Depressie

Alles goed speelkaarten – Breek het ijs

Zeg eens eerlijk, vertel jij het altijd als het even niet goed gaat of je depressie weer op de loer ligt? Terwijl het juist zo goed kan zijn om je verhaal te delen en het er over te hebben. Het geeft lucht en kan ervoor zorgen dat je weer wat ruimte in je hoofd krijgt. Ik denk dat ik een van de weinigen ben die hier vrij open over is. Ik heb het kaartspel ‘Alles goed’ gekocht. Een kaartspel om het ijs te breken. Ik speelde het samen met mijn moeder en in dit blog vertel ik je daar graag meer over.

Ik had het spel al even in de kast liggen maar had het nog niet doorgekeken. En toen Eefje ziek was en mijn moeder langskwam om op te passen zodat ik nog even kon werken heb ik hem erbij gepakt. Nu moet je wel weten dat mijn moeder en ik elkaar al heel goed kennen, ook op het gebied van mijn depressie. We zijn hier altijd heel open in naar elkaar toe en praten er dan ook vaak over.

Kaartspel Alles goed

“Het kaartspel voor iedereen die in gesprek wil gaan over hoe het nou echt gaat.”

Alles Goed? Vertel jij altijd eerlijk wanneer het slecht met je gaat? Veel mensen hebben hier moeite mee, vooral tijdens een depressie.

Daarom hebben we het Alles Goed kaartspel ontwikkeld waarmee je het ijs kan breken. Een tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken op een laagdrempelige, open en speelse manier. Met scherpe vragen die inspirerend en spannend zijn, begin je met de ontwikkeling van een vangnet in je eigen omgeving.

Normaal vertellen wij de verhalen van mensen met een depressie, maar met het Alles Goed kaartspel helpen we mensen hun eigen verhaal te vertellen, niet aan de wereld, niet aan de media, maar aan elkaar. Je kan ontzettend veel leren van elkaars ervaringen. Elk mens en elke depressie is anders, dus ook wat helpt zal voor iedereen verschillen. De beste manier om jouw unieke situatie samen met je omgeving het hoofd te bieden is erover praten.”
– allesgoed.org/product/alles-goed-het-kaartspel/

Prikkelende vraag – Kaartspel Alles goed

Alles goed – Het kaartspel

Het kaartspel is ingedeeld in vijf categorieën:

 • Nieuwsgierige vragen (1 stip)
 • Prikkelende vragen (2 stippen)
 • Pittige vragen (3 stippen)
 • Alles Goedmakertjes (blauwe kaarten)
 • Eindvragen (gele kaarten)
 • Er zitten ook lege vraagkaarten in, die kun je zelf invullen

Verschillende moeilijke vragen

Mam en ik zijn begonnen met de Nieuwsgierige vragen. Dit zijn hele luchtige en ook leuke vragen om te beantwoorden. Het idee is dat degene die de kaart pakt eerst het antwoord op de vraag geeft, en vervolgens antwoord de ander op de vraag. Hierdoor krijg je al een klein gesprekje over het onderwerp.

Onze eerste vraag was: ‘Beschrijf de ander’. En hierdoor kwamen mam en ik erachter dat we toch eigenlijk wel erg veel op elkaar lijken. En mijn oma heeft daar ook zeker wel een handje in gehad. Zo zijn we (waren, helaas leeft mijn oma niet meer) alle drie erg zorgzaam en vergeten we onszelf wel eens.

Nieuwsgierige vraag – Kaartspel Alles goed

Daarna gingen we over op de Prikkelende vragen. Al een stukje pittiger, maar nog goed te doen. Want denk je dat medicatie (jou) kan helpen? Hier waren mijn moeder en ik het vrij snel eens. Het kan zeker goed zijn om medicatie te slikken, ik slik zelf al 10 jaar antidepressiva, maar voor een ander hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Bij de een is alleen therapie voldoende, en de ander heeft juist dat kleine steuntje van medicatie nodig. Allemaal prima!

En toen kwamen de Pittige vragen. En Pittig waren ze zeker! Over schuldgevoelens en wat je altijd al hebt willen vragen maar nooit hebt gedurfd. Ik heb door deze vragen een mooi gesprek gehad met mama over de ‘donkere’ jaren. Had het ook anders gekund? Nee. Het is zoals het is, en dat is prima.

Wat vind ik van het kaartspel?

Al met al denk ik dat dit een heel mooi spel kan zijn om iemand beter te leren kennen. Om zijn of haar verhaal te horen, en hier ook echt stil bij te staan. Dit is geen spel om in de avond gezellig samen te doen. Daarvoor kun je beter een gezelschapsspel pakken.

Het geeft wel prachtige openingen en dwingt je na te denken over hoe jij in een situatie zou zijn. Wat weet jij bijvoorbeeld van depressie? Wat is je grootste angst? Maar zijn er ook mooie momenten tijdens moeilijke periodes?

Kaartspel Alles goed

Mijn moeder en ik hebben dit spel heel spontaan gedaan, toen Eefje ziek was en mijn moeder kwam oppassen. Nu is dit denk ik niet voor iedereen weggelegd. Als ik dit met mijn vader zou spelen zou ik het van te voren wel aangeven. Maar dat ligt natuurlijk ook helemaal aan de relatie die jij met de ander hebt en hoe open je al bent over je depressie.

Je koopt het kaartspel hier voor €19,95. En wil je meer weten over het project Alles goed? Kijk dan even op de website allesgoed.org.

Al met al vind ik dit kaartspel zeker de moeite waard. Zou jij het willen spelen?

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

7 Comments

 1. Lindaschrijfthetop says:

  Wat een goed idee om zo letterlijk meer op tafel te leggen. Ik ben een open boek aan mij zie je alles.

 2. Hoi Nienke, wat een goed verhaal en ik ben blij, dat ik het heb gelezen. Want hoe goed past dit kaartspel bij het Museum van de Geest in Haarlem! Ik koop de artikelen in voor de museumwinkel en dit spel mag daar niet ontbreken, dat is duidelijk. Ben je er wel eens geweest? Mooi museum hoor! Dank voor de tip dus!

  1. Ha Jeannet, wat mooi om te horen! Ik heb er nog niet eerder van gehoord, maar het lijkt mij mooi om daar eens naar toe te gaan. Jij dus ook bedankt voor de tip 🙂

 3. Eerlijk gezegd weet ik niet goed wanneer een depressie op de loer ligt. Ik had een signaleringsplan gemaakt. En nu ga ik weer een nieuwe signaleringsplan maken. Het kaartspel allesgoed lijkt mij erg interessant. En vaak vraag je aan elkaar inderdaad: hoe gaat het? Ik denk gewoon omdat je sociaal beleefd wilt zijn. Heel goed dat je hier dieper op in gaat ❤️ en je kan inderdaad erg goed leren van elkaars ervaringen. Praten is sowieso goed. Tevens lijken prikkelende vragen mij wel een stuk pittiger.

 4. Wat een mooi kaartenboek! Zo stel je eens andere vragen dan: “Hoe gaat het?”!

 5. Cynthia | Cynspirerend.nl says:

  Wat mooi om op deze manier het gesprek met elkaar aan te gaan. Als het niet goed gaat met iemand, dan is er vaak de angst om de ander lastig te vallen of belasten door vragen te stellen. Veel mensen voelen die drempel. Dat heb ik ook gemerkt tijdens mijn zwangerschap, waar ik 9 maanden ziek was. Ik denk dat dit spel een mooie, toegankelijke uitnodiging kan zijn om het gesprek aan te gaan. Mooie, duidelijke review heb je erover geschreven.

 6. […] ook: Alles goed speelkaarten; en tool om psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te makenLees ook: Review | Het grote depri doe […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *