Spatscherm in de keuken
Lifestyle

Spatscherm in de keuken

De timing van ons nieuwe spatscherm in de keuken is misschien een beetje off, aangezien we momenteel ons huis in de verkoop hebben én bezig zijn met een ander huis. We hebben nog niets gekocht, maar zijn wel druk bezig met bekijken wat de mogelijkheden zijn. Toch wil ik jullie dit niet onthouden. Want wat mooi én handig is dit!

Waarom een spatscherm?

Momenteel hebben we afwasbare verf op de muren in de keuken. Dat is verf waar je de spetters zo van af kunt vegen. Hartstikke handig, maar een spatscherm is net even wat luxer. Daarnaast ben ik stiekem toch nog bang dat ik, bij sommige vlekken en spetters, te hard boen waardoor de verf er misschien af gaat. Ik weet niet tot in hoeverre dit een reële gedachte is, maar het speelde bij ons zeker wel mee.

Met een spatscherm in de keuken kun je er makkelijk met een doekje overheen en hoef je je dus geen zorgen te maken over heftige vlekken. En het staat prachtig. Want je kunt zelf kiezen wat je als afbeelding wilt. Wil je bijvoorbeeld een marmer achtergrond, of juist een foto van je kinderen? Kan allemaal!

Het spatscherm in onze keuken

Welke soorten spatschermen of achterwanden zijn er?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om tegels achter je kookplaat te voegen. Maar als je dit niet zo mooi vind of juist een gave plaat wilt dan is een spatscherm een ideale keuze. Spatschermen zijn er in verschillende materialen, hittebestendig aluminium, natuursteen, glas, kunststof en composiet. Mijn spatscherm is van hittebestendig aluminium. Ons spatscherm komt van Fotocadeau.nl, maar je kunt ook goed terecht bij de achterwand gaskookplaat van Topdoek.

Naast een spatscherm kun je er ook voor kiezen om je inductieplaat te beschermen met een antislip plaat. Deze beschermt niet alleen het oppervlakte van je kookplaat, je houdt het ook beter schoon én het staat leuk, want ook deze beschermer kun je aanpassen met een foto naar eigen smaak. Je hebt op die manier ook nog een stukje extra aanrecht, en dus meer ruimte om op te werken tijdens het koken.

Hoe bevestig je een spatscherm in de keuken?

Mijn spatscherm staat nu nog even los. In het nieuwe huis monteren we hem pas, want het is zonde om voor deze korte tijd het scherm vast te maken. Je hebt bij dit scherm 2 soorten kit nodig, een montagekit (hittebestendig!) en een zuurvrije siliconenkit om mee af te kitten.

Andere achterwanden kun je met dubbelzijdig tape of pluggen bevestigen aan de muur. Maar kit de randen wel af met de siliconenkit, zodat de randen mooi afgewerkt zijn.

Spatscherm in de keuken
Spatscherm van Fotocadeau.nl

7x afbeelding op een spatscherm

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om voor een simpel zwart spatscherm te gaan. Maar hoe leuk is een persoonlijk spatscherm? Ik heb een paar ideeën op een rij gezet ter inspiratie:

 • Een leuke foto van je gezin
 • Je huisdier
 • Een foto van je favoriete stad
 • Een marmerlook
 • De natuur, bijvoorbeeld een bos, de zee of een rivier
 • Je kunt ook gaan voor een houtlook, of bakstenen
 • Of het sterrenstelsel

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Dat vind ik het hele leuke aan zo’n keuken spatscherm. Wij kozen voor een prachtige afbeelding van bomen bij het water. En iedere keer dat ik de keuken in loop word ik blij van het uitzicht.

Tips bij het bestellen van een keuken spatscherm

Nog wel even een paar tips vóór je een spatscherm gaat bestellen. Het zou namelijk zonde zijn als je iets besteld dat achteraf toch niet helemaal blijkt te passen.

 • Meet goed hoe hoog en hoe breed het spatscherm moet worden. Een te klein spatscherm heeft niet zoveel zin, maar een te hoog spatscherm gaat natuurlijk niet passen.
 • Zorg ervoor dat als je een foto van je gezin kiest, het wel een tijdloos plaatje is. Het zou zonde zijn om het ieder jaar opnieuw te moeten bestellen.
 • Kies je een glazen achterwand? Zorg er dan voor dat het gehard glas is. Dat is sterk en hittebestendig.
 • Heb je toch het liefste tegels? Dan kun je zelfs voor faux tegels kiezen!

Je kunt natuurlijk ook andere leuke DIY’s voor in de keuken maken, wat dacht je van zelf onderzetters maken? Zet bijvoorbeeld jouw favoriete foto’s erop zodat je er van geniet tijdens je kopje koffie.

Maak jij al gebruik van een spatscherm?

Lees ook: Ellie de Olifant
Lees ook: Snuggs menstruatieondergoed getest + kortingscode

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

1 Comment

 1. […] ik al een tijd een hele fijne samenwerking met fotocadeau.nl, zo schreef ik eerder reviews over het spatscherm en het prachtige naambordje wat bij de voordeur prijkt. En dit keer dus een canvas met lijst. Ik […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *