wasbare luiers nachtluiers
Mama zijn

Wasbare luiers: Nachtluiers, poepvlekken en meer

In het vorige deel over de wasbare luiers heb je al kunnen lezen over de verschillende systemen, de verschillen tussen inlegvellen en inleggers en hoe het wassen werkt. In dit deel wijd ik meer uit over hoeveel het nou echt scheelt qua afval en euro’s, wasbare billendoekjes, nachtluiers (ja, die zijn net weer anders), romperverlengers en poepvlekken.

Hoeveel afval en geld scheelt het als je wasbare luiers en nachtluiers gebruikt?

Om er achter te komen hoeveel afval het nou echt scheelt als je wasbare luiers gebruikt heb ik de site van Milieu Centraal even gecheckt. Daar is te vinden dat een kindje gemiddeld 5 luiers op een dag gebruikt. Per maand is dat dan 25 kilo aan afval. Per jaar is dat 300 kilo aan luierafval! 300 kilo! En als je dan even verder gaat rekenen kom je op 530.000 baby’s en kinderen in luiers in Nederland. En dat samen zorgt voor 150 miljoen kilo aan luierafval. Wat onwijs veel is dit!

Dus alleen al om afval te besparen is het een goed idee om (part-time) over te stappen op wasbare luiers. En dan de kosten. Want de aanschaf van een startpakket, als je full-time wasbaar gaat luieren, is natuurlijk een flinke investering. Maar als je het berekent over de jaren scheelt het zo’n €500 per kind in vergelijking met wegwerp luiers. En als je ze dan ook nog voor een tweede kindje gebruikt scheelt dat dus al gauw €1000!

Wasbare billendoekjes gebruiken

Wasbare luiers Billiesbox
BilliesBox – Complete Set

Nog een tip om afval te besparen zijn wasbare billendoekjes. Ik heb ze van Anavy en Billiesbox. Wegwerp doekjes zijn van zichzelf al vochtig, wasbare doekjes moet je zelf vochtig maken. Hiervoor heb ik een potje met een soort drukding erop. Als je het doekje er op drukt wordt hij vochtig. Dit vind ik heel fijn werken, maar er bestaan ook speciale sprays voor.

Het wassen kun je gewoon samen met de wasbare luiers doen. Ik moet wel zeggen dat ik tot nu toe alleen de plasluiers met de wasbare billendoekjes doe. De poepluiers vind ik nog een stapje te ver, dus daar gebruik ik nog wel de wegwerp voor. Maar, alle kleine beetjes helpen.

De dikste poep kun je eerst weghalen met een stukje toiletpapier of, zoals ik doe, met een wegwerpdoekje. Zo gaat de dikke poep ook niet mee de wasmachine in. In de wasmachine spoel je, net als bij de wasbare luiers, eerst voor. Op die manier zorg je ervoor dat de meeste viezigheid al uit de doekjes is en was je niet in vies water.

Hoe gebruik je wasbare nachtluiers?

Nachtluiers
Proefpakket Nacht (8-16 kg)

Sinds kort heb ik ook wasbare nachtluiers in huis. Ik was hier al een tijdje naar op zoek. De gewone wasbare luiers absorberen over het algemeen niet voldoende om een hele nacht mee te kunnen doen. Eefje slaapt meestal van 19.30 tot 08.30, dus 12 uur lang. Dan heb je best een goede luier nodig voor die uren. Een nachtluier is niet heel veel anders dan een gewone wasbare luier. Het enige verschil is dat hij dikker is en ook meer kan absorberen.

Dus ik heb nu nachtluiers van Anavy. De droogtijd van de nachtluiers is wel een stuk langer dan de gewone luiers, maar dat is ook niet gek. Er kan een extra lange inlegger in vast geklikt kan worden. Ze nemen dus echt veel meer op. Over de nachtluier moet nog een overbroekje, maar die heb ik zelf nog genoeg.

Romperverlengers

Romperverlengers
Avo+Cado Romperverlengers

Wasbare luiers zorgen voor een lekker dik pakketje om de billen heen. En dat zorgt er voor dat niet alle rompertjes even goed meer passen. En daarvoor heb je dan een romperverlenger nodig. Zo hoef je geen nieuwe grotere maten rompertjes te halen die aan alle kanten slobberen, maar kun je gewoon de normale rompers gebruiken. Met een romperverlenger kun je het rompertje tussen de 4-8cm verlengen waardoor hij perfect over het wasbare billen pakket past.

Wil je romperverlengers aanschaffen? Hou dan even rekening met het feit dat niet alle romperverlengers op alle rompers passen. Er zijn verschillende maten drukknoopjes. Zo zijn ze er in 5, 7, en 9 mm. Check dit dus goed na als je verlengers wilt kopen.

Wat doe je met een vieze wasbare luier?

wasbare luiers nachtluiers
Wasbare nachtluiers van Eefje

Iets waar je niet aan zult ontkomen zijn poepvlekken in je wasbare luiers. De inlegvellen die je gebruikt vangen de meeste poep op, maar het kan altijd nog gebeuren dat er iets naast is gekomen waardoor het op je luier zit. Als je de luiers goed wast is er in principe niet zoveel aan de hand. Het ziet er alleen niet heel mooi uit. Dit is vooral bij kinderen die borstvoeding krijgen een veel voorkomend probleem. Die poep geeft flinke vlekken.

Misschien wil je nu het liefste alle mogelijke vlekverwijderaars gaan gebruiken, maar bedenk wel even dat dat ook op de huid van je kindje kan komen. Slecht voor het milieu en voor je kindje! Ossengalzeep zou wel kunnen. Maar de beste tip is er een zonder zeep! Als je je luiers hebt gewassen kun je ze het beste vochtig in de zon leggen om te drogen. Zo bleken ze vanzelf weer, en je hebt er geen dure ontvlekkers voor nodig.

Extra tips!

Wil je je nog meer verdiepen in de wasbare luiers zou ik zeker een kijkje nemen op nappys.nl, hier vind je onder andere een absorptietabel. Zo zie je precies wat het absorptievermogen is van verschillende merken en systemen en kun je de wasbare luiers vergelijken met elkaar.

En mocht je na al deze informatie nou nog niet weten waar je moet beginnen, kun je altijd een consulent inschakelen. Die kan je veel meer informatie geven en heeft uiteraard ook zelf enige ervaring met wasbare luiers.

Mis je nog iets? Laat het me vooral even weten.

Lees ook: Zero waste in de badkamer
Lees ook: Wat ik anders ga doen bij een volgende bevalling

Liefs,
Nienke


DISCLAIMER | Dit is een gesponsord artikel.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

10 Comments

  1. Lindaschrijftop says:

    Je bespaart op deze wijze heel veel luiers maar voor mij is het niks. Teveel gedoe.

  2. Gelukkig zijn mijn kids uit de luiers. Ik heb niet van herbruikbare luiers gebruik gemaakt. Uiteraard wel duurzamer, maar veel meer gedoe.

  3. Handige informatie! Ik ben helemaal voor duurzamer leven, dus ik zou dit zeker proberen.

  4. Wat goed dat je wasbare luiers gebruikt! Ik heb er ook een tijdje over getwijfeld, maar uiteindelijk hebben we toch gekozen voor wegwerp. Vooral manlief zag het echt niet zitten en ik vond het idee en de moeite toch ook wel een drempel. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik blij ben dat het gelukt is onze oudste vrij vroeg zindelijk te krijgen, omdat dat toch al een heleboel luiers (kosten + afval) scheelt!

  5. Dit blog had ik vier jaar geleden moeten lezen 😉 Handige tips!

  6. Goed om na te denken over milieu en kosten. Het is dat onze kinderen nu al 20 en 16 zijn en er niet meer aan willen want anders had ik het ook geprobeerd na t lezen van deze blog.

  7. Ik heb het nooit gedaan moet ik je eerlijk bekennen. Was het toen al een ding in 2012? Ik weet het eigenlijk niet. Ik zou het wel wat lastig vinden met poepluiers inderdaad, zeker met billendoekjes. Al met al zou ik nu wel wat meer uitproberen. Destijds koos ik standaard voor Pampers en andere bekende merken moet ik zeggen…
    Fijn dat je het zo uitgebreid uitlegt met alle pro’s and cons. Nuttig voor ouders met kinderen in dezelfde leeftijd (en voor mij ook weer fijn om te lezen hoe het er nu aan toe gaat).

  8. Interessant om jullie ervaring met zulke nachtluiers te lezen. Zelf zou ik denk ik gaan voor traditionele luiers

  9. Duurzamer is het zeker en ik denk dat het vooral handig is voor als je een dag op stap gaat.

  10. […] te hebben. En als je helemaal de smaak van wasbare luiers te pakken hebt kun je zelfs nog wasbare billendoekjes […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *