traplift
Kraamperiode Lifestyle

Traplift; bij bekkenproblemen of een aandoening

Bekkenproblemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling kunnen erg vervelend zijn. Misschien zet je een bed in de woonkamer zodat je zo min mogelijk hoeft trap te lopen, of heb je het geluk dat je slaapkamer al beneden is. Maar wat als je geen ruimte in huis hebt om je bed beneden te zetten? Of als je een aandoening hebt waardoor je minder mobiel bent en je hebt de wens om zwanger te raken? Dan kan het aanschaffen van een traplift de oplossing zijn. Zo kun je toch gewoon in je eigen bed liggen, zonder dat het teveel moeite kost en hoef je geen ruimte in te leveren of zelfs te verhuizen.

Bij een traplift denk je al gauw aan oudere mensen die slecht ter been zijn. Maar het kan ook een uitkomst zijn als je last hebt van bekkenproblemen, een aandoening hebt of op een andere manier niet mobiel bent tijdens en na de zwangerschap.

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap worden de verbindingen tussen de bekkenbeenderen een stuk elastischer en dus weker. Dit komt door de zwangerschapshormonen. Je kunt dan last krijgen van je stuitje, pijn in de lage rug en je bekken, wat kan uitstralen naar je benen. Dit heet bekkenpijn of bekkenproblemen. Daardoor kun je veel pijn hebben en moeite krijgen met bewegen. Meestal ontstaan de klachten rond week 20 van de zwangerschap.

Ik kreeg last van bekkenijn toen ik rond de 16 weken zwanger was van Eefje. Dit kwam omdat ik hypermobiel ben waardoor alles al extra flexibel is. Mijn stuitje stond scheef, maar de fysiotherapeut heeft dit gelukkig snel recht kunnen zetten. Daarnaast heb ik bijna de hele zwangerschap gebruik gemaakt van een bekkenband ter ondersteuning. Vraag je fysiotherapeut of hij je advies kan geven als je ook een bekkenband wilt gebruiken.

Ik heb best lang last gehad van mijn bekken. Na de bevalling heb ik er nog een paar maanden last van gehad, en nog kan ik niet altijd goed zitten op stoelen zonder een stuitkussen.

Wat kun je aan bekkenpijn doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen bij bekkenpijn. Mocht je erg veel last hebben kun je het beste advies vragen bij de fysiotherapie.

  • Neem voldoende rust, probeer een paar keer per dag op bed te liggen zodat je lage rug en bekken tot rust kunnen komen.
  • Probeer zo min mogelijk zware klusjes in huis te doen. Hierbij kun je denken aan stofzuigen, ramen lappen en de vaatwasser uit- en inpakken.
  • Wissel regelmatig van houding, en als je zit, sla dan niet je benen over elkaar. Dit zorgt er namelijk voor dat je scheef zit.
  • Probeer ook zo min mogelijk trap te lopen, maar blijf wel in beweging door een paar keer per dag een klein rondje te lopen of een stukje te fietsen.
  • Luister naar je lichaam. Voel je pijn dan ben je eigenlijk al te laat.

Het kan voorkomen dat je zulke hevige bekkenpijn hebt dat je weinig meer kunt. Dan kan een bed in de woonkamer de oplossing zijn. Heb je daarnaast ook een aandoening waardoor je sowieso al minder mobiel bent kan het verstandig zijn om een traplift aan te schaffen. Ook met het oog op de toekomst, je zult je kind veel moeten tillen, en dat kan misschien niet altijd.

Foto door Amina Filkins via Pexels

Hoe werkt een traplift?

Er zijn bestaan verschillende trapliften. De bekendste traplift is een stoel die via een speciale rail omhoog en omlaag kan bewegen op de trap. Er zijn verschillende bedieningspanelen, zo kun je kiezen voor een bedieningspaneel bovenaan de trap, aan de onderkant van de trap of op de stoel zelf. Je kunt er ook voor kiezen om alle drie de panelen te kiezen.

Rolstoel traplift

Ben je afhankelijk van je rolstoel? Dan maak je gebruik van een plateaulift, met een plateau waar de rolstoel op kan rijden. Zo kun je met je rolstoel ook op de bovenverdieping komen. Het plateau kan ingeklapt worden als de lift niet in gebruik is. Een andere mogelijkheid is een zweeflift. Hierbij wordt je als het ware naar beneden of boven gezweefd. Er hangt dan een rail aan de bovenkant waar de rolstoel aan wordt gekoppeld.

Hoe kun je een traplift aanschaffen?

Een traplift aanschaffen doe je niet zomaar. Er zit een behoorlijk kostenplaatje aan vast. Daarom is het belangrijk om te weten of je de kosten vergoed kunt krijgen.

Traplift aanvragen bij de gemeente

Je kunt een aanvraag indienen voor een traplift bij de gemeente. Je betaalt dan voor bruikleen, een traplift WMO abonnement is dat. Hier gaat echter wel flink wat tijd overheen. Er vindt eerst een indicatiestelling plaats waarbij ze bij jou thuis komen om de situatie te schetsen. Misschien is het zelfs nodig dat er een lichamelijke keuring plaatsvindt door een keuringsarts van de gemeente. Het kan ook genoeg zijn een verklaring van de huisarts of behandelend specialist af te geven.

Vervolgens vindt de passing van de traplift plaats. De gemeente kijkt altijd naar de goedkoopste en meest adequate oplossing. Wil je bekleding in een andere kleur dan zal dat niet vergoed worden. Het kan ook voordelig zijn om een traplift tweedehands over te nemen. Let er in dat geval wel goed op dat de traplift alle keuringen heeft gehad.

Ook als je kind een beperking heeft kun je een traplift aanschaffen. Er zit dan een speciaal kinderzitje op de traplift en een hogere voetenplank.

Al met al is het een flinke investering, maar bedenk wel dat een traplift zo’n 20-25 jaar meegaat, en het geeft veiligheid. Daarnaast ben je ook een stuk mobieler. Heb jij wel eens over een traplift nagedacht?

Lees ook: Hoe kies je een kindvriendelijke vloer?
Lees ook: Airco in de babykamer, wel of niet?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *