kaart voor iemand met een depressie of burnout
Depressie

Kaart sturen naar iemand met een depressie

Ik werd de laatste week vaak door mensen gewezen op de site Mentaal op de Kaart. Deze site is in het leven geroepen om mensen met psychische klachten zoals depressie, een burn-out of angstklachten ook een kaart te sturen. Want waarom stuur je iemand met een gebroken been wel een kaartje, maar iemand met een depressie niet? Terwijl dit juist zo veel kan betekenen. Toen ik in de opname zat stuurde een oud-collega een kaart, zo lief, en het staat me nog steeds bij.

Mentaal op de kaart

Je kunt nu dus een kaart sturen naar iemand met een depressie, of die het mentaal zwaar te verduren heeft. Dat kan via de website met een gratis kaart, of een betaalde kaart waarmee je het mogelijk maakt dat iemand anders weer een gratis kaart verstuurd. De kaarten zijn ontworpen door kunstenaar en ANIOS psychiatrie Hanneke ten Hag.

Wat zet je op een kaart voor iemand met een depressie?

Mocht je nou niet zeker weten wat je op zo’n kaart moet zetten? Denk dan eens aan de volgende tips:

 • Het kan soms al voldoende zijn om te laten weten dat je er voor diegene bent.
 • Dat je niet weet wat je op de kaart moet zetten mag je ook heus schrijven. Het is namelijk voor de ontvanger al superfijn om überhaupt een kaartje te ontvangen!
 • Advies geven? Liever niet. Waarschijnlijk heeft de ontvanger al behoorlijk wat geprobeerd.
 • Je gevoel delen? Juist doen! Laat weten dat je je machteloos of verdrietig voelt omdat je niet kunt helpen met het gevecht tegen de donkere wolken.
 • Humor is ook een goede, iemand kan dan wel depressie zijn, maar gevoel voor humor blijft meestal wel bestaan 😉

Troost kaarten op groeipapier

Naast die fijne website van de Jonge Psychiater heb ik ook mooie kaarten in mijn webshop. Zo heb ik troostkaarten op groeipapier, vrolijk gekleurde kaarten met teksten die zeggen waar het op staat (depressie is gewoon kut, het is fucking moeilijk) en stuur je liever iets luchtigers? Dan heb ik toffe kaarten van Studio Inktvis in het assortiment. Zo wordt een kaart sturen naar iemand met een depressie, burn-out of angstklachten een stuk makkelijker.

Kaartje voor iemand met depressie
kaart sturen depressie

Neem voor meer kaarten een kijkje in mijn webshop studiobynien.nl. Daar vind je ook gave armbandjes, stationary, sleutelhangers en meer.

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

5 Comments

 1. Dat is wel een mooi initiatief. Bemoedigende woorden kunnen veel doen voor mensen met depressie

 2. Linda schrijft ' t op says:

  Ik stuur regelmatig een kaartje, ook als het niet goed gaat, zo wel fysiek als mentaal.

 3. Claire says:

  Wat gaaf dat je nu ook kaarten op groeipapier hebt! Mooie tips geef je ook.

 4. Wat een prachtig initiatief is dit! Ik stuur zelf ook altijd graag kaartjes

 5. Wat een ontzettend mooi concept! Toen ik chronisch ziek thuis zat viel er steeds meer weg en ik had gewild dat iemand mij toen een kaartje had gestuurd..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *