Depressie

Kinderboeken over depressie

Er zijn al meer dan genoeg boeken op internet te vinden over depressie. Maar, wat als je je kind wil uitleggen wat er aan de hand is met jou of iemand anders in de familie of vriendenkring? Ik kan mij goed voorstellen dat je dat graag aan de hand van een (prenten)boek wilt doen op een begrijpelijk en niet al te zwaar niveau. Daarom heb ik vijf kinderboeken over depressie en andere psychische ziekten uitgelicht.

Nu is Eefje natuurlijk nog wat te jong hiervoor, ze is net twee jaar. Maar als ze iets ouder is lijkt het mij mooi om met behulp van één of meer van deze prachtige boeken te vertellen wat er soms aan de hand is met mama. Want ik weet wel zeker dat ze er wat van meekrijgt.

Kinderboeken over depressie
Foto door cottonbro via Pexels

Mijn kind neemt mijn stemmingen over

Vorig jaar, toen ik met overbelasting bij huis kwam te zitten ging het met Eefje ook niet zo goed. Zelfs op de opvang vonden ze haar zo stil. Ze wou helemaal niet spelen, zat alleen maar stilletjes in de stoel. Uiteindelijk ben ik met haar naar de huisarts geweest want ik begon me wel zorgen te maken. Er was niets lichamelijks aan de hand, de huisarts heeft haar van top tot teen onderzocht. Maar het bleek dat Eefje erg gevoelig was voor hoe ik erbij liep, en dat overnam.

Gelukkig hield dat niet lang stand en is ze nu weer haar vrolijke zelf! Maar, mocht je behoefte hebben aan een mooi boek om je (iets ouder dan Eefje) kind te vertellen of te laten zien wat er speelt zijn dit prachtige boeken. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

5 kinderboeken over depressie

Leentje Buitenbeentje – Kiek Manasse

Een gevoelig geschreven verhaal over Leen, haar konijnen en haar moeder in het ziekenhuis. Misschien lijkt Leen stiller dan ze is. Ze praat in kleur. Met haar konijnen Muts en Oelewapper. In haar hoofd. Haar moeder is gewond. Ze heeft een blauwe plek op de plaats die gelukkig maakt. Leen logeert bij haar grootouders en leeft toe naar de dag waarop ze samen met haar moeder terug kan keren. Naar huis. Naar beterschap.

Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Mama gaat logeren – Erwin de Ruiter

Dit boek vertelt het verhaal van Freek en zijn familie. Freek moet zijn moeder een tijdje missen omdat het niet zo goed gaat met haar. Daarom gaat ze een tijdje logeren in een soort ziekenhuis. Dat vindt Freek helemaal niet zo leuk en dit boek gaat daarover.

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Papa is paars
Mama is groen – Juliette Meijer

Als papa’s hoofd ziek is, noem ik papa paars. Paarse papa doet vreemd. Als paarse papa moet slapen, blijft hij wakker. Als paarse papa moet eten, eet hij niet. Als er niemand praat, hoort paarse papa toch stemmen.

De papa van Jet en de mama van Job hebben psychische problemen. Soms zijn ze gewoon papa of mama, maar dikwijls zijn ze onvoorspelbaar en onbereikbaar. Jet en Job kunnen daarom niet bij hun papa en mama wonen. De twee verhalen laten met de indringende tekeningen van de vijfjarige Jasmine zien wat het voor jonge kinderen betekent om te leven met een ouder met een psychisch probleem. Hulpverleners en ouders kunnen door dit boek voor te lezen en te bespreken het gedrag voor jonge kinderen verklaren. In het boek zijn tips en achtergrondinformatie opgenomen.

Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Kleuren voor papa – Anne Hermans, Barbara van Dromme

‘Kleuren voor papa’ vertelt over een jong meisje met een papa die aan een depressie lijdt. Het meisje ervaart verwarrende emoties en probeert te begrijpen wat er met haar papa aan de hand is.

Een slechte sfeer in huis werkt in op een kind en is niet te vatten in een onderzoek of tekst. Wat een kleurloze sfeer of een depressieve ouder doet met de stemming van een kind, wordt in dit verhaal tekenend weergegeven. Tekenend is de bedrukte sfeer aan tafel, wanneer papa weer niet eet…

Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Slapen met draken – Debi Gilori

Een inzichtelijk en hoopgevend verhaal over depressie. ‘Slapen met draken’ is een intiem en ontroerend prentenboek voor (jong)volwassenen. Ervaringsdeskundige Debi Gliori verwoordt in prachtige tekst en tekeningen hoe een depressie voelt.

Een depressie is moeilijk te begrijpen of uit te leggen. Dit boekje legt uit wat velen niet kunnen vertellen en helpt anderen om te begrijpen. Ook een mooi cadeau om of iemand een hart onder de riem te steken of om zonder woorden elkaar te snappen.

Voor kinderen/tieners vanaf 15 jaar.

Ben je benieuwd naar meer kinderboeken over depressie? Kijk dan even op de site van de Depressie vereniging. Zij hebben een mooi overzicht met boeken.

Heb je nog tips voor kinderboeken over depressie of andere psychische ziekten? Laat het vooral even weten in een reactie.

Lees ook: Structuur bij depressie + Gratis dagplanner
Lees ook: Mijn boekenplankje

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

3 Comments

  1. Elena Presagio says:

    Ik wist helemaal niet dat er kinderboeken over depressie bestaan. Wat goed! Zo kunnen kinderen ook meer erover begrijpen.

  2. Heel erg goed dat er boeken bestaan om dit te doen begrijpen. Hier thuis hebben we altijd gezegd dat er een dokter bestaat voor het lichaam en een voor het hoofd 😉. En dat er over alles mag en kan gepraat worden. Yana weet dat nu.

  3. Echt goed dat deze boeken er zijn zeg. Hopelijk wordt het ook een keer volledig geaccepteerd, zoals een gebroken been of een hernia. Er is iets mis, maar dan in de hersenen. En die zijn net zoveel waard als een hart, long of wat dan ook ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *