Herstelpolikliniek depressie
Depressie

Eerste herstelpolikliniek voor hulp ná depressie

Ik krijg vaak persberichten in mijn mailbox, en niet allemaal zijn ze even passend of informatief. Maar dit bericht kan ik jullie niet onthouden, want het is toch fantastisch dat je een terugval kunt voorkomen door naar de herstelpolikliniek te gaan? Ik weet nog hoeveel moeite ik heb gehad met het weer starten in de samenleving na mijn opname. Na meer dan een jaar er ‘tussenuit’ te zijn geweest moest ik weer opnieuw beginnen. Ik kan mij heel goed voorstellen dat het dan juist prettig kan zijn om hulp te krijgen bij het herstel.

Eerste Herstelpolikliniek in Nederland voor hulp na depressie

Vandaag (16-06-21) start Amsterdam UMC de Herstelpolikliniek Depressie voor de behandeling van mensen die slechts deels zijn opgeknapt van een depressie. Deze patiënten houden na een depressie ondanks een goede behandeling toch nog klachten waarmee ze nu nog nergens terecht kunnen. Amsterdam UMC gaat als eerste instelling in Nederland deze hulp bieden.
Jaarlijks kampen ongeveer 860.000 Nederlanders met een depressie. De verwachting is dat hun aantal stijgt vanwege de psychische gevolgen van de coronacrisis. Ongeveer 30% voelt zich wel beter na een depressie, maar knapt slechts deels op. Dit wordt gedeeltelijk herstel genoemd. Patiënten hebben bijvoorbeeld nog last van somberheid, vermoeidheid of problemen met denken of slapen. Ze ervaren een lagere kwaliteit van leven en problemen in werk, studie en sociaal functioneren. Gz-psycholoog Marlies Brouwer: “De patiënten willen verder herstellen en terugval voorkomen. We zien dat ze behoefte hebben aan deze hulp omdat ze er alleen niet uitkomen.”

Slechte prognose

Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie in de psychiatrie, is initiatiefnemer van deze herstelpolikliniek. Zij licht toe: “Gedeeltelijk herstel van depressie gaat gepaard met een slechte prognose. Deze patiënten lopen het risico om op korte termijn een forse toename van depressieve klachten te krijgen en daarmee een depressie. Tot op heden was er weinig aandacht voor deze groep.” De herstelpolikliniek depressie gaat hierin verandering brengen.

Nieuwe behandelvormen

Een multidisciplinair team van psychiaters, klinisch (neuro)psychologen en gezondheidszorgpsychologen, verpleegkundigen en onderzoekers gaat mensen begeleiden met een combinatie van behandelingen om de depressieve klachten te verminderen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld psychotherapie, cognitieve functietraining of antidepressiva en/of met hersenstimulatie (rTMS) ingezet. Ook is er speciale aandacht voor het voorkomen van terugval bij jongeren en er lopen hier diverse studies naar nieuwe behandelvormen.

Brouwer: ”We richten ons met kansrijke behandelvormen op het stimuleren van de patiënt naar volledig herstel. Denk daarbij aan nieuwe combinaties van behandelingen zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) gecombineerd met een computerspel. Dan trainen mensen het geheugen met een spel, terwijl men ook kortdurende psychotherapie krijgt aangeboden.”

Klik om naar de site van Amsterdam UMC te gaan.

Lees ook: Suïcide lotgenoten groep
Lees ook: Recensie | Dagboek van mijn depressie

Bewaar voor later:

Liefs
Nienke

DISCLAIMER | Foto door Andre Furtado via Pexels

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

6 Comments

  1. Frederique says:

    Ik vind het een heel goed initiatief. Veel mensen die uit zo’n periode komen, vallen in een leeg gat. Ineens is alle ondersteuning weg. Mooi dit.

  2. Wat een goed nieuws er moet sowieso meer aandacht worden besteed aan mensen met psychische problemen.

  3. Claire says:

    Wat een mooi initiatief! Ik vind het goed dat er steeds meer bekendheid voor is en het ook serieuzer genomen wordt. Super dat je het persbericht deelt!

  4. Fijn dat je dit deelt want dit is een heel belangrijke stap. Begrip en steun voor mensen met psychische problemen is uiterst belangrijk in deze maatschappij.

  5. Wat goed dat dit er is. Hopelijk volgen er meer verspreid door het land

  6. […] ook: Herstelkliniek ná depressieLees ook: Yoga voor ontspanning en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *