Kind leren een huisdier te verzorgen
Lifestyle

Je kind leren omgaan met een huisdier, hoe doe je dat?

Een huisdier kan je leven als geen ander verrijken, dat weet ik uit ervaring. Sinds mijn vijfde levensjaar is er geen dag voorbij gegaan zonder dat er een hond of kat in huis was. Heerlijk vind ik dat, er is altijd iemand blij als je thuis komt, ja zelfs onze poezen Belle en Pip purren er op los! Maar zodra er een kindje komt is het voor iedereen even wennen. Wat is voor je huisdier de plek in het huishouden, je kind respectvol leren omgaan met het huisdier en hoe zorg je ervoor dat je hond nog wel op vaste tijden uitgelaten wordt?

Voor ik verder op die vragen inga wil ik graag benoemen dat een huisdier een grote verantwoordelijkheid is. Het is geen wegwerp product, je zit er een aantal jaren aan vast. Een hond leeft gemiddeld 10 tot 12 jaar. Een poes daarentegen wordt gemiddeld 14 jaar! En denk je dat een konijntje je maar een paar jaar plezier zal geven? Denk daar dan nog maar eens over na, want tamme konijnen worden gemiddeld 9 tot 10 jaar oud.

-Tekst gaat verder na de afbeelding-

Kind leren een huisdier te verzorgen
Heerlijk samen wandelen

Een huisdier verzorgen; de basis

Heb je eenmaal een huisdier gekozen dan wil je er natuurlijk ook zo goed mogelijk voor zorgen. Dat doe je door een aantal basiszaken op orde te hebben. Zorg voor het chippen en de registratie van je huisdier en sluit eventueel een huisdierenverzekering of zorgplan af. Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals de opvang tijdens vakanties.

Goede en gezonde voeding is ook erg belangrijk. Heeft je hond bijvoorbeeld last van allergieën dan kan het verstandig zijn om hypoallergeen hondenvoer aan te schaffen. Weet je niet zeker of je hond allergisch is? Je dierenarts kan je hier verder mee helpen. Je hoeft trouwens medicatie zoals Flexadin of speciaal voer niet altijd bij de dierenarts te kopen. Je kunt hier ook prima online voor terecht bij een dieren voordeelshop.

-Tekst gaat verder na de afbeelding-

Eefje was hier ziek, en Belle en Lola hielden haar goed in de gaten.

5 tips om je kind te leren omgaan met het huisdier

De komst van een baby kan voor dieren best spannend zijn. Maar, andersom ook, voor een kind kan de komst van een huisdier ook erg spannend zijn! Om dit in goede banen te leiden is het verstandig je kind goed te leren omgaan met een huisdier. Vanaf dat je kind drie jaar is kan het goed leren omgaan met huisdieren.

1. Maak tijd voor je huisdier

Zorg ervoor dat als je een kinderwens hebt je weet hoe je dit gaat doen als de kleine er eenmaal is en je huisdier (en dan bedoel ik met name een hond). Het kan niet zo zijn dat je de hond verwaarloost doordat je er geen tijd meer voor hebt. In dat geval is het beter, hoe pijnlijk ook, om een ander liefdevol huis te zoeken voor je huisdier.

2. Leer je kind respectvol te zijn voor het huisdier

Leer je kind dan ook lief te zijn voor de dieren en dat ze de dieren geen pijn mogen doen. De huisdieren zijn geen speelgoed.

3. Nooit op een andere hond afstappen

Ik leer Eefje vanaf dat ze samen met mij onze hond Lola uitlaat dat ze nooit zomaar op een andere hond mag afstappen. Niet ieder dier vindt het leuk en fijn om zomaar geaaid te worden. Zorg dat je kind altijd om toestemming vraagt voor het op een ander dier afstapt.

-Tekst gaat verder na de afbeelding-

Lola en Pip liggen graag samen op het grote kussen.

4. Laat je kind nooit alleen met een huisdier

Laat je kind ook nooit alleen met een huisdier. Het kan zomaar gebeuren dat je kind aan de staart trekt of het huisdier aan de kant duwt. Dit kan grote gevolgen hebben, een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

5. Geef je kind taken in de verzorging van het huisdier

Vanaf dat je kind 6 jaar is kun je hem kleine taken geven in de verzorging van je huisdier. Nu bedoel ik natuurlijk niet dat je de hond meegeeft aan je kind zodat jij hem niet hoeft uit te laten, maar laat je kind helpen met het geven van voer, borstel samen de vacht of verschoon het drinkwater. Door voor een huisdier te zorgen leert je kind rekening houden met anderen en verantwoordelijkheid te nemen.

-Tekst gaat verder na de afbeelding-

Poezen Belle en Pip

De positieve effecten van huisdieren

Zoals ik hierboven al even noemde is één van de positieve effecten van een huisdier dat kinderen met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en empathie hebben. Daarnaast hebben huisdieren ook bij volwassenen meerdere positieve effecten. Zo raak je met een hond al snel uit je isolement aangezien hij een aantal keren per dag uitgelaten moet worden. Een huisdier kan ervoor zorgen dat je je niet eenzaam voelt en het kan een goede steun voor je zijn.

Zo kwam Lola bij mij op een moment in mijn leven dat ik erg diep zat. Net voor ik in de klinische opname ging. Ze heeft me er echt doorheen getrokken. Mede doordat ik de verantwoordelijkheid had voor haar, en zij op haar beurt aan mij merkte wanneer ik even behoefte had aan lichamelijk contact. Dan kwam ze heerlijk bij me liggen. En ik merk dat ze dit ook bij Eefje doet, heerlijk om te zien!

Heb jij huisdieren? En hoe gaan jouw kinderen met de hond of poes om? Heeft jouw kind leren omgaan met een huisdier?

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

1 Comment

  1. Wat goed om te weten.
    Hier is voornamelijk een hond dat we hebben.
    Hij is vree geliefd bij mijn zoon van 13jaar.
    Maar als mijn neefje komt, dan moet de hond wel in de keuken want hij springt anders dat neefje van 2jaar om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *