Inhoudsopgave
Je wilt de wereld goed achterlaten voor je kind. En duurzaam opvoeden helpt daar bij. Door een duurzame opvoeding leert je kind over de natuur, hoe je je ecologische voetafdruk verkleint en dus ook hoe je op een goede manier omgaat met het milieu. En nou hoef je echt niet direct al je elektrische apparaten weg te doen en een strenge vegan leefstijl te hebben. Er zijn ook genoeg andere kleine stapjes die je kunt nemen bij duurzaam opvoeden.
Wat denk je bijvoorbeeld van zelf babyvoeding maken? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Vooral in het begin pureer je fruit en groente en that’s it. Daar heb je trouwens ook geen ingewikkelde baby Nutribullet of andere speciaal-voor-baby’s apparaten voor nodig. Op smikkels.nl vind je veel recepten voor babyhapjes. Je kunt ook gaan voor de Rapley/Kleintjes methode. Bij die methode geef je je kind kleine stukken voedsel. Zo leren ze zelf goed te kauwen en slikken. Heb je zelf geen kinderen maar zoek je oppaswerk in Haarlem of ergens anders? Ook dan heb je zeker wat aan de tips in dit artikel!
Tijdens de zwangerschap
Zelfs tijdens de zwangerschap kun je al zo duurzaam mogelijk leven. Wist je dat er ook natuurlijke kraampakketten bestaan? Daar zitten natuurlijke verzorgingsproducten in van biologisch katoen, kamille-olie en wolvlies. Handige (en mooie!) producten voor jou en je baby en voor gebruik van je verloskundige.
Oh, en check ook zeker even deze uitzetlijst voor jou, als nieuwe mama! Want niet alleen jouw kindje heeft spullen nodig na de geboorte.
Je vindt de natuurlijke kraampakketten bij Dalalou natuurlijk. Een kraampakket koop je al vanaf €69,95.
Duurzaam opvoeden met wasbare luiers & billendoekjes
Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik fan ben van wasbare luiers. Ik schreef er al een aantal artikelen over. Want hoe leef je duurzaam met een baby? En hoe werken die wasbare luiers dan eigenlijk? Ik kan je in ieder geval vertellen dat het niet zo vies is als dat je denkt. De wasbare luiers van tegenwoordig zijn veel gebruiksvriendelijker dan die doeken van vroeger.
Gerecycled of tweedehands speelgoed
Ik heb zelf het geluk dat ik familie heb met kleine kinderen. Wij konden dus al veel speelgoed en kleertjes overnemen, of kregen ze. Niet alleen leuk dat je kleintje met speelgoed speelt waar zijn of haar neefje of nichtje mee heeft gespeeld. Maar ook dat dat speelgoed niet wordt weggegooid!
Eefje speelt zelfs het liefste met mijn oude Baby Born, en een wiegje van 60 jaar oud die mijn tante kreeg voor haar vierde verjaardag. Er zitten zoveel herinneringen aan dat speelgoed. I zou het dan ook erg leuk vinden als Eefje ooit een kindje krijgt, dat die er zelfs nog mee kan spelen.
Mocht je nou op zoek zijn naar tweedehands speelgoed, kijk dan zeker even in deze Facebook groep, of check de weggeefhoek in jouw regio. Wie weet staat daar nog tof speelgoed tussen. En wil je nieuw speelgoed, maar dan wel zo duurzaam mogelijk? Kijk dan even bij Blabloom, een duurzame conceptstore waar je ook online kunt bestellen.
Buiten spelen
Nou denk je vast, ha! Dat is een inkoppertje. En dat is het ook wel een beetje. Maar ga je samen naar het bos of laat je je kind in de speeltuin om de hoek spelen? In het bos kun je samen leren over de natuur, ga bijvoorbeeld op zoek naar verschillende insecten of vogels. En hoe leuk is een dagje uit bij de boer, voor een echte boerenbelevenis.
In deze lijst vind je leuk buitenspeelgoed. Heerlijk klimmen, klauteren en rennen. Je zou er bijna zelf weer even kind van willen zijn.
Boeken over duurzaam opvoeden
Vind je het lekker om te lezen? Dan kan ik de volgende vier boeken zeker aanraden. Zo kun je het altijd nog even nalezen. Of je geeft het cadeau aan iemand die zwanger of net bevallen is. Boeken zijn altijd leuk om te geven.
De groene mama – Kari van der Heide
“Als (aanstaande) moeder of vader heb je de grootste motivatie om het leven op aarde aangemaan te houden: het gaat immers om de gezondheid en het geluk van je kinderen. Je leven voortzetten op de oude manier kan niet meer. Maar hoe kan het dan wél? Wat kun je doen om groener te leven?
In dit boek vind je als ouder (to be) concrete handvatten op het gebied van groen ouderschap en milieuvriendelijk leven. Alle adviezen zijn praktisch en inspirerend, want Kari laat zien dat duurzaam en stylish perfect samengaan.”
Het duurzame gezin – Sustainable Family
“Wil je duurzamer gaan leven, maar weet je niet goed waar te beginnen? Op een wetenschappelijk onderbouwde manier en met een holistische visie geeft dit boek je een antwoord op allerlei praktische vragen.
Zo veel mogelijk mensen laten ervaren hoe duurzaamheid een verrijking kan zijn voor hun leven. Dat is de missie van Sustainable Family. Ellen, Nikolas en hun twee zoontjes Jules en Arthus laten in dit boek zien hoe zij de afgelopen jaren, stap voor stap, kozen voor een gelukkige, gezonde en groene levensstijl.”
Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven – Marije van der Made
“In Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven geeft Marije je niet alleen de beste oneliners om deze en andere vragen te beantwoorden. Ze legt ook uit waarom mensen het zo moeilijk hebben met verduurzamen, waarom ze soms fel reageren en hoe je ze beter kunt begrijpen. Met dat inzicht tover je een lastige discussie om tot een positief gesprek én kun je jouw zienswijze overbrengen. Anders dan je misschien verwacht, gaat dit boek niet eens zo heel erg over duurzaamheid, het gaat vooral over mensen.”
Mindful opvoeden in een druk bestaan – Susan Bogels
“Soms lijkt ouderschap een eindeloze to-dolijst: je kinderen ophalen van de crèche of van school, een oppas regelen, hen helpen met hun huiswerk. Vaak voel je je als ouder gevangen in een korset van taken die je moet afwerken zonder echt van je kinderen te kunnen genieten.
Psychotherapeut en hoogleraar Susan Bogels is de grondlegger van de methode mindful parenting en ze geeft al jaren cursussen daarin. Voor het eerst deelt zij haar methode met een breed publiek, waarbij ze ook put uit haar eigen ervaringen als moeder en als kind. Op toegankelijke wijze toont Bogels hoe je een balans kunt vinden tussen de doe- en zijnsmodus, hoe je om kunt gaan met stress, ruzie en schuldgevoel, hoe je de ware aard van je kind kunt zien en dat de relatie met je kind een spiegel is van de relatie met jezelf.”
Ja oke, dit laatste boek is misschien niet zo duurzaam als je zou willen, maar het is zeker wel een toevoeging voor ouders met een hectisch leven :-). En zo zie je maar weer, duurzaam opvoeden is helemaal niet zo lastig als het lijkt.
Wat doe jij aan duurzaam opvoeden? En wat is jouw kijk op klassiek ouderschap?
Liefs,
Nienke
DICLAIMER | Sommige linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze link krijg ik een klein percentage van de uiteindelijke koop. Dit kost jou niets extra, maar helpt mij wel om mijn blog in stand te houden
In samenwerking met nina.care
Foto door Allan Mas via Pexels
Ik was daar tijdens de zwangerschap niet heel erg mee bezig, wel was en ben ik nog steeds van de tweedehands spullen. En ook speelgoed.
[…] ook: Duurzaam opvoeden doe je zoLees ook: De leukste kattenspeeltjes | […]