Overkapping
Lifestyle

Aluminium overkapping in de tuin

Nu we richting de zomer gaan begint het bij mij toch steeds meer te kriebelen om een overkapping in de tuin te plaatsen. Tussen onze schuur en keuken hebben we een zitje waar we heerlijk kunnen vertoeven. Maar ik mis toch wel een plekje om ook in de avond lekker te kunnen zitten, of te kunnen eten als het wat miezert. Als we dan echt voor een veranda of overkapping gaan is het natuurlijk wel handig om te weten wat het nou eigenlijk is, hoe je een overkapping plaatst en wat een overkapping kost! In dit artikel lees je daar alles over.

Aluminium overkapping

Wat is een overkapping?

Een overkapping is, de naam zegt het eigenlijk al, een overdekte ruimte in de tuin en kun je zien als verlengstuk van je woonruimte. Een stukje extra leefruimte dus! Het kan heel simpel een dak op palen zijn, maar er zijn nog meer opties.

Ik wil zelf vooral een overkapping voor bescherming tegen de regen en wind. Geen gedoe met het wegzetten van de stoelen en tafel, en gewoon een extra stukje leefruimte.

Een aluminium overkapping is duurzaam en heeft een lange levensduur, zo kun je er dus lekker lang van genieten! Je kunt ook kiezen voor glas, voor extra veel licht. Hout kan ook, maar is wel gevoelig voor scheuren of zelfs rot.

Wat is het verschil tussen een overkapping, veranda, serre en tuinkamer?

Een veranda, terrasoverkapping, overkapping en tuinoverkapping zijn allemaal hetzelfde. Maar als je een overkapping uit gaat breiden met zij- en voorwanden wordt het een tuinkamer.

Een serre is dan wel weer heel wat anders dan een tuinkamer. Deze twee worden vaak door elkaar gehaald, maar een serre is een geïsoleerde ruimte waarmee je de woonkamer uitbreid of vergroot. Het verschil zit hem in het isoleren van de ruimte.

Overkapping aluminium

Hoe plaats je een veranda?

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten waar je de overkapping wilt plaatsen. Moet het een vrijstaande overkapping zijn of monteer je hem aan het huis of een muur? En wil je hem zelf monteren of laat je dit doen door een specialist?

Als je het leuk vindt en je hebt genoeg tijd kun je er voor kiezen om zelf je overkapping te plaatsen. Op de website van Verasol vind je een uitgebreide handleiding en blog over hoe je de veranda moet monteren.

Maar, als je niet zo zeker van jezelf bent en het liever laat doen kun je ervoor kiezen om de overkapping te laten plaatsen. Dan komt er een specialist langs voor het inmeten, je hoeft je geen zorgen te maken over moeilijke technische berekeningen en de montage wordt verzorgd. Hoef jij alleen nog maar te zorgen voor een goed kopje koffie en een lekkere koek.

Vergunning nodig voor een veranda?

Of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van een veranda ligt aan een aantal dingen. Het is natuurlijk wel gewoon een ‘bijbehorend bouwwerk’. Daar zijn wel een aantal regels voor. Maar als je rekening houdt met de volgende dingen hoef je geen aanvraag voor een vergunning te doen.

 • Als je ervoor zorgt dat de veranda binnen 4 meter van je huis af staat mag hij niet hoger worden dan 30 cm boven de eerste verdieping van je huis. Wil je de overkapping wel verder dan 4 meter van je huis af hebben? Dan mag je hij maximaal 3m hoog zijn. Dit kan wel verschillen per gemeente dus doe zeker even een vergunning check bij jouw gemeente.
 • Je mag maar een bepaald percentage van je tuin bebouwen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hele tuin bebouwt wordt.
 • Ook niet vergeten: vertel je buren van je plannen.
Veranda overkapping

Wat kost een overkapping?

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Een aluminium terrasoverkapping heb je al vanaf €1099, wat mij betreft een prima betaalbare prijs. Heb je liever meer kleurkeuze en wil je je nieuwe veranda graag helemaal naar je eigen wens samenstellen dan betaal je minimaal €1859. En ga je helemaal voor lekker luxe dan betaal je minimaal €6999 voor een moderne overkapping.

Zo zie je maar, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar, als je dan die prachtige veranda hebt staan wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat je er optimaal van kunt genieten. Daar kun je een aantal accessoires voor gebruiken.

Accessoires bij een overkapping

 • Zonwering
  Heb je een mooie overkapping staan, wil je er natuurlijk ook optimaal van kunnen genieten. Met een zonwering zorg je voor minder lichtinval en het houdt de warmte grotendeels buiten. Zo smelt je niet gauw weg onder je overkapping en kun je lekker relaxen in de schaduw.
 • LEDspots
  Een kaars op tafel is heel gezellig, maar als je ook graag een goed boek leest zijn LED-spots een mooie toevoeging op je overkapping.
 • Schoren
  Nu denk je misschien, “Schoren? Wat is dat nou weer!”. Precies mijn gedachte toen ik het las. Maar dit zijn mooie balken die je in de hoeken van je overkapping kunt monteren. Zo wordt je bouwwerk extra stabiel én ziet het er robuust en landelijk uit. Niet alleen functioneel, ook geven schoren je veranda dus een mooie uitstraling.
 • Heater
  Een heater is een warmtebron die je aan de overkapping kunt monteren. Zo zit je zelfs op de koudere avonden nog lekker warm in de tuin.
 • Screens
  Een screen is ook zonwering, maar deze hang je aan de zijkant of de voorkant van je veranda.

Ik zou zelf sowieso een zonwering en misschien een screen willen bij mijn overkapping. Heerlijk hoor, ik zie mezelf al zitten in het avondzonnetje! Zou jij een overkapping in je tuin willen? Of heb je er al een?

Lees ook: Duurzaam opvoeden doe je zo
Lees ook: Menstruatie ondergoed van Moodies

Liefs,
Nienke


DISCLAIMER | Dit artikel is een samenwerking. Dit beïnvloed mijn mening echter niet.

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *