Overprikkeling door stress
Depressie

Overprikkeling ziet er bij mij zo uit

Ik heb het er al eerder over gehad, dat ik soms overprikkeld ben en daardoor geprikkeld reageer. Maar hoe merk ik dat dan? Wat gebeurt er op die momenten? Ik kan mij voorstellen dat het begrip ‘overprikkeling’ misschien aardig breed is. Daarom leek het mij een goed idee om te verwoorden hoe overprikkeling er voor mij uit ziet.

Maar eerst, wat is overprikkeling volgens Wikisage?

Overprikkeling is last hebben van overgevoelige zintuigen, daardoor kan het zenuwstelsel (het systeem) overbelast raken. De hersenen kunnen de prikkels niet meer verwerken. Er komt meer informatie binnen dan het zenuwstelsel kan verwerken en dus ontstaat er overprikkeling. Gedurende de dag krijgt een mens veel prikkels en indrukken te verwerken en als dit oploopt kan bijvoorbeeld een aanraking, een hard geluid, een vieze geur, fel zonlicht, et cetera al tot overprikkeling leiden. Door de overprikkeling kan de persoon niet meer rationeel omgaan met wat er op dat moment gebeurt en dan ontstaat er een vecht-, vlucht- of verstijving reactie. Overprikkeling komt vaak voor bij autismeHSPADDADHD en hersenletsel, maar in principe kan iedereen overprikkeld raken. Aanhoudende overprikkeling kan tot burn-out leiden.”

http://nl.wikisage.org/wiki/Overprikkeling

Gestrest door overprikkeling.
Foto door Liza Summer via Pexels

De dag starten met overprikkeling

Laatst zat ik ‘s ochtends vroeg met Eefje in de auto om haar weg te brengen naar de opvang. Ze moest heel erg huilen, Eefje heeft altijd erg goed door wanneer ik niet zo goed in mijn vel zit, dan neemt ze mijn gevoel vaak over als het ware. Het was een warme dag en ik had de ramen open. Bij de straat waar ik reed waren ze bezig met wegwerkzaamheden. Dit maakte erg veel kabaal. Dat kabaal in combinatie met het huilen van Eefje, de autoradio die aanstond en de wind die ik voelde op mijn gezicht maakte dat ik vrij snel overprikkeld raakte.

Het kan ook zijn dat ik een drukke dag heb gehad. Bijvoorbeeld een ochtend werken, een afspraak met mijn arbeidsdeskundige van het UWV en daarna door naar familie om samen te zijn en te dineren. Allemaal leuke maar ook spannende dingen. Dan merk ik altijd dat ik de volgende dag flink bij moet komen en niet veel extra prikkels om mij heen kan verdragen. Het liefste ben ik dan gewoon thuis en doe mijn eigen ding. Zo vind ik het op dat soort momenten erg prettig om vlogs te kijken, te wandelen of dom op Instagram te scrollen.

Een stap terug doen

Als ik merk dat ik overprikkeld raak moet ik even een stap terug doen. Soms is dat mezelf even voor de tv installeren, of even op bed gaan liggen. Maar dat kan ook zijn even naar mijn ouders, een veilige omgeving waar ik even niets hoef en moet.

Raak jij snel overprikkeld?

Lees ook: Gastblog van Inge over hoog sensitiviteit & burn-out
Lees ook: Review van de Reset box

Bewaar voor later:

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

10 Comments

 1. Ja, best wel, en dat is vrij lastig met een gezin met vijf kinderen. Hardlopen helpt bij mij enorm, en vaste momenten inplannen voor rust.

 2. Sylvana says:

  Ik word vaak overprikkeld van veel voorwerpen of teksten om mij heen. Ik heb vaak de neiging om teksten automatisch te lezen.

 3. Ik geraak ook snel overprikkeld. Dan gun ik mezelf voldoende rust om terug tot mezelf te komen. Moedig van jou dat je hier zo openlijk over schrijft ❤️🍀

 4. Frederique says:

  De afgelopen jaren best wel want toen moest ik in mijn eentje voor drie kinderen zorgen en daarnaast werkte ik 6 dagen per week en had ik ook nog losse klussen als freelancer. Ik voelde dat het best druk was in mijn hersenen haha en ik had echt geen tijd om er even uit te gaan. Films zijn toen echt mijn redding geweest. Even ‘s avonds in zo’n film duiken, nergens aan denken, heerlijk.

 5. Linda says:

  O dat kan ik me helemaal voorstellen met kabaal in de straat en dan nog je kind die aan het huilen is. Heb ik ook wel eens moet ik zeggen. Dan is het allemaal net wat teveel.. Fijn dat je even naar je ouders kunt als je dat nodig hebt! 🙂

 6. Ik merk het zelf niet maar wel vaak moe van alle energieën dus ja. Tijd om me op te laden nodig door boek te lezen, te schrijven of heerlijk te wandelen.

 7. Lindaschrijftop says:

  Ik heb precies hetzelfde. Te veel dingen op een dag gaat bij mij niet goed. En ook ik moet daarna dagen bijtanken.

 8. Ik raak op mijn werk wel eens overprikkeld, vooral als ik op de PG afdeling werk. Verder heb ik er niet veel last van

 9. Ingrid says:

  Jee wat goed dat je dit deelt zeg en ja ik heb het ook snel maar gelukkig mijn weg aardig in gevonden
  Maar soms ook niet 😉

 10. […] jouw gezondheid. Het is een momentje van rust en voor jezelf.Even afsluiten van de wereld vol prikkels. Met de meeste luxe mobiele badkuipen, wil je nieteens meer een vast ligbad laten […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *