Wat heb je nodig om te bloggen?
Lifestyle

Starten met bloggen | 3 tips

Wil jij graag starten met bloggen? Maar weet je niet goed wat je daar voor nodig hebt? In dit artikel lees je wat je minimaal nodig hebt voor het succesvol starten met je blog. Want het is veel meer dan alleen maar een leuk stukje tikken op de eerste de beste computer!

Foto door Anete Lusina: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/moderne-videocamera-en-laptop-dichtbij-geopende-notitieboekje-4793154/

1. Apparatuur om te starten met bloggen

En dat is dan ook gelijk het eerste wat je nodig hebt om een blog te starten. Want zonder pc, laptop of workstation kun je geen blog schrijven. Hieronder de pc, laptop en workstation uitgewerkt. Want wat is dan eigenlijk het verschil tussen die drie?

 • PC
  Een pc of desktop computer gebruik je op een vaste plek in je kantoor. Je kunt hem dus niet makkelijk meenemen als je op reis moet. Een pc is vooral handig als je altijd vanaf dezelfde plek werkt. Denk er wel aan dat als je een pc koopt je er nog een aparte monitor bij moet kopen. Ook zul je het toetsenbord en de muis nog moeten aansluiten aan de desktop computer.
 • Laptop
  Een laptop kun je, in tegenstelling tot een pc, wél overal mee naartoe nemen. Daarnaast is hij ook lekker compact, je legt hem zo in de kast als je hem niet nodig hebt. Het nadeel van een laptop is dat je wel goed moet letten op je houding. Zo heb ik bij mijn laptop een laptopstand en een apart toetsenbord waardoor ik een betere, ergonomische houding heb.
 • Workstation
  Een workstation of industrial pc is in principe ook een pc, alleen is deze krachtiger waardoor hij beter geschikt is voor bijvoorbeeld beeldbewerking en films editen. Je kunt workstations ook wel zien als de werkpaarden onder de computers.

Een goede telefoon en/of camera

Verder is het ook handig om een telefoon te hebben om notities bij te houden, foto’s te maken en je social media bij te houden. Een goed fototoestel is ook een must. Deze heb ik zelf pas gekocht toen ik voldoende inkomsten had van mijn blog en andere werkzaamheden, nadat ik mij had ingeschreven bij de kvk. Ik koos voor een Sony ZV-1F met grip.

Noise canceling koptelefoon om goed te starten met bloggen

Met kinderen in huis kun je af en toe niet echt lekker werken. Dat heb ik wel gemerkt! En ook al zat ik dan in het oude huis nog in het kantoor, ik hoorde alles. Dus kocht ik een koptelefoon met noise canceling. En wat is dat heer-lijk! Dit kan ik je dan ook zeker aanraden als je wilt gaan bloggen terwijl je kinderen in huis hebt rondhollen.

Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat je de kinderen lekker hun gang laat gaan en jij helemaal gefocust op je werk bent. Want voor je het weet zijn de muren ineens voorzien van de meest kleurrijke schilderingen en sneeuwt het ineens door de kussens die kapot geknipt zijn. Wees gewaarschuwd!

2. Website

Ook ik ben gestart met een gratis blog, via WordPress. Maar na een tijdje bloggen kwam ik er achter dat je véél meer kunt met een eigen domeinnaam. In mijn geval heeft Rick dit voor mij geregeld, want hier heb ik echt geen kaas van gegeten. Je hebt namelijk ook hosting nodig. Om goed te kunnen starten met bloggen heb je in ieder geval een aantal plug-ins nodig voor je gaat publiceren:

 • Yoast SEO | Om je SEO te vereenvoudigen
 • Smush | Voor het comprimeren van video- en afbeeldingsinhoud
 • Site Kit by Google | Om je statistieken goed bij te houden
Foto door Andrew Neel op Pexels: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-in-grijze-jas-zitten-naast-bureau-2682452/

3. Een goed blogartikel schrijven in 5 stappen

Goed. Nu weet je welke apparatuur je nodig hebt. Maar hoe ziet een goed blogartikel er uit? Ik ga even uit van hoe ik een artikel schrijf. Om houvast te hebben werk ik altijd met een blogformat. Dat ziet er dan zo uit:

 1. Een pakkende titel waardoor direct duidelijk is waar het artikel over gaat.
 2. De inleiding, waarin ik beschrijf wat je in het artikel kunt vinden. Zie het als een mini-samenvatting.
 3. Subkopjes/headers. Deze schrijf ik vóór ik de daadwerkelijke tekst schrijf. Zo weet ik zeker dat ik bij het onderwerp blijf en niet allerlei zijwegen maak.
 4. En dan komt de daadwerkelijke tekst. Het leukste gedeelte! En omdat ik al headers heb geschreven wordt het schrijven van de tekst er een stuk makkelijker op. Soms zoek ik inspiratie op internet en ga ik op basis daarvan aan de slag. Let op, zorg er voor dat jouw teksten uniek zijn! Je mag nooit zomaar tekst kopiëren en gebruiken op je eigen blog. Verder zorg ik voor niet al te lange alinea’s. Het moet wel leesbaar blijven.
 5. De CTA (call to action). Een belangrijk onderdeel wat soms nog wel eens vergeten wordt. Meestal is de CTA bij mij een vraag.

Wil je starten met bloggen en beschik je over flink wat doorzettingsvermogen? Dan kun je het best ver schoppen. En met deze informatie kom je al een heel eind! Wat mis jij nog in de lijst?

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

11 Comments

 1. Ik mis nog dat je met het Blogspot platform ook heel succesvol kunt bloggen. Het is niet persé nodig om een WordPress blog te hebben. Dat wordt wel eens vergeten.

  Verder superleuk om jouw ervaringen te lezen!

 2. Claire says:

  Super leuk om te lezen!! Een lijst met onderwerpen om over te schrijven had ik ook heel fijn gevonden en direct lid worden van Facebook blog groepen voor je contact met collega’s, dat vind ik ook echt een aanrader.

 3. Linda schrijft ' t op says:

  Leuk om te lezen! Ik schrijf ook eerst de titel en de subkopjes dat werkt voor mij ook fijn.

 4. Interessante tips, misschien ook een licht ring vermelden? Want nu het donker is zie je namelijk niks meer in huis. Dan is licht echt wel handig. Netwerken met andere bloggers is heel belangrijk.

 5. Dit zijn echt handige tips voor beginnende bloggers of mensen die er aan denken om een blog te beginnen

  1. Handige tips! Misschien waar je het beste je blog-artikelen kunt delen.

 6. Dit zijn handige tips voor een startende blogger, maar moet zeggen dat ik nu ook nog veel dingen met de telefoon doe, maar ben aan het kijken voor een laptop ben er alleen nog niet uit welke

 7. […] al eens eerder een sieraad van Kaya sieraden gekregen, dat was nog in de tijd dat ik op een gratis WordPress site blogde. Inmiddels heb ik mijn eigen domeinnaam en is Mama met een wolkje een stuk […]

 8. Erg leuk om te lezen. Knap werk. Ik gebruik blogger omdat ik dat heel gebruiksvriendelijk vind. Ik heb geen van de plugins. Ik heb nog wel een vraagje: waarom moet je je SEO te vernietigen?

 9. Frederique says:

  Ik vind altijd begint eer ge bezint, oftewel gewoon doen. Al moet ik zeggen dat een goed fototoestel of telefoon met camera inderdaad wel echt enorm veel uitmaakt qua kwaliteit van je blogs.

 10. Heel leuk en goed artikel. Zelf gebruik ik ook de plugins die jij benoemd! Leuk om te zien dat andere mensen ze ook aanbevelen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *