Draagzak om je baby te dragen.
Mama zijn

Een draagzak om je baby te dragen | Mythes ontkracht

Laatst vertelde mijn moeder dat ze, samen met haar zussen, op kraambezoek (het kindje was al bijna 2, maar eerder kwam het er helaas niet van) was bij familie. Over een week is het ook hier zover, dan komen de tantes Eefje ook bewonderen. Maar mijn moeder vertelde dat mijn familie zo van het babydragen was, hele dagen het kindje in de draagzak. En ze had er geen oordeel over, maar ik proefde wel iets van ‘dat ken ik niet, dus weet ik niet wat ik ervan moet vinden‘. En dat snap ik. Dus toen ik vervolgens onderstaand persbericht van Ergobaby binnen kreeg, leek het mij meer dan gepast om die te delen.

Babydragen zit al een tijdje in de lift. Waar kersverse ouders vroeger trots met de wandelwagen door de straten flaneerden, vervangen ze die tegenwoordig steeds vaker door een draagzak of -doek. En hoewel steeds meer ouders overtuigd zijn van babydragen, blijven enkele mythes hardnekkig overeind. Daar brengen we vandaag verandering in!

Ergobaby draagzak

Verwende baby door dragen

Mythe 1: Je kind wordt te verwend en kan niet meer zonder je

We vallen meteen met de deur in huis. Als we teruggaan in de tijd, dan zien we dat een hele generatie werd aangeleerd om kinderen vanaf de geboorte zo zelfstandig mogelijk op te voeden. Voor de huidige generatie nieuwe grootouders is het dan ook veelal een vreemd concept dat we (sommige van) hun wijsheden over boord gooien en onze baby dragen.

“Nee, ik laat mijn baby niet huilen en nee, ik verwen hem/haar niet door ermee rond te lopen in een draagzak of -doek.”

Klinkt bekend? Je kan een baby niet verwennen. De eerste zes tot negen maanden begrijpt een kind niet dat er ook buiten het gezichtsveld mensen zijn. Wanneer jij de kamer verlaat, zal hij/zij instinctief beginnen huilen omdat hij/zij denkt helemaal alleen te zijn. Huilen komt dus uit een soort van overlevingsinstinct. Wanneer je je baby draagt, zorgt dat voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Je kindje zal jou beschouwen als een veilig vangnet en sneller de wereld durven ontdekken. Immers, als het misloopt is mama/papa daar om mij op te vangen.

Een draagzak is niet goed voor de heupjes

Mythe 2: Een draagzak is slecht voor de ontwikkeling van de benen en heupen van de baby

“Oei, is de rug van je baby niet te veel samengedrukt? Worden zijn heupen wel genoeg ondersteund? Dragen is zeer slecht voor de lichamelijk ontwikkeling van je kindje hoor.”

Iedere ouder die een draagzak gebruikt, heeft vast al bovenstaande opmerkingen gehoord. We kunnen je meteen gerust stellen: je baby dragen in een draagzak is helemaal niet slecht voor de ontwikkeling. In tegendeel!

Bij het aankopen van een draagzak is het wel belangrijk om steeds na te gaan of de draagzak ergonomisch is. Sabine Sacher, Marketing Director EMEA bij Ergobaby, is trots dat ze het enige draagzakkenmerk zijn dat voor het gehele draagzakkenassortiment door het International Hip Dysplasia Institute (IHDI) en de Aktion Gesunder Rücken e. V. (AGR) als ergonomisch en gezond voor de heupen van de baby erkend is: “Bij Ergobaby willen we gezinnen dichter bij elkaar brengen door het creëren van kwalitatieve producten die eenvoudig te gebruiken zijn. En die zowel voor drager als kind ergonomisch zijn. We zijn er dan ook ontzettend trots op dat ons hele assortiment is erkend als rug- en heupvriendelijk door zowel het IHDI als het AGR[1]. Zo zijn we er ook zeker van dat de heupen, hoofd, rug en nek van de kinderen altijd op een correcte manier ondersteund wordt, iets wat cruciaal is in die eerste maanden en in de peutertijd.”

Foto door Josh Willink via Pexels

Je kind stikt door een draagzak

Mythe 3: Je kind kan niet goed ademen in zo’n draagzak

Een mythe die hardnekkig overeind blijft. Sommige kwatongen beweren dat je kindje kan wegzakken in een draagzak of -doek en daardoor onvoldoende ademt en uiteindelijk kan stikken. Niets is echter minder waar. De huidige generatie draagzakken maakt het eenvoudiger dan ooit om je kind meteen correct te dragen. Bovendien vind je bij de meeste draagzakken ook een gebruiksaanwijzing terug. Draagzakkenproducent Ergobaby gaat nog een stapje verder. Om zeker te zijn dat iedereen hun producten op een juiste manier gebruikt en zo een optimale ergonomische houding verzekert voor drager en kind, plaatsten ze per product korte en duidelijke instructievideo’s online. Je kan ze allemaal bekijken op volgende link: Instructievideo’s en brochures | Ergobaby . Zo ben je steeds zeker van je stuk!

De verkeerde draaghouding

Mythe 4: Je mag een kind nooit met het gezicht naar voor dragen

Opnieuw kunnen we je geruststellen. Er bestaan wel degelijk draagzakken die ook een ergonomische oplossing bieden om je kindje op je buik met het gezicht naar voor te dragen. Deze draaghouding kan een prachtige optie zijn voor nieuwsgierige baby’s die de wereld om zich heen willen ontdekken vanaf ongeveer 5-6 maanden oud (niet eerder en nooit voor pasgeborenen). Maar wees ook hier kritisch bij je aankoop. Kijk bijvoorbeeld of ze erkend zijn als heupvriendelijk door het IHD. “Als bedrijf hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt voor onze reputatie. Dat loont. We zijn één van de enige producenten die draagzakken aanbieden waarin je jouw kindje op 4 verschillende manieren ergonomisch kan dragen,” vult Sabine aan. “Het is echter belangrijk dat je baby bepaalde ontwikkelingsmijlpalen heeft bereikt voordat je hem met het gezicht naar voren draagt.

Heeft je baby een goede controle over hoofd en nek? Is zijn kin vrij van het draagpaneel? Dan ben je klaar om te gaan! Maar hou rekening met de signalen van je baby. Merk je dat er te veel prikkels zijn? Verander dan van houding. Voor iets grotere baby’s of peuters is de heuphouding ideaal. Je kleintje kan rustig rondkijken maar ook dicht tegen jou aankruipen wanneer het te veel wordt en hij zich wil afzonderen van de wereld. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het leuk is om al dragend samen door een prentenboek te bladeren, maar draag hem niet naar voor wanneer je naar een speeltuin gaat vol gillende kinderen.”

Foto door Josh Willink via Pexels

Babydragen is ergonomisch

We kunnen je dus helemaal gerust stellen: babydragen is niet alleen leuk, het zorgt ook voor extra geborgenheid, vertrouwen en schept een band tussen ouder en kind. Bovendien is het ook ergonomisch voor jullie allebei. Zet eventuele twijfels maar aan de kant en geniet!

Zelf had ik een draag doek en een draag zak. In die zak kon ik Eefje heel fijn dragen doordat ik de zak kon afstellen naar mijn lijf. De doek vond ik wat minder fijn, want wat een gedoe om die drie meter stof elke keer goed te wikkelen. Wel zat het heerlijk, maar ik ben meer van het gemak heb ik ondervonden. Mochten we opnieuw een kindje kunnen verwelkomen dan zou ik het zeker weer gaan dragen. Het is niet alleen fijn voor de band met je kindje, ook heb je je handen vrij! Lijkt me vooral handig als je al een kleine peuter hebt rondlopen (zoals mijn familie uit de intro ook had).

Maar nu ben ik wel benieuwd, want zou jij ook graag je kind dragen? Of heb je dat veel gedaan? Of lijkt het je juist helemaal niets?

Lees ook: Overstappen op luierbroekjes
Lees ook: Alles over de conceptiecup

Liefs,
Nienke

Mama met een wolkje

Inspiratie voor moeders die er af en toe even helemaal doorheen zitten! Toffe tips over de opvoeding, relaties, mentale gezondheid zoals depressie en burn-out, lifestyle, duurzaamheid en meer.

Misschien vind je dit ook leuk...

8 Comments

  1. Lindaschrijfthetop says:

    Ik heb me kind nooit gedragen, ik vind het wel iets moois en intiems hebben, maar ik heb ook in de praktijk de keerzijde gezien.

  2. Ik heb mijn kinderen ook gedragen in een draagzak. Niet constant maar wel regelmatig ik vond het erg fijn en de kids destijds ook.

  3. Het lijkt mij wel fijn om je kindje zo dichtbij je te dragen. Ik heb dit soort negatieve uitspraken er ook eigenlijk nog nooit over gehoord, je hoort vooral dat moeder en kind het echt fijn vinden. Goed dat je ze ontkracht dus, wie weet trek je een aarzelende mama zo juist over de streep 🙂

  4. Dit heb ik gemist in mijn mama dochter moment. Mijn lichaam kon dit 5 à 6 jaar geleden niet dragen. En ik ben eigenlijk ook niet handig genoeg. Ik heb het intieme via andere momenten gecompenseerd. ❤️

  5. Ik denk niet dat ik hier voor zou kiezen, het lijkt mij niet prettig.

  6. Ooit ben ik met een vriendin meegeweest voor een workshop draagzak. Het was zo leuk en mooi! Ik weet 100% zeker dat ik mijn kindje later ook wil gaan dragen.

  7. Ik heb het bij beide kindjes gedaan. Alleen bij de eerste niet zo vaak en lang als bij de tweede. Ik weet niet of het komt doordat ik bij de tweede beter wist wat ik deed. Of dat het eerste kindje het gewoon minder fijn vond.. 🙂

  8. Ik hartje draagzakken! Ik droeg mijn kinderen er veel in, en vond het echt ideaal. De babybjorn en de babybundler waren mijn favorieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *