Gastblog Emma depressie en autisme
Persoonlijk

Gastblog | Emma over haar autisme en depressie

Zo nu en dan verschijnt er op mamameteenwolkje.nl een gastblog over uiteenlopende onderwerpen. Meestal gaat een gastblog over psychische problemen, maar ook alledaagse, lifestyle, moederschap, of andere onderwerpen zijn welkom. Dit keer de beurt aan Emma (18). Zij vertelt over haar autisme en depressie, en hoe zij én haar omgeving hiermee om gaan.

Wil jij ook graag je verhaal delen? Stuur dan een mail naar mamameteenwolkje@gmail.com of laat een reactie achter onder deze gastblog. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op, en wie weet staat jouw verhaal binnenkort ook online!

Gastblog Emma depressie en autisme
Emma

Ik maskeerde al jong mijn autisme

Ik wist vrij vroeg dat ik autisme had, je hoort vaak verhalen dat de diagnose heel laat komt, voor mij was dit gelukkig niet zo. Maar ik kreeg verder geen hulp, je zult denken dan krijg je veel hulp als je een diagnose vroeg krijgt, maar nee voor mij niet. Ik heb altijd al moeite gehad met prikkels en ben eigenlijk altijd vermoeid, ook kende ik vaak sombere periodes. Dit was al zo in mijn jeugd, maar hier kon ik mee omgaan, dit was ook vooral in de winter, dan werd de depressie wolk wat groter, maar niet storend.

Omgaan met mijn autisme was een ander verhaal, ik was op jonge leeftijd al aan het maskeren, en ik heb me altijd anders en raar gevoeld. En dus kon ik alleen maar mijn autisme weg wensen, ik wou namelijk ‘normaal’ zijn, en niet autistisch zijn. Dat was maar een irritant ding, waar ik alleen maar hinder aan ondervond. Vanaf jonge leeftijd begon ik dus al met maskeren

Mijn ouders hielpen mij ontprikkelen

Mijn ouders daarentegen, hielpen me heel erg en gingen heel goed met mijn autisme om. Ze probeerden me te begrijpen, en ze probeerden mijn leven zo mooi, goed en ook normaal mogelijk te maken. Dus naast dat ze me erg hielpen met ontprikkelen, en andere dingen, zorgden ze er ook voor dat ik net zo werd opgevoed als mijn broertje en zus.

Toen der tijd had ik niet echt vrienden, ja die had ik wel als je me het toen had gevraagd, maar als ik er achter af aan terug denk, denk ik dat het niet zo was. Ze maakten namelijk heel erg misbruik van me, en ik was vaak op afroep beschikbaar, ik werd ook gepest. Het was best ingewikkeld, en daarin was ik ook anders en raar en was het voor anderen grappig dat ik soms een woedeaanval had door de overprikkeling. Mijn klasgenoten gingen er dus niet heel goed mee om en ik was vooral grappig, en raar.

Foto door Tara Winstead via Pexels

De winterdepressie keerde telkens terug

Toen ik ouder werd begon ik steeds meer last te krijgen van depressieve periodes, het waren hele sombere periodes en ze waren er vooral in de winter. Nu weet ik dat dit een terugkerend ‘probleem’ is, het is de welbekende winterdepressie. Ik kon hier nooit goed mee om gaan en negeerde dit altijd, ik wou dit namelijk nooit voelen en dat gebeurde dan ook niet.

Een hele poos ging dit goed, hoe? Ik heb geen idee. Ik had ook altijd een masker op en de eerste twee jaar van mijn middelbare school periode hield ik dit vol, maar in de derde viel ik uit op school en kreeg ik een burn-out. Alles kwam eruit en ik heb een paar keer met een mes in mijn handen gestaan, ik kon er niet mee omgaan. Ik wou dood, dat was het enige wat ik wou, maar toen ik weer naar school ging, ging het weer beter.

Foto door Kat Smith via Pexels

Op dit moment zit ik ook in een depressie, hier krijg ik therapie voor. Hier kan ik nog steeds niet heel goed mee omgaan, ik denk ook dat dit heel lastig is. Mijn autisme ga ik wel steeds beter mee om, Ik heb door mijn blog en Instagram steeds meer geleerd wat autisme is en heb het steeds meer leren accepteren. Dit is nog steeds heel moeilijk, maar ik leer het wel steeds beter accepteren.

Het masker is wel heel erg aan de orde nu en zal denk ik ook nooit meer stoppen.


Wil je graag meer weten over Emma, en hoe het nu met haar gaat? Je volgt haar op Instagram @een.gewoonmeisjemetautisme of check haar website.

Lees ook: Gastblog Leonie over haar angststoornis
Lees ook: Gastblog Angie: van depressie naar geluk

Liefs,
Nienke

PS. Enthousiast geworden en wil je ook graag een gastblog schrijven? Mail me dan snel: mamameteenwolkje@gmail.com.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

2 Comments

  1. Lindaschrijfthetop says:

    Met een masker oplopen kost heel veel energie, wat fijn dat je er nu met therapie over kan praten ook al is je depressie en autisme daarmee niet verdwenen. Ermee om leren gaan kan ook al heel verlichtend werken.

  2. […] ook: Gastblog Emma, over haar autisme en depressieLees ook: Gastblog over hoe Leonie haar angststoornis […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *