Mama vertelt Mama zijn

Papa Andries vertelt | #7

Iedere woensdag komt er een nieuwe ‘Mama vertelt’ online waarin een moeder (of vader, die zijn ook gewoon welkom!) vertelt over het ouderschap. Hoe zien hun dagen er uit? En loopt deze mama ergens tegenaan? Je leest het in ‘Mama vertelt’! Dit keer voor het eerst in deze rubriek een papa! En die eer is voor niemand minder dan mijn oudste broer Andries, papa van Noah.

• Stel je even voor, wie ben je? Wat is je gezinssamenstelling? Wat doe je voor werk?

Mijn naam is Andries Zomer. Ik ben getrouwd met Kristina, en sinds februari van dit jaar mogen we ons de trotse ouders van onze zoon Noah noemen. We wonen in het schitterende Almelo. 

Ik ben docent Nederlands op het Twents Carmel College in Oldenzaal. Naast mijn werk vind ik het heerlijk om te drummen in de band Urban Crossings, te fietsen met Noah (dat kan sinds een week!), te lezen of om heerlijke gerechten achter de barbecue te maken. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

• Vond je het spannend om voor het eerst moeder/vader te worden?

Toen ik hoorde dat Kristina zwanger was, was ik natuurlijk helemaal blij. Toch vond ik het ook best spannend; je weet niet precies wat er op je af komt en hoe je het allemaal moet gaan doen. Ik heb dat opgelost door ervoor te zorgen dat alles in huis ernstig op tijd klaar was. Bovendien heb ik het veel met Kristina over de zwangerschap gehad, dat was altijd heel prettig om te doen. 

• Waar liep je erg tegenaan in het begin?

Toen Noah net geboren was, kreeg hij een virale infectie. Gelukkig waren we nog in het ziekenhuis, daar hebben ze ons erg goed geholpen. Hij moest een kleine week in het ziekenhuis blijven met allemaal slangen en naalden om hem heen. Dat was absoluut geen prettig gezicht. Je weet dat het is om je kind beter te maken, maar je voelt je toch machteloos als je het ziet. Gelukkig is Noah een vechter en is het allemaal goed gekomen!

• Wat zou je nu anders doen?

Noah sliep in het begin van zijn leven onrustig. Ik wilde hem dan in slaap wiegen, maar ik veranderde zelf elke twee minuten van houding. Dat ging uiteraard niet op de meest subtiele manier, dus het hielp Noah ook niet om rustig in slaap te kunnen vallen. Nadat Kristina me er op aangesproken heeft, heb ik geprobeerd rustiger te zitten en rustiger te wiegen. Wat bleek: dat helpt echt! Nu valt Noah over het algemeen zelf in slaap. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Andries & Noah

• Hoe zorg je voor jezelf tijdens drukke periodes? Plan je tijd voor jezelf of ga je aan jezelf voorbij? En
wat doe je in je me-time?

Als ik het heel druk heb, probeer ik vooral bewust te genieten van de kleine momenten. Ik weet dat de drukke periode wel weer overgaat, dus ik probeer me er niet te druk om te maken, anders komt dat er ook nog eens bij!

Als ik een momentje voor mezelf heb, vind ik het heerlijk om een foute actiefilm uit de jaren ‘90 te kijken. Het is zo enorm voorspelbaar, maar dat maakt het juist leuk om naar te kijken. 

• Is er veel veranderd in je leven nu je moeder/vader bent?

Ja, absoluut. Naast het feit dat heel veel in mijn leven nu draait om Noah (een zaterdagavond net te lang doorhalen met vrienden is al een tijdje niet meer gebeurd), ben ik mij bewuster geworden van het feit dat niet alles in het leven belangrijk is. Ik maak bewuster keuzes, zeg vaker nee tegen dingen. Als ik een drukke week heb gehad, vind ik het heerlijk om een dag met mijn gezin door te brengen. Als dat betekent dat we dan een keer iets af moeten zeggen, dan is dat maar zo. We proberen nu veel meer te genieten van de tijd samen, en die tijd ook bewust te creëren. 

• Heb je vriend(inn)en die ook moeder of vader zijn? Zo nee, mis je dit?

Ja, zeker. We hebben het tijdens de momenten dat we samen zijn vaak over onze kinderen, en dan vooral over de nieuwe dingen die ze geleerd hebben. Als mannen onder elkaar wordt er vast wel iets overdrevener voorgesteld dan de werkelijkheid is, maar ik denk dat dit een onderdeel is van de trots die je als vader voelt voor je kind. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Noah

• Hoe zou(den) jouw kind(eren) je omschrijven?

Noah zou, als hij kon praten, zeggen dat ik een vader ben die lekker enthousiast is. Ik schaam me niet snel voor dingen, dus lekker gek doen in de supermarkt of in de stad hoort er wat mij betreft gewoon bij. Daarnaast geef ik Noah veel ruimte om zelf dingen te ontdekken, maar ik waarschuw hem wel voor gevaren. Indien nodig haal ik hem bij dat gevaar weg.

• Wat zou je graag aan je kind(eren) door willen geven?

Geniet van het leven, neem school en werk serieus, maar neem jezelf vooral niet te serieus. Probeer overal het positieve in te zien, de wereld is al negatief genoeg, daar hoef je zelf niet aan bij te dragen. Neem je verantwoordelijkheid en gedraag je daar naar. 

• Wanneer begin jij met het verzamelen van verjaardagscadeautjes? Heb je leuke tips?

Noah is nog niet jarig geweest, maar we hebben al wel cadeaus klaarliggen op zolder voor als hij 3 jaar wordt. Als we ergens in een winkel zijn, en we zien iets waarvan we denken dat Noah dat over een of twee jaar wel zou kunnen waarderen, dan nemen we dat vast mee. Als er leuke dingen in de aanbieding zijn, halen we dat alvast, want de kans dat er iets goedkoper wordt is natuurlijk nihil. 

• We weten inmiddels wel wat er in de tas van de moeders zit, maar wat ligt er in je auto?

In mijn auto ligt niet zo heel veel bijzonders. Naast een kinderzitje, wat speelgoed en een hydrofiele doek (vorig jaar had ik nog geen idee dat die doeken overal voor te gebruiken zijn) ligt er een potje Smint in de auto en een muntje voor de winkelkarretjes. En er ligt waarschijnlijk nog ergens een verdwaalde sok van Noah. 

-Tekst gaat door onder de afbeelding-

Noah

• Hoe ziet een standaard dag er voor jou uit? (Ochtendspits, avondspits, baddertijd etc)

Als ik het eerste uur moet beginnen met lesgeven, staat mijn wekker om 6.00 uur. Ik ga dan snel douchen, haal alvast het brood uit de vriezer en maak me klaar voor de dag. Als Noah heeft doorgeslapen, zorg ik dat hij om 7.00 uur beneden is voor de fles. Een van ons geeft Noah de fles, terwijl de ander de tas inpakt voor de opvang, zodat Noah om 7.30 uur bij de opvang kan zijn. Op maandag, dinsdag en woensdag gaat Noah naar de opvang of naar oma, op donderdag heb ik papadag en op vrijdag is Kristina vrij. 

Na het werk haal ik Noah op, geef hem het avondeten, speel nog even met hem of ga koken. Om 18.30 krijgt hij de laatste fles, en dan gaat Noah naar bed. Dan gaan we opruimen en kunnen we op de bank ploffen. Omdat Noah nog zo klein is, gaat hij maximaal twee keer per week in bad. Hij is een echte waterrat, hij vindt het heerlijk om in bad te gaan gelukkig!

• Hoe reageer je als je kind niet wil eten?

Dan maak ik me zorgen, want Noah is net als zijn vader gek op eten. Hij begint nu ook echt te proeven voor hij bedenkt dat het eten wel echt lekker is. Als Noah niet wil eten, is hij ziek. Meestal wil hij dan ook minder drinken en hij is dan hangerig. Gelukkig gaat het meestal na een of twee dagen over. Als dat niet het geval is, dan maak ik een afspraak met de dokter. 

• Ben je een planner of laat je alles een beetje op zijn beloop?

Ik ben in de basis een planner. Noah heeft een (slaap- en eet)schema waar hij het goed op doet. Tijdens de vorige vakantie hebben we het schema losgelaten. Noah deed het hier ook heel goed op, dus ik denk dat het schema vooral voor mij goed werkt, en dat Noah het er per ongeluk goed op doet. Ik merk wel dat ik het schema steeds meer los kan laten, ik krijg steeds meer het vertrouwen dat Noah zelf aan kan geven wat voor hem werkt en wat niet. 

• Wat is je favoriete kinderboek?

Tijdens mijn lessen literatuur haal ik altijd ‘Nijntje in het ziekenhuis’ aan. Dit is een verhaal over Nijntje die de keelamandelen moet laten weghalen. Mijn ouders hebben mij dit verhaal voorgelezen toen ik mijn amandelen moest laten verwijderen, ik ben zeker van plan dit, als het nodig is, ook aan Noah voor te lezen.

Uiteraard kunnen ook de verhalen van Jip en Janneke niet ontbreken. Lekker kneuterig, net te ouderwets (moeder staat in de keuken, vader is aan het werk), maar daarom niet minder leuk om te lezen, vooral omdat de avonturen herkenbaar zijn. 

Ik vind het leuk om te zien dat Noah de boekjes die we in de kast hebben liggen interessant vindt. Hij kan er heel geconcentreerd naar kijken. Als we hem voorlezen, kijkt hij ook heel geïnteresseerd naar de plaatjes die er in staan. Ik hoop dat hij die liefde voor lezen blijft houden!

• En de welbekende laatste vraag; heb je nog een leuke, handige of slimme tip voor andere ouders?

Als je eten uit een potje geeft, is het aanbod in Nederland niet altijd even inspirerend. In Duitsland is er een veel uitgebreider assortiment, met hapjes die verdergaan dan aardappelen, groente en vlees. Bovendien zijn de drogisterijartikelen in Duitsland vele malen goedkoper dan in Nederland, dus loont het al vrij snel om die kant op te rijden. 

Lijkt het jou ook leuk om de vragen te beantwoorden? Stuur me dan een mail op nienke@deschrijvendemoeder.nl of reageer hieronder in de comments.

Liefs,
Nienke

DISCLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *