Tropilex hangmat
Lifestyle

Een hangmat gebruiken bij prikkelverwerking?

Als je prikkelgevoelig bent is het heel fijn om je af en toe even lekker terug te kunnen trekken. En met een hangmat kan dat lekker buiten, maar als je binnen plek hebt, kan dat ook prima binnen! Ik zie het al helemaal voor me, lekker in de hangmat op zolder terwijl de regen tegen de dakpannen klettert.

Wist je dat kinderen die overprikkeld zijn ook vele malen sneller tot rust kunnen komen als ze in een hangmat liggen? Ze kunnen helpen om overtollige energie kwijt te raken. Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van het evenwicht. Hangmatten worden bijvoorbeeld ingezet bij kinderergotherapie of sensorische integratietherapie. Daar lees je hier meer over.

Hangmatten ingezet bij therapie

Buiten of binnen?

Wil je een hangmat in je huis? Dan kun je hem aan de balken vast maken of er een standaard bij kopen. Bij die laatste optie heb je geen last van gaten in je mooie muren. En als hij in de woonkamer hangt terwijl je op het punt staat visite te krijgen haal je hem makkelijk even aan de kant.

Rick heeft een hangmat voor in de tuin. Die hangt tussen de schuur en de schutting. Mijn hangmat, die ik heb gekregen van Tropilex, neem ik mee naar de camping. Want daar hebben we een standaard, dus ik weet wel zeker dat ik een onwijs chille vakantie ga hebben! En hij komt in een mooie tas, dus zodra we weer thuis zijn kan ik hem mooi opruimen.

Tropilex hangmat
Mijn hangmat, met handige tas!

Dingen om te doen als je je even terugtrekt in je hangmat

 • Een boek lezen
 • Muziek luisteren
 • Je favoriete serie kijken
 • Slapen
 • Knuffelen met je kind

Een hangmat werkt dus lekker ontspannend. Maar waarom is dat? Hij vormt zich naar jouw lichaam. Dus geen gedoe met te harde of te zachte matrassen waardoor je ook geen last van drukpunten hebt. Je lichaam wordt overal ondersteund. En als de hangmat zachtjes heen en weer beweegt weet je zeker dat je zo in slaap bent. Dat wiegen wordt namelijk in verband gebracht met de tijd dat je als baby nog heerlijk in de baarmoeder van je moeder woonde, waardoor het een heerlijk kalmerend effect heeft op je gemoedstoestand.

Een hangmat speciaal voor baby’s

En dan nog even terug naar dat baarmoedergevoel. Want er zijn ook voor baby’s speciale babyhangmatten te koop. Die kunnen zelfs helpen als je kindje last heeft van krampen. Want een baby heeft van nature een ronde rug, en wordt in een hangmat niet geforceerd in een bepaalde houding te liggen. Dit helpt bij het ontspannen van de maagwand en voorkomt het overstrekken wat je vaak ziet bij baby’s die krampjes hebben. Zorg er wel voor dat als je baby in de babyhangmat ligt je er ten alle tijden bij bent. Laat een baby nooit alleen in een babyhangmat liggen zonder toezicht!

Babyhangmat Koala
Babyhangmatset Koala

Wil je meer weten over babyhangmatten? Neem dan even een kijkje bij dehangmat.nl. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede babyhangmat uit te kiezen.

Bevallen in een hangmat

En we blijven nog even in de babysferen, want ik las een heel interessant artikel over bevallen in een hangmat. Dit gebeurt dus al eeuwen in Zuid-Mexico, bij de Yucatec Maya’s. Ze gebruiken het tijdens de weeen vooral als rustplek. En als de baby wordt geboren dan is zo’n wijde hangmat natuurlijk ideaal! De bedoeling is dat je op dat moment overdwars in de hangmat gaat liggen en je voeten in de hangmat zet. Zo kun je goed persen en heb je geen druk op je rug.

Na de bevalling van Eefje, waarbij ik er achter kwam dat bevallen op mijn rug niet erg geschikt was, lijkt mij dit een hele fijne uitkomst! Dit is volgens mij nog totaal niet bekend in Nederland. Ik heb er in ieder geval nog niemand over gehoord.

Wist jij van het gebruik van een hangmat tijdens de bevalling?

Bewaar voor later:

Liefs
Nienke

DISCLAIMER | Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen voor een samenwerking. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

7 Comments

 1. Ik had nog nooit gehoord over bevallingen in een hangmat.
  Na onze verhuis gaat mijn vriend een hangmat aanschaffen.
  Vroeger had hij er ook eentje en daar was hij heel tevreden over.
  Ik heb er niet echt ervaring mee dus ik kijk er alvast naar uit.

  1. Ah, alvast veel genietplezier gewenst 🙂

 2. Claire says:

  Wat heeeeeerlijk! Ik heb ook weleens gekeken naar een baby hangmat. Het ziet er zo lief en ontspannend uit

  1. jaaa, wel he! Lijkt me echt heerlijk als baby zijnde, haha

 3. Het lijkt me fijn om in een hangmat te liggen. Als het niet teveel beweegt althans. Dat is het beeld dat ik heb bij een hangmat haha

 4. Nog niet eerder van gehoord (het gebruik van een hangmat tijdens de bevalling). In mijn geval zou dat helaas geen optie zijn geweest denk ik (ik ben in het ziekenhuis bevallen en dat werd uiteindelijk een spoedkeizersnede) maar ik kan mij voorstellen dat het heel rustgevend is. Ik ben overigens wel benieuwd naar het effect van een hangmat op een baby voor wat betreft de ruggengraat. Het zal ongetwijfeld goed zijn, anders bestond het niet 😉 Maar ik ben gewoon benieuwd.

 5. […] ook: Hoe een hangmat kan helpen bij prikkelverwerkingLees ook: Alles over de conceptie […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *