peuterbed
Mama zijn

Peuterbed, vanaf welke leeftijd?

Dilemma, dilemma. Eefje slaapt tot nu toe nog steeds in een ledikant. Nu is de grote vraag: wanneer is ze toe aan een peuterbed? En kies je dan een peuterbed, kinderbed of ga je voor een eenpersoonsbed? En wat zijn eigenlijk de signalen dat je kind klaar is voor een peuterbed? Er zijn zoveel mogelijkheden dat ik ze in dit artikel voor jou op een rijtje heb gezet én aandacht besteed aan alle do’s en dont’s bij de overgang naar een groter bed, zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Een peuterbed, kinderbed of een eenpersoonsbed?

Wat is nu het verschil tussen een peuterbed, een eenpersoonsbed en een kinderbedje? Allereerst zijn daar natuurlijk de afmetingen. Een eenpersoonsbed is meestal 90×200 centimeter. Een peuterbed is een stukje kleiner, die is 70×150 centimeter. Echt gemaakt voor peuters dus. Een peuterbed staat een stuk lager bij de grond en heeft vaak van die opstaande randen of een valhekje. Zo kan je kind niet uit bed vallen in zijn slaap. Kinderbedjes zijn eigenlijk niet anders dan een peuterbed, maar in de volksmond wordt het vaak een kinderbed genoemd.

Er zijn van allerlei verschillende soorten kinder- of peuterbedden te vinden. Wil je een kinderbedje met opbergruimte, een hoogslaper of een gaaf bedhuisje? In een bedhuisje kan je kind niet alleen lekker slapen, ook spelen gaat heel goed in het huisje. Het voordeel van een bed met opbergruimte is dat als je een kleine kinderkamer hebt, je niet nog extra ruimte kwijt bent aan een kast.

In de blog van Cheryl vind je fijne tips voor LEGO opbergen.

Vanaf welke leeftijd in een peuterbed?

Als het goed is slaapt je kind al een flinke tijd in een ledikant. Je weet wel, zo’n bed met van die spijlen eromheen zodat je kind er niet uit kan vallen. Op een gegeven moment is je kind toe aan een peuterbed. Maar hoe weet je nou wanneer je kind toe is aan die volgende stap? De gemiddelde leeftijd is rond de twee tot drie jaar.

Maar haast je vooral niet! Hoe jonger je kleintje is, hoe minder goed hij zal snappen dat hij in bed moet blijven. Met als gevolg dat je midden in de nacht en vroeg in de ochtend je kleintje hoort spelen in zijn kamer. De overstap kan ook prima als je kindje 3 jaar is, of zelfs 4. Kijk vooral naar de signalen die je kind afgeeft om de overgang naar het peuterbed zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Signalen waaraan je merkt dat je kind toe is aan een groter bed

Hieronder lees je 5 signalen waaraan je kunt merken dat je kind toe is aan een peuterbed. Maar er zijn natuurlijk ook praktische redenen voor de overgang naar een peuterbed. Misschien komt er een broertje of zusje, ga je verhuizen of krijgt hij een andere slaapkamer.

 • Het eerste signaal is dat je kind zelf aangeeft of vraagt of hij ook een groot bed mag.
 • Klimt je kind uit het ledikant? Dan kan het goed zijn om een groter bed aan te schaffen om ongelukken te voorkomen.
 • Is je kind te groot aan het worden voor het ledikant? Dan heb je niet veel keuze en schaf je een peuterbed aan.
 • Kan je kind zich (zo goed en zo kwaad als dat gaat op die jonge leeftijd) aan afspraken houden en kun je hem alleen laten? Dan is het ook een goed idee om over te gaan naar het peuterbed.
 • Je kind toont veel interesse in jullie grote bed en ligt daar graag.
peuterbed

De overgang naar een peuterbed.

Om de overgang naar het nieuwe bed zo goed mogelijk te laten verlopen kun je de volgende dingen doen:

 1. Leuk! Ga er samen op uit en kies met je kind het nieuwe bed en beddengoed uit. Zo weet je zeker dat je peuter het geval leuk vind en gaat vinden.
 2. Zo’n peuterbed is ineens wel heel groot! Maak het knus door de favoriete knuffels in het bed te leggen en maak eventueel een valhekje vast aan de zijkant.
 3. Heb je de ruimte in de slaapkamer? Dan kun je het nieuwe bed alvast in de slaapkamer zetten terwijl de ledikant er nog in staat. Zo kan je peuter alvast wennen aan het nieuwe bed. Misschien geeft je kind al aan dat hij er klaar voor is, zo niet, laat je hem nog even wennen. Is je kind helemaal gewend aan het nieuwe bed? Dan kun je het ledikant samen met je peuter opruimen.
 4. Belangrijk is wel om niets te forceren en op te dringen. Het is al spannend zat!
 5. Maak er een feestje van, hang ballonnen aan het bed, en benader het positief. Na een goede nacht kun je je kind een klein cadeautje of iets lekkers geven.

5x inspiratie voor het nieuwe bed

Het is natuurlijk hartstikke leuk om direct de hele kamer aan te pakken zodat het een echte peuterkamer wordt, en het baby er echt af is (slik!). Je kunt kiezen voor een gave halfhoogslaper van Emob, een gaaf tipibed of een echt Paw Patrol exemplaar. De keuze is reuze! Daarom vind je hier onder een aantal gave bedden. Wie weet zit die van jouw kleintje er wel tussen!

Tipi peuterbed 70×140 cm – naturel
Peuterbed Paw Patrol Hellohome
Halfhoogslaper Charlotte met bedtent Birdy – natuur

Ik houd wel van simpel, mijn favoriet is dan ook het Tipibed! Voordeel daarvan is ook dat als Eefje uit bed valt ze meer rolt en dus niet hard kan vallen. De halfhoogslaper met glijbaan is ook erg gaaf, al hebben we daar helaas te weinig ruimte voor op haar slaapkamer.

Halfhoogslaper met glijbaan Astrid – grijs
Huisbed Home 70×140 – naturel

Wanneer is jouw kind overgegaan naar een groter bed?

Lees ook: Airco in de babykamer
Lees ook: De leukste speelgoed cadeaus voor een kind van 2

Liefs,
Nienke


DISCLAIMER | Dit artikel is een samenwerking. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.
Foto door cottonbro via Pexels

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

5 Comments

 1. Wat een geweldige bedden zijn er voor peuters zeg! Ik zou er zelf nog graag in liggen. Balen dat ik te lang ben.

  1. Haha, ja zonde!

 2. Lindaschrijftop says:

  Wij zijn van de ledikant over gegaan op een juniorbed. En toen hij twaalf was naar een eenpersoonsbed

  1. Ik denk dat wij het ook zo gaan doen. Vond hij het spannend?

 3. […] ook: Vanaf welke leeftijd een peuterbed?Lees ook: Airco in de babykamer, wel of niet […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *