer koel?

Lees ook: Aardetinten in de babykamer
Lees ook: Zonnepanelen om te verduurzamen

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

10 Comments

 1. Claire says:

  Wat een fijne tips! Ik ben zelf altijd vooral bezig met dat ik niet wil dat de kleintjes het koud hebben. Eigenlijk helemaal niet bij stil gestaan dat airco ook handig is.

 2. Lindaschrijftop says:

  Ik heb vroeger nooit 3en airco gebruikt, maar toen waren er ook geen hitte golven.

 3. Wij hebben dus ook een airco nu, en het is de beste aankoop die we uit gedaan hebben. Dankzij de airco kunnen we nu altijd goed slapen. Ook als het tropisch heet is op onze (zolder) slaapkamer.

 4. Heel goede tips! De kamer waar mijn kleinzoontje slaapt als hij bij mij is, ligt aan de noordzijde en bovendien heb ik rolluiken.

 5. Handige tips. Hier hebben veel ouders vast wat aan!

 6. Elena Presagio says:

  Ik woon in Portugal, hier zijn de huizen zo gebouwd om de warmte buiten te houden. Alleen is het dan wel weer minder goed gereguleerd voor in de winter

 7. Echt zo’n slimme tip van je, om nu al een airco te kopen. Dan is het inderdaad niet zo duur! En love de tip om de airco aan te zetten als je kleintje niet in de kamer is ❤️

 8. Wat een heel goede tips zeg. Wij hebben een zolderkamer onder het dak. Ik ben benieuwd welke temperaturen deze kamer in de zomer zal hebben. Geen idee of we voor die kamer een aico nodig zullen hebben.

 9. […] ook: Airco in de babykamerLees ook: De leukste speelgoed cadeaus voor een kind van […]

 10. […] Lees ook: Vanaf welke leeftijd een peuterbed?Lees ook: Airco in de babykamer, wel of niet doen? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *