Depressie

Zelfzorg | Goed voor jezelf zorgen als je een winterdepressie

Soms heb je van die dagen dat het allemaal even wat minder gaat. Soms is dat één dag, soms zijn dat er drie, en soms duurt dat een winter lang. Ik probeer tijdens mijn winterdepressie meestal een vaste structuur aan te houden. Welke structuur dat onder andere is lees je in deze blogpost. Ook mag ik in samenwerking met Webkonijn één setje quotekaartjes weggeven! Hoe je die kunt winnen lees je aan het einde van deze post.

Vanaf september merk ik vaak dat de winterdepressie weer op de loer ligt. Ik heb dan echt moeite met uit bed komen, kan me vaak niet goed concentreren of op woorden komen, en ik heb minder behoefte aan sociale contacten.

“Een doel voor de dag zorgt weer voor energie”

Toch probeer ik wel om een bepaalde structuur of ritme aan te houden. En ik probeer zo goed en kwaad als het gaat in contact te blijven met mijn vrienden. Als ik iedere dag een aantal dingen hetzelfde doe merk ik dat het minder lastig wordt om die dingen ook daadwerkelijk te doen of uit te voeren. Zo heb ik een doel voor de dag, en kan ik daar energie uit putten waardoor die winterdepressie een stukje kleiner wordt. 

Lees ook deze blogpost voor meer tips als je niet zo lekker in je vel zit

Hoe zorg je goed voor jezelf als het even minder gaat?

  • Probeer een ochtend en/of avondritueel aan te houden. Als je in de ochtend uit bed bent gekomen ga je eerst je tanden poetsen, je gezicht wassen en een fijne dagcrème aanbrengen. Misschien zelfs wel wat make up als je daar zin in hebt.
  • Ook op tijd opstaan en naar bed gaan hoort daarbij. Nu heb ik in deze tijd van het jaar vaak de neiging om veel te vroeg in bed te gaan liggen en er veel te laat weer uit te komen. Om dat voor te zijn spreek ik met mijzelf af dat ik niet eerder dan 22.30 in bed mag liggen en er om maximaal 9.00 uur uit moet zijn. Op mijn vrije dagen slaapt Eefje ook altijd uit. En die ligt met gemak tot 9.15 te ronken in haar bedje. 
  • Ik vind het zelf altijd fijn om een geurtje in huis aan te hebben, of dat nou via een diffuser is of via een brander. Het is zo lekker om een fijne geur om je heen te hebben. Ik krijg er energie van, en soms zelfs zin om het hele huis overhoop te halen en alles te poetsen wat los en vast zit. Gelukkig kan ik die drang tot nu toe nog goed inhouden.
  • Als het droog is buiten probeer ik altijd een net wat langere wandeling met de hond te maken. Kan zij goed gebruiken, en ik natuurlijk ook. Fijn om even uit huis te zijn, en je gedachten te kunnen verzetten, of aan helemaal niets denken. Ook lekker!
  • Over huisdieren gesproken; het kan ook heel fijn zijn om lekker te knuffelen en kroelen met de hond, kat, konijn of ezel. Dieren voelen het vaak aan als je even niet zo goed in je vel zit.
  • Poets de wc, ga met de stofzuiger door je huis, doe de afwas of ga met een natte lap over de tafel. En ik zeg expres of, want je hoeft echt niet alles in één keer te doen. Soms is het al voldoende om één ding te kunnen afstrepen. Morgen is er weer een dag, en het is ook wel prettig dat je de rest van de dag nog energie hebt voor bijvoorbeeld die fijne boswandeling. 
  • Af en toe trek ik een kaartje uit de stapel quotes van Webkonijn. Dit zijn inspirerende quotes die je vooruit kunnen helpen met een positieve mindset. Emmy heeft ze gemaakt naar aanleiding van haar eigen psychische klachten.

Lees: Winterdepressie

Ik mag in samenwerking met Webkonijn één setje kaartjes met quotes, die helpen om los te laten of situaties op een andere manier te bekijken, weggeven!

-WINACTIE GESLOTEN-

Hoe tof is dat! Dus kun jij wel wat inspiratie gebruiken? Doe dan mee met de winactie op mijn Instagram en wie weet win jij deze mooie set!

⛈ Laat mij onder deze Instagram post weten wat jij doet om bewust te worden waar jij staat
⛈ Volg Mamameteenwolkje & Webkonijn op Instagram
⛈ Voor een extra kans tag je vrienden waarvan je denkt dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken of deel je de post in je stories en tag je Manameteenwolkje!

De winactie is gesloten. De winnaar heeft bericht gehad!

Liefs
Nienke


Dit is een gesponsord artikel of een artikel waar ik producten voor opgestuurd heb gekregen.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

2 Comments

  1. […] meer over zelfzorg tijdens depressie, mijn ervaring met depressie of lees wat je als ‘buitenstaander’ wél kunt zeggen […]

  2. […] Lees ook: Smyle tandpastaLees ook: Goed voor jezelf zorgen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *